Te melyik női írónak állítanál szobrot?

.konyvesblog. | 2019. október 22. |

szabo_magda_2.jpg

Szabó Magda szobra Debrecenben (Kép forrása)

Izgalmas kezdeményezés indult abból a célból, hogy Budapesten több nőnek lehessen szobra. A Hosszúlépés. Járunk? a Wonder Woman Budapest projekt keretében szeretne változtatni a hamis emlékezetpolitikán, amely azokat a nőket, akik felépítették és naggyá tették Budapestet, kitörli a város emlékezetéből. A tervek szerint az idén öt hősnőnek fognak szobrot állítani. Híres zsűritagok és online szavazás révén fog eldőlni, kik lesznek azok a nők, akiket viszont láthatunk majd a főváros terein. 

Tavaly nyáron az Átlátszó átfogó kutatást végzett arról, hogy Budapesten hány női szobor van és ezek hogyan ábrázolják a nőket. Az általuk összeállított adatbázis szerint a helyzet elég lesújtó: a fővárosban 1173 köztéri szobor van, és ezek közül csak 150 ábrázol nőket. Azonban ezek között is mindössze csak 35 olyan akad, amely olyan nőnek állít emléket, akiknek „neve is van”, és nem pedig meztelen dekorációs elem. A kutatás során megállapították, hogy még állatszoborból is több van Budapesten, mint női történelmi alakból.

Ezen a helyzeten akar változtatni a Hosszúlépés. Járunk? a Wonder Woman Budapest projekttel. Népszerű zsűritagok támogatásával választják ki azt az öt hősnőt, akinek szobrot fognak állítani Budapesten. Olyan emberek segítenek eldönteni ajánlásukkal, melyik hősnőnek legyen szobra, mint:

  • Cseke Eszter, dokumentumfilm-rendező, riporter, televíziós újságíró.​
  • D. Tóth Kriszta, író, újságíró, a WMN online magazin alapító-főszerkesztője.​
  • Döbrösi Laura, színész, énekes.
  • Liptay Gabriella, a KPMG marketing- és kommunikációs vezetője.
  • Mácsai Pál, színész, rendező, az Örkény István Színház alapító igazgatója.
  • Mautner Zsófi, műsorvezető, közgazdász, a Chili és Vanília blog szerzője.
  • Nyáry Krisztián, kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész.
  • Oltai Kata, művészettörténész, kurátor.​
  • Vecsei H. Miklós, színész, író, a POKET alapítója.
  • Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatója

A hősnőket online szavazással, a Hosszúlépés. Járunk? Facebook oldalán választják ki, hétről-hétre 1-1 kategória győzteséről döntve. Az alábbi kategóriák jelöltjei közül lehet választani:

A szavazás végén Budapest születésnapján, 2019. november 17-én jelentik be, melyik öt hősnő szobrát állítják fel a fővárosban. ​A Wonder Woman Budapest projektjében az írók/költők közül Nemes Nagy Ágnes és Polcz Alaine van versenyben, rájuk ITT lehet szavazni. 

Míg ki nem derül az eredmény, kíváncsiságból itt, a Könyvesblogon is szavazásra bocsájtjuk a kérdést. Szerintetek melyik női írónak/költőnek kellene szobrot állítani a fővárosban? 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.