A mágikus varázsrókákat szörnyű veszély fenyegeti

Pippa összebarátkozik a parkban élő varázslatos skarlátrókacsaláddal. Kismancs a kedvence. Ám az elbűvölő lényeket szörnyű veszély fenyegeti! Pippa szert tesz egy varázskőre, amellyel beszélni tud a mágikus lényekkel. Vajon sikerül megmentenie kis barátait az álnok, gonosz Sir Kokas mesterkedéseitől?

Paula Harrison
Titkos jótevők – A kis varázsróka
Ford.: Fenyvesi Orsolya, Babilon, 2021, 112 oldal
-

Tarts velünk egy fantasztikus világba, ahol viharsárkányok fodrozzák az eget, égrefutó unikornisok vágtatnak az éji ösvényeken, tűzmadarak őrzik a Csodák Barlangjának titkát, fellegmedvék lehelnek ködöt a hegycsúcsokra, és a csillagfarkasok éneke csalogat fényt a sötétségbe, varázsrókák rejtőznek a park mélyén. A Titkos jótevők kalandjai folytatódnak! Mágikus kövek, színváltó varázsrókák, segítőkész sárkányok és unikornisok világa tárul elénk. Pippa érti a varázsállatok nyelvét. Elhatározza, hogy megmenti őket a rájuk leselkedő veszélytől.

Paula Harrison: Titkos jótevők – A kis varázsróka (részlet)

A skarlátrókák mágikus lények voltak. Zöld szemük bölcsen ragyogott, bronzvörös bundájuk még Pippa hajánál is fényesebben szikrázott. De a legkülönösebb az volt bennük, hogy mindnek több farka volt. A kölyköknek három, a nagy rókáknak öt. Az a hír járta, hogy a farkukban rejlik a varázserő. 

A skarlátrókák ugyanis meg tudták változtatni színüket, hogy

beleolvadjanak környezetükbe.

Akár egy hirtelen hangra átfutott rajtuk a varázs, s bundájuk zöldre és barnára változott, majdnem láthatatlanná téve őket a levelek, ágak sűrűjében. Pippa többször láthatta már csodás átalakulásukat, de minden alkalommal megigézte a látvány. 

Elmosolyodott magában a gondolatra: mi lenne, ha ő is meg tudná változtatni a színeit?

Vajon ő is álcázásra használná a mágikus képességet, mint a rókák? Vagy ragyogó színekbe öltözne inkább, mint a gyertyái? Úgy belemerült a gondolataiba, hogy nekiütközött egy lánynak, aki szembejött vele az utcán. 

– Jaj, Pippa! – csattant fel Natasa, megrázva fekete haját. – Elég már az álmodozásból! Nézd meg, a kosaraddal milyen csúnyán megkarcoltad a karom! 

– Ne haragudj! – szabadkozott Pippa, és sietett tovább. Natasa is kilencéves volt, akárcsak ő. A suszternél segédkezett. Pippa eltűnődött azon, vajon miért ilyen mogorva vele. 

Pedig Pippa akármerre járt, mosolyogva köszöntötték. Mióta a nénikéje és a bácsikája úgy ítélték, elég erős már, hogy elbírja a kosarat, ő árulta a gyertyákat. Pippa szüleit még csecsemőkorában elragadta egy betegség, nénikéje és bácsikája nevelte azóta. Takaros kis házikójuk Holdkő határában állt. Emeleti szobája ablakából Pippa mindennap megcsodálhatta a városka mellett kanyargó, sebes vizű, ezüstösen csillogó folyót. 

Pippa nénikéje és bácsikája voltak az egyedüli gyertyakészítők a városban. A házuk mögött, a kert végében rendezték be a műhelyüket. Ott formázták a gyertyákat meleg viaszból, és ott szárították őket. 

Különféle bűvös gyertyákat alkottak.

A Lángnyelvek hosszú vörös lánggal égtek, a Kék Suttogók világoskék színben ragyogtak. Az Arany Csillámlók fénylő szikrákat eregettek, így a szülinapi torták ékei lehettek. Pippa nénikéje olykor különleges viaszszobrokat is készített: elefántokat, kastélyokat, unikornisokat. 

Pippa nagyon szerette nézni a gyertyák születését. Egy vitrinben apró üvegcsék sorakoztak, a nénikéje azokból hintett port a lágy viaszba. Pippa nem nyúlhatott ezekhez a titkos hozzávalókhoz, de nénikéje és bácsikája megígérték neki, hogy egy nap beavatják őt is a gyertyakészítés művészetébe. A kanyargó szűk utcákon át Pippa elhaladt a suszter és a teabolt mellett. Épp befordult volna a következő sarkon, amikor szemet szúrt neki a csoportosulás a templomkapu előtt. A kapura papirost szögeztek. Sokan a fejüket csóválták, miközben olvasták. Pippa is közelebb lépett. A papiroson ez állt: 

A MÁGIKUS LÉNYEK VESZÉLYESEK. HOZZÁJUK KÖZELÍTENI, VAGY VELÜK BÁRMILYEN EGYÉB MÓDON KAPCSOLATBA LÉPNI SZIGORÚAN TILOS! A SZABÁLYSZEGŐKET MEGBÜNTETJÜK. 

ELRENDELTE VIOLA KIRÁLYNŐ, ARRÁMIA TÖRVÉNYES URALKODÓJÁNAK NEVÉBEN ELJÁRVA SIR KOKAS 

Pippa háromszor is elolvasta, biztosan nem értett-e félre valamit.

Miért lennének veszélyesek a mágikus lények?

A skarlátrókák soha senkit nem bántanának! Vicces, aranyos, okos állatok, ráadásul nagyon szelídek. 

A királyságban élő többi mágikus lény, a sárkányok, a csillagfarkasok, az égrefutó unikornisok is félénk természetükről voltak ismertek. Kerülték az embereket. Olyanról nem is hallott még Pippa, hogy megtámadtak volna valakit. 

– Sir Kokasról hallottam már ezt-azt – szólalt meg a virágárus, Mrs. Allen. – A királyi kastély lovagja. Aszongyák, hogy a királynő issza minden szavát! 

– Badarság ez az egész! – felelte Mr. Denton, a suszter. – Különben mifelénk ünnepnapokon se látni mágikus lényeket. 

Pippa folytatta útját. Minél tovább gondolkodott, aggodalma egyre nőtt. Mr. Dentonnak igaza volt, de ő nem tudott a skarlátrókákról. A parknak azt a részét sűrűn benőtték a fák és a bokrok. Valószínűleg csak Pippa tudott a rókalyukról.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A kuflik világában az abszurd a hétköznapi

Lehet, hogy még Dániel András sem sejtette, de 2013-ban egy folyamatosan építkező és táguló univerzum alapjait fektette le az Egy kupac kufli című könyvvel: a sorozat jelenleg a 17. kötetnél tart, és a héten mutatták be a harmadik mozifilmet, A kuflik és az Akármit.

...
Gyerekirodalom

Nézz bele az Édes mostoha filmváltozatába!

Dobó Kata filmet forgatott Lakner Artúr gyerekklasszikusából: ez lett az El a kezekkel a Papámtól!, ma pedig kijött az első előzetes.

...
Gyerekirodalom

A Tojáséjtől indul az utazás a versek világába

Legújabb könyvében huszonöt magyar költő versét hívta segítségül Fenyő D. György, és útikalauzba rendezve őket a líra birodalmába invitálja az olvasót. A válogatás nehézségeiről, a versolvasás ciklikusságáról, és a versek egymás közötti viszonyáról is beszélgettünk a szerzővel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

...

Parti Nagy Lajos: Olykor egyszerűbb volt verset írni, mint bármi mást

...

Babarczy Eszter: Nem próbálok szép sztorit kerekíteni abból, hogy az ember ifjúsága elmúlik