Ezt a fantasyt add a gyereknek, ha szerinted még korai a Trónok harca

Ezt a fantasyt add a gyereknek, ha szerinted még korai a Trónok harca

Amikor már szinte csak a Trónok harcáról tudott a fiával beszélni, a könyvillusztrátor Schmal Róza inkább elővette a kamaszkori rajzait és jegyzeteit, és írt egy fantasyt.

Sándor Anna | 2021. május 21. |
Schmal Róza
Nagy folyók haragja I. - A Ladann könyve
KOLIBRI, 2021, 534 oldal
-

A vizek, akár a szalagok, szabdalják a tájat. Mélyre hatolnak a földben, völgyeket vájnak, kultúrákat teremtenek. A vizek, akár az emberi sorsok, széttartanak és egymásba folynak, megduzzadnak és elapadnak, életet adnak és pusztítanak. A Ladann könyve a vizek és sorsok könyve, Schmal Róza ifjúsági fantasy trilógiájának, A nagy folyók haragjának első kötete. Ha röviden kellene ajánlanom, azt mondám,

ez az a könyv, amit akkor adj a gyerekednek, amikor már végigrágta magát a Harry Potteren és Böszörményi Gyula Gergő-sorozatán, de a Trónok harcát azért még korainak tartod.

Utóbbival a rokonság nem véletlen, a kötet fülszövegében maga Schmal vall így róla: "Ladann-völgy első terveit kamaszkoromban, a szentendrei HÉV-en és balatoni nyarakon firkáltam a füzeteimbe, de csak akkor tértem vissza hozzájuk, amikor már a fiam volt kamasz, és nem nagyon lehetett vele másról beszélgetni, mint a Trónok harcáról.”

Ahogy a híres rokon, A Ladann könyve is több szálon fut, több család és jobb-rosszabb sorsra érdemes szereplő történetét követi figyelemmel évtizedeken át egy elképzelt középkori királyságban, amely több mint száz éve, az őslakos hurrogónok elkergetése óta nagyjából békében él a Ladann folyó völgyében – bár egy-egy vezető család lemészárlása ekkor is előfordul. A békésnek tűnő felszín akkor reped meg végleg, mikor a királyi fővárosban szörnyű tragédia éri az uralkodó családot, és az örökösök a folyóba vesznek. A messzi Torkolatvárosban a despota Nagykard uralmára a vidék borzalmasan ölő mérge tesz pontot.

-

Schmal Róza

Nem sokkal később a hegyrágók ugyan akaratlanul, de teljesen eltérítik a Ladannt a korábbi medréből, és úgy tűnik, ezzel pusztulásra ítélik a közeli, gazdag és dölyfös Borleniordot, a hajóépítők városát. És míg a Ladann-völgyben egyre inog a hatalmi status quo, a hurrogónok eltökélt türelemmel dolgoznak a terveiken, amivel az északi népek hódító leszármazottait fenyegetik. Ha pedig valaki megsejti a ténykedésület, azzal gyorsan és kíméletlenül végeznek, legyen az kém vagy ártatlan falubeli.

A hatalmi intrikák és nemzedékeken átívelő sérelmek mocsarába vezetve A Ladann könyvének a Trónok harcához hasonlóan

sikerül bemutatnia azt a valós tapasztalatot, hogy egy-egy politikai vagy emberi helyzet mennyire összetett, hogy egymásnak feszülhetnek olyan erők, akaratok és vágyak, amiket egyenként jogosnak tartunk.

A feloldhatatlan vagy nehezen rendezhető konfliktusokban pedig gyakran olyan személyiségek kapnak arcot az ellentétes oldalakon, akikkel külön-külön szimpatizálunk. Schmal elég gyakran váltogatja a nézőpontokat, az egyes fejezetek sokszor csak néhány oldalasak, ám a cselekmény így is jól követhető.

Martin sagájához képest ugyanakkor nagy különbség, hogy a célközönség itt vállaltan a fiatalabb olvasóké, és ennek megfelelően A Ladann könyvében érzékelhető egyfajta szelídítő szűrő az eseményeken és a karaktereken. A szereplők zöme azért jóakaratú és a gyarlóságaival együtt is szerethető, elfogadható. Az egyértelműen negatív szereplők pedig egy kicsit leegyszerűsítve és elrajzoltan képviselnek valamilyen káros szélsőséget, legyen szó tragédiába beleroppanó, bosszúszomjas királynőről vagy hataloméhes nemesről. És ahogy annyi ifjúsági könyvben, itt is megfigyelhető az az ellenmondásos jelenség, hogy a kegyetlenséget, az erőszakot mennyivel bátrabban és nyíltabban merjük a fiatalabb olvasók elé tárni, míg a szexualitás gyakorlatilag teljes tabu marad a bimbózó, majd viszonzott szerelmek, valamint a házasságok és a gyerekek születése között. 

-

Hogy eligazodjunk a Ladann völgyében, azt a hajdani illusztrált atlaszok stílusát idéző térképek és családfák is segítik. Schmal már gyerekként szeretett történeteket kitalálni és rajzokat készíteni hozzájuk, a kedvtelés aztán hivatássá vált, a Képzőművészeti Egyetem festő szakát végezte el, majd könyvillusztrátor lett. A Ladann-völgyi birodalom is évtizedek óta épül már, hiszen kamaszkori ötletei vette elő, és szőtt belőle történetet. Sőt, önálló világot teremtett saját flórával, faunával, történelemmel, idegenül hangzó nevekkel, kifejezésekkel, amik mind arra hívnak, hogy felfedezzünk őket.

Hírlevél feliratkozás

A Nagy folyók haragja I. – A Ladann könyve végső soron  egyfajta átjáró az ifjúsági könyvek felől a komolyabb, komorabb fantasyk felé. Egy biztonságos kis bárka, amin bátran útra kelhet a kamasz olvasó a spekulatív, illetve fantasy irodalom végtelen tengere felé.

A Ladann könyvébe ITT tudsz beleolvasni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Igenis jótékony hatása van a sci-fi-nek

A sci-fi és fantasy-irodalom olvasásának bár egyesek szerint semmi haszna, ám valójában ezek a könyvek rengeteget segíthetnek a fiataloknak a stressz és a szorongás csökkentésében, ami járványhelyzet idején nem egy utolsó szempont.

...
Beleolvasó

A tanulás még soha nem volt ennyire halálos

A végzet iskolájának neve Solomancia, a mágikus hatalommal bírók tanintézménye, ahol a kudarc szó szerint halált jelent – mígnem egy El nevű lány el nem kezdi feltárni a hely titkait. Olvass bele!

...
Kritika

2020 hangulata a magyar fantasztikus kisprózákba is beszűrődik

Immár harmadik alkalommal készült el a Gabo magyar fantasztikus műveket felsorakoztató antológiája. A korábbi évek mintáját követve ismét a fantasy és a weird határain mozgó kisprózák uralják a korrajznak is beillő válogatást.

Gyerekirodalom
...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

Már hetedik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést. Idén hét kategóriában osztottak díjat, a különdíjat pedig ezúttal egy kiadó kapta.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Agresszív irodalmi műnek gondolta, teljesen beszippantotta a János vitéz

Szabó Borbála ifjúsági regényének matekzseni hőse nem bír megküzdeni a János vitéz elolvasásával, majd rejtélyes módon átlépi a valóság és a fikció határát, és váratlanul Petőfi Sándor klasszikusában találja magát.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

A valódi utazás ott kezdődik, ahol a föld alatti vasút véget ér

...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

...
Nagy

Vajon a falusi szuperhősök megmenthetik Erdélyt?

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

...

AZ ELSŐ: DRAGOMÁN GYÖRGY

...

A mesélés egy szertartás [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...

Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

...
Nagy

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Perintfalvi Rita könyvében a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyeket vizsgálja. Nemcsak áldozatokat szólaltat meg, hanem kutatási eredmények és szakértők bevonásával feltárja a visszaélések mögött húzódó pszichológiai és rendszerszintű okokat is. Interjú.

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Bojár Gábor: Mindenki az erő jelének veszi, ha az ember szembenéz a saját hibáival

Bojár Gábor a Graphisoft alapítójaként ikonikus név és hivatkozási pont a hazai vállalkozói világban. De mit tud adni második könyvével annak, aki nem üzletember. A válasz: meglepően sokat. Interjú.

...
Kritika

Mit árul el egy ezeréves levél egy keresztény nőről, aki zsidó férfit szeretett?

Egy meneküléssel töltött élet krónikája és e krónika megalkotásának története A hét könyve, A fordult szív.