Ezt a fantasyt add a gyereknek, ha szerinted még korai a Trónok harca

Ezt a fantasyt add a gyereknek, ha szerinted még korai a Trónok harca

Amikor már szinte csak a Trónok harcáról tudott a fiával beszélni, a könyvillusztrátor Schmal Róza inkább elővette a kamaszkori rajzait és jegyzeteit, és írt egy fantasyt.

Sándor Anna | 2021. május 21. |
Schmal Róza
Nagy folyók haragja I. - A Ladann könyve
KOLIBRI, 2021, 534 oldal
-

A vizek, akár a szalagok, szabdalják a tájat. Mélyre hatolnak a földben, völgyeket vájnak, kultúrákat teremtenek. A vizek, akár az emberi sorsok, széttartanak és egymásba folynak, megduzzadnak és elapadnak, életet adnak és pusztítanak. A Ladann könyve a vizek és sorsok könyve, Schmal Róza ifjúsági fantasy trilógiájának, A nagy folyók haragjának első kötete. Ha röviden kellene ajánlanom, azt mondám,

ez az a könyv, amit akkor adj a gyerekednek, amikor már végigrágta magát a Harry Potteren és Böszörményi Gyula Gergő-sorozatán, de a Trónok harcát azért még korainak tartod.

Utóbbival a rokonság nem véletlen, a kötet fülszövegében maga Schmal vall így róla: "Ladann-völgy első terveit kamaszkoromban, a szentendrei HÉV-en és balatoni nyarakon firkáltam a füzeteimbe, de csak akkor tértem vissza hozzájuk, amikor már a fiam volt kamasz, és nem nagyon lehetett vele másról beszélgetni, mint a Trónok harcáról.”

Ahogy a híres rokon, A Ladann könyve is több szálon fut, több család és jobb-rosszabb sorsra érdemes szereplő történetét követi figyelemmel évtizedeken át egy elképzelt középkori királyságban, amely több mint száz éve, az őslakos hurrogónok elkergetése óta nagyjából békében él a Ladann folyó völgyében – bár egy-egy vezető család lemészárlása ekkor is előfordul. A békésnek tűnő felszín akkor reped meg végleg, mikor a királyi fővárosban szörnyű tragédia éri az uralkodó családot, és az örökösök a folyóba vesznek. A messzi Torkolatvárosban a despota Nagykard uralmára a vidék borzalmasan ölő mérge tesz pontot.

-

Schmal Róza

Nem sokkal később a hegyrágók ugyan akaratlanul, de teljesen eltérítik a Ladannt a korábbi medréből, és úgy tűnik, ezzel pusztulásra ítélik a közeli, gazdag és dölyfös Borleniordot, a hajóépítők városát. És míg a Ladann-völgyben egyre inog a hatalmi status quo, a hurrogónok eltökélt türelemmel dolgoznak a terveiken, amivel az északi népek hódító leszármazottait fenyegetik. Ha pedig valaki megsejti a ténykedésület, azzal gyorsan és kíméletlenül végeznek, legyen az kém vagy ártatlan falubeli.

A hatalmi intrikák és nemzedékeken átívelő sérelmek mocsarába vezetve A Ladann könyvének a Trónok harcához hasonlóan

sikerül bemutatnia azt a valós tapasztalatot, hogy egy-egy politikai vagy emberi helyzet mennyire összetett, hogy egymásnak feszülhetnek olyan erők, akaratok és vágyak, amiket egyenként jogosnak tartunk.

A feloldhatatlan vagy nehezen rendezhető konfliktusokban pedig gyakran olyan személyiségek kapnak arcot az ellentétes oldalakon, akikkel külön-külön szimpatizálunk. Schmal elég gyakran váltogatja a nézőpontokat, az egyes fejezetek sokszor csak néhány oldalasak, ám a cselekmény így is jól követhető.

Martin sagájához képest ugyanakkor nagy különbség, hogy a célközönség itt vállaltan a fiatalabb olvasóké, és ennek megfelelően A Ladann könyvében érzékelhető egyfajta szelídítő szűrő az eseményeken és a karaktereken. A szereplők zöme azért jóakaratú és a gyarlóságaival együtt is szerethető, elfogadható. Az egyértelműen negatív szereplők pedig egy kicsit leegyszerűsítve és elrajzoltan képviselnek valamilyen káros szélsőséget, legyen szó tragédiába beleroppanó, bosszúszomjas királynőről vagy hataloméhes nemesről. És ahogy annyi ifjúsági könyvben, itt is megfigyelhető az az ellenmondásos jelenség, hogy a kegyetlenséget, az erőszakot mennyivel bátrabban és nyíltabban merjük a fiatalabb olvasók elé tárni, míg a szexualitás gyakorlatilag teljes tabu marad a bimbózó, majd viszonzott szerelmek, valamint a házasságok és a gyerekek születése között. 

-

Hogy eligazodjunk a Ladann völgyében, azt a hajdani illusztrált atlaszok stílusát idéző térképek és családfák is segítik. Schmal már gyerekként szeretett történeteket kitalálni és rajzokat készíteni hozzájuk, a kedvtelés aztán hivatássá vált, a Képzőművészeti Egyetem festő szakát végezte el, majd könyvillusztrátor lett. A Ladann-völgyi birodalom is évtizedek óta épül már, hiszen kamaszkori ötletei vette elő, és szőtt belőle történetet. Sőt, önálló világot teremtett saját flórával, faunával, történelemmel, idegenül hangzó nevekkel, kifejezésekkel, amik mind arra hívnak, hogy felfedezzünk őket.

Hírlevél feliratkozás

A Nagy folyók haragja I. – A Ladann könyve végső soron  egyfajta átjáró az ifjúsági könyvek felől a komolyabb, komorabb fantasyk felé. Egy biztonságos kis bárka, amin bátran útra kelhet a kamasz olvasó a spekulatív, illetve fantasy irodalom végtelen tengere felé.

A Ladann könyvébe ITT tudsz beleolvasni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Igenis jótékony hatása van a sci-fi-nek

A sci-fi és fantasy-irodalom olvasásának bár egyesek szerint semmi haszna, ám valójában ezek a könyvek rengeteget segíthetnek a fiataloknak a stressz és a szorongás csökkentésében, ami járványhelyzet idején nem egy utolsó szempont.

...
Beleolvasó

A tanulás még soha nem volt ennyire halálos

A végzet iskolájának neve Solomancia, a mágikus hatalommal bírók tanintézménye, ahol a kudarc szó szerint halált jelent – mígnem egy El nevű lány el nem kezdi feltárni a hely titkait. Olvass bele!

...
Kritika

2020 hangulata a magyar fantasztikus kisprózákba is beszűrődik

Immár harmadik alkalommal készült el a Gabo magyar fantasztikus műveket felsorakoztató antológiája. A korábbi évek mintáját követve ismét a fantasy és a weird határain mozgó kisprózák uralják a korrajznak is beillő válogatást.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Gyerekirodalom

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban

A Méhek és a Fák című képeskönyvek lengyel illusztrátora, Piotr Socha viszonylag későn kezdett könyveket rajzolni, a döntő lépés megtételében pedig egy másik könyvsiker inspirálta. Interjúnkban elárulta, mit kellett a nyomdába adás előtt átrajzolnia az egyik könyvben, és beszélt arról is, milyen tanácsokkal látná el azokat a gyerekeket, akik komolyan gondolják a rajzolást.

A hét könyve
Kritika
A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat
...
Nagy

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat!

Mély levegő című könyvével Halász Rita nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Az elismerést, amelynek célja a legerősebb pályakezdők bemutatása, ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. 

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.