Nagy csoport turista rekedt Agatha Christie egykori otthonában

Nagy csoport turista rekedt Agatha Christie egykori otthonában

A múlt héten több, mint száz turista rekedt az angol krimiíró egykori otthonában egy útlezárás miatt, melynek oka az volt, hogy a viharos időben egy fa éppen a birtokról kivezető úttestre dőlt. 

ko | 2023. július 18. |

A szituáció kicsit olyan volt, mintha maga Agatha Christie találta volna ki. A csapdába esett turistáknak egyébként nem igazán volt más dolga, mint teát és más italokat kortyolgatni, a személyzet által készített kolbásztekercseket enni és krikettet játszani az író egykori nyári lakhelye, a Greenway gyepén. 

A nyugodt és hangulatos György-korabeli ház egy nagy erdei kertben található, amely a Dart folyó felé lejtő dombon áll. Az író sok boldog évet töltött ezen a helyen, ahol sokszor összegyűlt a család nyaralni, vagy hogy megünepeljék, ha elkészült Christie legújabb könyve. Pihentek a folyónál, kriketteztek vagy felolvastak a vendégeknek egy-egy rejtélyes esetet. A ház minden szobája tele van az író és családja által összegyűjtött tárgyakkal, amelyeket gyermekkori otthonából vagy régészeti ásatásokból hoztak második férjével, Maxszal.

A fallal körülvett kertektől a folyóparti erdőkig Greenway békés és pihentető hely. Vannak rejtett gyöngyszemek is itt, mint például a kert aljában található csónakház. Ez utóbbi egy bűneset helyszíne a Gloriett a hullának című regényben, és egyben a birtok egyik legnyugodtabb része.  

Száz éve az életünk része az Agatha Christie-krimi
Száz éve az életünk része az Agatha Christie-krimi

Száz éve már, hogy Agatha Christie kitörölhetetlenül a mindenkori popkultúra része lett – akkor jelent meg ugyanis az első krimije, amely nemcsak egy hallatlanul sikeres írói pálya első könyve volt, de egy komplett univerzum első építőkockája is, amelyre aztán adaptációk egész sora épült. Az Entertainment Weekly nagy cikkben vizsgálta meg a Christie-jelenséget, mi pedig kigyűjtöttük a legérdekesebb megállapításokat.

Tovább olvasok

Az egyik látogató, Caroline Heaven elmondta, hogy körülbelül 11:30-kor érkezett a birtokra egy rövid kirándulásra, és attól félt, hogy a kidőlt fa miatt hosszú órákat kell majd eltöltenie a teázóban. 

"Ha valaha is csapdába esem Agatha Christie házában több órára, a kezemben teáscsészével és csészealjjal járkálok majd, és minden arra járót megkérdezek, hogy hol voltak és mit csináltak, és gyanús pillantásokkal méregetem őket, miközben válaszolnak” – viccelődött @jeremynewberger a Twitteren.

Agatha Christie a krimi királynője volt, de magát csak egy iparosnak tartotta
Agatha Christie a krimi királynője volt, de magát csak egy iparosnak tartotta

A legerősebb karakter, akit Agatha Christie valaha kitalált, éppenséggel maga Agatha Christie volt, állítják sokan. De ki volt ez a műfajteremtő szerző, akinek hiába adták el kétmilliárd példányban a könyveit, életében mégis inkább háztartásbeliként határozta meg magát? Lucy Worsley nagyszabású Agatha Christie-életrajza ennek a titoknak ered a nyomába, és aprólékosan megvizsgálja, hogyan lett a viktoriánus kor szülöttjéből a huszadik századi krimiirodalom sztárja.

Tovább olvasok

A turisták végül péntek este hagyhatták el a birtokot, miután a helyi mentőszolgálatok megtisztították az utat.

Forrás: Salon

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Agatha Christie két krimije játszódik a szigeten, ami most eladó

A szigetet 15 millió fontért (6,4 milliárd forintért) kínálják eladásra.

...
Nagy

Agatha Christie a krimi királynője volt, de magát csak egy iparosnak tartotta

Agatha Christie nemcsak egy író volt, hanem a huszadik század egyik legerősebb szerzői brandje is. Egy műfajteremtő író, aki amellett, hogy népszerűvé tett egy zsánert, munkájával saját egzisztenciát teremtett, ami a korban egyáltalán nem volt magától értetődő, ezzel pedig nőként sokaknak példát mutatott. Életét és munkásságát most egy nagyszabású életrajz mutatja be.

...
Hírek

Agatha Christie regényeit is átdolgozzák a potenciálisan sértő megjegyzések miatt

Poirot és Miss Marple rejtélyeinek egyes részeit átszerkesztették a legutóbbi HarperCollins-kiadásokban, írja a Guardian.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]