A női szerzők dominálnak a Man Booker idei rövidlistáján!

A női szerzők dominálnak a Man Booker idei rövidlistáján!

.konyvesblog. | 2018. szeptember 20. |

manbooker.png

Izgalmas meglepetéseket tartogat idén a Man Booker-díj, ugyanis a mai bejelentések alapján a 2018-as rövidlistán a nők dominálnak: kétszer annyi nő szerepel az esélyesek közt, mint férfi. Ráadásul az idei év más szempontból is rekord, ugyanis a Booker történetében Daisy Johnson lehet a legfiatalabb szerző, aki megnyerheti a díjat (mindössze 27 éves). Ahogy korábban írtuk, ez volt az első olyan év is, amikor képregényt is jelöltek az elismerésre, Nick Drnaso Sabrina című könyve azonban nem jutott be a legesélyesebbek közé.  

Az idén 50. alkalommal adják át az egyik legrangosabb irodalmi elismerést. Az 50 ezer font pénzjutalommal járó Man Booker-díjat korábban V.S. Naipaul, Salman Rushdie, Margaret Atwood és Hilary Mantel is elnyerte. Eredetileg brit, ír és a brit Nemzetközösséghez tartozó országok írói részesülhettek az elismerésben, 2013-ban azonban megváltoztatták a szabályokat. Azóta minden angol nyelven alkotó jelölhető a díjra, ha a művük megjelent az Egyesült Királyságban.

A rövidlistára ezek a könyvek kerültek fel: 

Anna Burns (UK): Milkman (Faber & Faber)

Esi Edugyan (Canada): Washington Black (Serpent’s Tail)

Daisy Johnson (UK): Everything Under (Jonathan Cape)

Rachel Kushner (USA): The Mars Room (Jonathan Cape)

Richard Powers (USA): The Overstory (William Heinemann)

Robin Robertson (UK): The Long Take (Picador)

A győztest október 16-án jelentik be. Tavaly az amerikai George Saunders nyert Lincoln in the Bardo című kötetével. Az előző évben diadalmaskodó Paul Beatty után ő volt a második amerikai író, aki megkapta a díjat.

A jelöltek közül Rachel Kushner A Mars klub című regénye novemberben magyarul is megjelenik az Athenaeum Kiadó gondozásában, Müller Péter Sziámi, Müller Máté és Müller Brunó Noé fordításában. 

Forrás: The Man Booker Prize

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.