Szabadítsátok ki Ivant, az egyetlent!

Szabadítsátok ki Ivant, az egyetlent!

Ivant, a nyugati síkvidéki gorillát a ’60-as években fogták be Kongóban. Kiskedvencként tartották egy amerikai háztartásban, amíg ki nem nőtte a helyet, akkor egy tacomai bevásárlóközpont látványosságává vált. 27 évig élt a plázában, mire az állatjóléti szervezeteknek sikerült kiharcolniuk, hogy átkerüljön előbb a seattle-i, majd az atlantai állatkertbe. Ivan történetét bájos gyermekkönyv formájában Katherine Applegate írta meg, amelyből a Walt Disney forgatott élőszereplős filmet. Megindító, egyszerre érzelmes és felemelő történet egy határait feszegető gorilláról, aki pusztán szabadságra vágyik.

Bányász Attila | 2020. december 18. |
KATHERINE APPLEGATE
Ivan, az egyetlen
Ford.: E. Gábor Éva, Maxim, 2015, 296 oldal
-

Ivan jóravaló gorilla, a bevásárlóközpont cirkuszának főattrakciója. Míg a műsorban vadállati és rettenetes, a valóságban kenyérre lehet kenni. Békésen éldegél a ketrecében, amelyet egy kóbor ebbel, Bobbal oszt meg. Banánt majszol, tévét néz vagy az élet nagy dolgait vitatja meg Stellával, a matuzsálem korú elefánttal. Néha meglátogatja a kisegítő kislánya, Julia, aki imád rajzolni, így mindig akad a keze ügyében papír és zsírkréta. Egy nap a megunt eszközeit Ivánnak adja, aki rajzolni kezd, és ez feleleveníti a gorillában dzsungelbéli emlékeit.

Rossz idők járnak a cirkuszra, a tulaj és porondmester Mack új szenzáció után néz. Meg is találja Ruby, a kiselefánt személyében, akit egy másik, csődbe ment cirkusztól vásárol bagóért. Ruby Stella védőszárnyai alá kerül, és elhappolja a főattrakció státuszát Ivántól. A gorilla nehezen barátkozik meg újkeletű mellőzöttségével és a tündéri, csacsogós Ruby-val. Amikor Stella jobblétre szenderül, Ivanra hárul Ruby pesztrálása. Miután Mack felfedezi Ivan rajztudását, a figyelem középpontjába kerülve visszaáll az eredeti status quo, a gorilla mégsem érzi jól magát: ránehezedik Stellának tett ígérete és egy újonnan felfedezett, fojtogató érzés, a honvágy. Mindkettőnek úgy tudna eleget tenni, ha Rubyval együtt megszöknének. De hogyan kivitelezhetné mindezt a rácsok mögül?

-

Applegate könyvét Mike White, a Rocksuli és a Jóravaló feleség forgatókönyvírója adaptálta, és négy évvel ezelőtt még úgy volt, hogy Mike Newell, a Négy esküvő és egy temetés direktora fogja rendezni. Newellt végül Thea Sharrock, a Mielőtt megismertelek rendezőnője váltotta. A félig élőszereplős, félig animált filmhez számos sztár csatlakozott, hogy életre keltsék hangjukkal az állatokat: Danny DeVito, Sam Rockwell, Helen Mirren és Angelina Jolie, utóbbi a produceri munkából is kivette a részét. Az Ivan, az egyetlent idény nyáron mutatták volna be a mozikban, ám a pandémiás helyzet az internetre száműzte: előbb a Disney+ csatornán került bemutatásra, végül az HBO-nál landolt.

Mesekedvencek, amelyekben az állatok játsszák a főszerepet - Könyves magazin

Az év vége az az időszak, amikor már a szülők is sokkal tudatosabban nézik a gyerekkönyveket, mi pedig most nekik akarunk segíteni. Ezúttal a Szívünk rajta könyvei közül válogattunk, a Mesél kategóriából, és kimondottan olyan könyveket kerestünk, melyekben az állatok fontos szerepet játszanak. A kicsik felől haladunk a nagyobbak felé.

Dialógusaiban és történetvezetésében is erősen érződik, hogy irodalmi alapanyagból készült produkcióról van szó, pedig White nem is betűről betűre adaptálta a könyvet. Jól elkülönülő figurái között gördülékeny az interakció, még ha a számos állati mellékszereplőnek a humoron és a cukiságon kívül nincs is komolyabb jelentősége a történet szempontjából. A humorral nincs is baj,

Applegate poénjai nemcsak papíron, hanem mozgóképen is működőképesek, megnevettetve a család apraja-nagyját, igazi családi szórakozássá varázsolva Ivan mesés történetét.

Bryan Cranston ezúttal nem metamfetamint főz (á lá Breaking Bad), legfeljebb a szívünket. A tulaj Mack figuráját ügyesen árnyalja: egyszerre szimpatikus és ellenszenves, attól függően, hogy énjének az állatbarát vagy a pénzéhes oldalát fordítja felénk. Mack egyben Ivan nevelőapja is, akihez gyengéd szálak fűzik. A gorilla azonban újabban inkább a börtönőrt látja benne, aki eltévedt a kapitalizmus erdejében. Ivan visszavágyik a természetbe, és a rajz, a művészet az egyetlen eszköz, amellyel kifejezheti – és egyben megélheti – ezeket a vágyait. A film érzelmi tetőpontja is erre támaszkodik.

-

Ebben a történetben az állatoktól csak tanulni lehet: az empátiáról, a barátságról, a felelősségvállalásról, a sztereotípiák lerázásáról és az állatokat megillető jogokról. Csupa olyan erényről, ami készség szintjén jó, ha minél hamarabb beépül az emberi tudatba. Ugyanakkor mesél az elengedésről is, amely az élet fájó, de természetes velejárója. Az emberek Ivan történetében nem eredendően jók vagy rosszak. Ahogy Stella, az elefánt fogalmaz: "még meglephetnek". Stella éleslátásáról többször tesz tanúbizonyságot, például az állatkert kapcsán: „Ahol az emberek vezekelnek.”

Az állatokon kívül a film másik főszereplője a zene: Craig Armstrong megindító dallamaiba belesajdul az ember szíve. A kép és hang együttes eredménye: a libabőr.

Könyvben idén jelent meg Ivan történetének folytatása: középpontjában ezúttal a remek humorú kóbor eb, Bob áll, aki a félelmeivel néz szember barátai segítségével. Mindkét könyv remek ajándék lehet tizenévesek számára a karácsonyfa alá. 

KATHERINE APPLEGATE
Bob, a legbátrabb
Ford.: Abrudán Katalin, Maxim, 2020, 332 oldal
-

Ivan végül az emberi meglepetésre épít, és még valamire: a közösség erejére. Egy gorilla teljesen egyedül a mesékben sem képes a lehetetlenre. De többen együtt, egy közös célért összefogva már igen. Megérinthetik az eget. Szembe szállhatnak az árral. Ez még ma sem fér bele az emberi kobakokba. Talán Ivan története most megtaníthat rá. Mindenkinek, még az állatoknak is, megvan a joguk az élhetőbb környezetre. Talán tehetnénk érte valamit közösen, hogy többé ne vezekelni járjunk az állatkertekbe.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

10+1 gyerekkönyv izgalmas, meghitt, vicces vagy rejtélyes karácsonyokról

Karácsony előtt a boltokban dömping van gyerekkönyvekből, de segítünk választani. Most olyan gyerekkönyveket válogattunk, amelyek kimondottan a karácsonyról szólnak.

...
Gyerekirodalom

HUBBY: Ajándékozzatok gyerekkönyvet karácsonyra!

A HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum frissen megalakult kiadói tagozata kampányt hirdet, és könyvvásárlásra buzdítja azokat, akik még karácsonyi ajándékot keresnek.

...
Gyerekirodalom

December 31-ig lehet pályázni a 2020-as Év Gyerekkönyve Díjra

Az év végéig pályázhatnak a könyvkiadók az a 2020-as Év Gyerekkönyve Díjra. Mutatjuk a tudnivalókat!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

Az Örökösök viadala bár címében kissé Suzanne Collins sorozatát idézi, cselekménye inkább olyan, mintha a Neveletlen hercegnőt egy merész mozdulattal a Tőrbe ejtve filmmel mosták volna össze. Ha lehántjuk a tini szappanoperás sallangokat, mindenesetre egy jó kis nyomozós-rejtvényfejtős ámokfutást kapunk. U18.

...
Gyerekirodalom

Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

A madárnak szereplőként és motívumként is óriási hagyománya van a magyar (gyerek)irodalomban, elég csak Lázár Ervin seregélyére és feketerigójára vagy Tandori Dezső verebeire gondolni.  Ezt a hagyományt folytatja új könyvében Balázs Imre József: a MadárÁBÉCÉ egyszerre madárhatározó, versgyűjtemény, ábécéskönyv és gyönyörű lapozgató.

...
Gyerekirodalom

A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

Jean-Claude Mourlevat lett 2021-es Astrid Lindgren-emlékdíjasa. A francia szerzőnek az elmúlt években több könyve is megjelent magyarul.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

...
Nagy

Margaret Atwood okosabb volt, mint bárki a Harvardon

...
Nagy

25 adaptáció, amit látnod kell az évtizedből

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Nagy

A 100 éves Pilinszky elektróra pulzál, lüktet, mint a szívdobogás

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

...
Hírek

Óriás könyvespolc lett a Bethesda Gyermekkórház betonkerítéséből

...
Hírek

Mire gondolt a költő? – Provokatív kisfilmet készített a Vates költészet napjára

...
Hírek

Nyáry Krisztián híres költők első verseit osztotta meg költészet napján

...
Hírek

Tverdota György az Editről: A szöveg nem József Attilától származik

...
Hírek

Filmes mozaikokból rakták össze Pilinszky János Átváltozás című versét

...
Hírek

Nézz bele Pulitzer József titkos kódfüzetébe!