Nem fénykard, sugárpallos

-Szűcs Gyula- | 2010. október 08. |

A+
Fazekas Attila - Cs. Horváth Tibor - George Lucas:
Csillagok háborúja

Ifjúsági Lap- és Könyvkiadó Vállalat/MOKÉP, 1982

A Birodalom visszavág-mozifilm idén lett 30 éves, mi pedig a nagy sikerre való tekintettel tovább folytatjuk a múltidézést, és a Birodalom visszavág Fazekas-féle képregényváltozata után bemutatjuk a duplaakkora terjedelmű "folytatást", a Csillagok háborúját is, ami 1982 őszén került az újságárusokhoz, és azóta is rekordnak számító, 700 ezres eladott példányszámot produkált.

A zavar az Erőben, vagyis az időrendiségben nem véletlen. A MOKÉP propagandaosztálya elégedetlen volt a Star Wars 1979-es nézőszámával, hiszen a külföldi sajtóvisszhangot bújva sokkal nagyobb jegyeladásokra számítottak (az 5,4 milliós nézőszám úgy jött ki, hogy a mozik kettébontva, dupla helyárat elkérve vetítették '79-től). A Birodalom visszavág '82. január 28.-i premierjére ezért már a nyugati filmforgalmazó cégek profizmusával készült a MOKÉP: nemcsak berendelték a Füles főszerkesztőjén keresztül a Fazekas Attila-féle képregényváltozatot, de a ma már féltve őrzött ereklyének számító Luke Skywalker-képeslappal vagy a Birodalom visszavág promóképei közé kevert Üzenet az űrből-fotókkal ők is csukafejest ugrottak a hazai Star Wars-gagyiiparba. A Csillagok háborúja-őrület egész évben kitartott: a GMK-s dolgozók fröccsöntött "Jedi-bábuinál" csak külföldi magazinokból fotózott trafikos kártyák voltak népszerűbbek, az ún. "utánjátszó mozik" pedig a várva várt, ezúttal már szinkronos második rész mellé újra levetítették a feliratos Csillagok háborúját, mivel a MOKÉP öt évre kapta meg a forgalmazási jogokat.

Fazekas Attila és Cs. Horváth Tibor az első (igen tudjuk, valójában negyedik) rész adaptációjával sokkal könnyebben boldogultak, mint a forgatókönyv alapján, jóval a premier előtt elkezdett Birodalommal. A mester a starwars.hunak adott interjújában lebbentette fel a fátylat akkori munkamódszeréről: A csillagok háborúja már sokkal könnyebb volt, hiszen a filmet már előbb vetítették a mozik, és én is rájöttem arra, hogy a filmet nézőtérről is lehet fotózni. Így azután a Tibor fiával beültünk egy mozielőadásra és miközben pergett a film, intettem Péternek, hogy most!, és ő kattintott. Persze, el lehet képzelni, milyen minőségű képek készültek a homályban, de munkaanyagnak megfelelt.

A nézőtérről fotózós módszer persze nem volt tökéletes, így a Birodalom visszavághoz hasonlóan a Csillagok háborúja képregényváltozatában is felbukannak olyan űrhajók és lények, amelyekkel a rajongók sehol máshol nem találkozhatnak. Rögtön az első oldalnál látszik, hogy Fazekas mester ugyan tökéletesen elkapta a zseniális nyitójelenet "fölöttünk dübörög el Vader csillagrombolója"-beállítását:

Leia hercegnő diplomáciai hajójáról, a Tantive IV-ről viszont már úgy tűnik, nem kapott megfelelő képet Cs. Horváth fiától, így keveredett a képregénybe az azóta kultikussá vált, "elöl Mikrobi, hátul építőkocka"-formájú koréliai korvett:

Mivel Fazekas és Cs. Horváth a Birodalom visszavághoz hasonlóan most is az eredeti forgatókönyv alapján dolgoztak, a Csillagok háborúja-képregény olvasói már itt láthatták azt a mozifilmből kivágott jelenetet, amikor Luke régi barátjával, a Tatuinra visszatérő Biggs Darklighterrel beszélget:

Annál a jelenetnél, amikor Owen bácsi és Luke a jawák használt ócskavasait nézegetik, Fazekasnak csak Artu és a lapos fejű R5-D4 fotója volt meg a filmből, ezért a kép szélén szomorkodó harmadik robotot fejből rajzolta - alighanem az első keze ügyébe kerülő, tekerős diavetítőről mintázva.

Ugyanezen az oldalon egyébként Leia hercegnő hologramja Obi-Wan helyett Ovi-Vantól vár segítséget. Később persze már helyesen szerepel az öreg Jedi mester neve, bár Luke következetesen Ben apónak hívja a felkelés ügye mellé álló öreget, valószínűleg azért, hogy a képregényt olvasó gyerekek a másik jóságos, fehér szakállú szabadságharcosról, Bem apóról se feledkezzenek el. A film tatuini jelenetei amúgy összességében nagyon jól lettek képregényre adaptálva az első füzetben. Igaz, a Birodalom visszavágban felbukkanó lángpallos szó helyett még mindig nem fénykard, hanem sugárpallos szerepel:

És az is örök rejtély marad számomra, hogy Fazekas mesternél a buckalakók idomított hátasai, a banthák miért kaptak plüssmackókat idéző, extra gomborrot:

A Star Wars-szörnyekkel egyébként rendszeresen bakizik Fazekas (lásd még a Birodalom visszavág dinoszaurusz-mynockjait és az űrcsiga-Godzillát). A második füzetben például a Halálcsillag szemétlapítójának polipszörnyét, a dianogát helyettesítette jobb híján egy vigyorgó űrkígyóval. A mester mentségére legyen mondva, hogy a Luke-ra támadó szörny valódi testfelépítését - egy guvvadt szem a víz fölött, csáptenger és mohó száj a víz alatt - a hardcore Csillagok háborúja-rajongók is csak a később kiadott forráskönyvekből ismerhették meg.

Scifi-rajongó édesapám rengetegszer látta már a Csillagok háborúját. Emlékszem, egyszer közösen néztük, és megemítette a legvégén, hogy "az űrlényügyi hivatal és a kisebbségi jogok galaktikus ombudsmannja elé kellene vinni Csubakka ügyét", mivel ő nem kapott kitüntetést a Felkelők Szövetségétől. Innen üzenem apunak: megnyugodhat, Fazekas a képregényváltozatban abszolút polkorrekt módon járt el, hiszen a vigyorgó, fehér főhősöknek nem, csak a vuki másodpilótának rajzolt a nyakába emlékérmet.

Az elképesztő, 700 ezres példányszámon felbuzdulva Fazekas a 83-as Jedi visszatérhez is megrajzolt pár képkockát (a hazai premier 1984. szeptember 13-án volt), de ebből a jogtulajdonosok aggályai miatt már nem lett semmi. Fazekas a starwars.hunak adott interjújában így mesélt arról, hogyan reagált a 80-as években készült Csillagok háborúja-képregények hivatalos kiadója, a Marvel a magyarországi füzetekre:

"Cs. Horváth Tibor, aki a hazai képregények exportjával foglalkozott, levitte Újvidékre, az akkori Jugoszláviába az anyagot, és mit tesz a balszerencse, összefutott a Marvel cég képviselőjével. Kitört a botrány, mert semmilyen engedélye nem volt az Ifjúsági Lapkiadónak a film képregény-változatának megrajzolásához. Hozzáteszem, hogy nálunk a szerzői jog akkor ezt nem tiltotta. A nyugat viszont mehetett a sóhivatalba. Ezt ők is tudták, így azután hosszas tárgyalások után elfogadták az egyszeri megjelenést, cserébe annyit kértek, hogy egy csomó más képregény-anyagukat hozza le az Ifjúsági Kiadó, amit azok viszont szép csendben elfelejtettek megjelentetni."

Az mindenesetre tény, hogy 1982-ben A Birodalom visszavágra 2 996 471-en ültek be, azaz ha megfelezzük a Csillagok háborúja duplajegyáras, 5,4 milliós nézőszámát, az őstrilógia második darabját többen látták itthon, mint az elsőt (a Jedire egyébként '84 után 2,5 millió jegy kelt el). Reméljük, a ritka kelet-európai ereklyének számító Fazekas-képregények tényleg több százezer új embert nyertek meg a Star Wars-filmeknek és nem utolsó sorban a képregénynek, mint műfajnak.

(A Filmsikerek képregényváltozata-sorozatot a Kobra kalózkiadásával folytatjuk itt a Könyvesblogon, ha végre már a hazai mozikban is látható lesz Stallone oldszkúl akciómozija, az Expendables.)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.