Taylor Swiftet több mint egymillió dollárra perli egy amerikai költő

Taylor Swiftet több mint egymillió dollárra perli egy amerikai költő

ro | 2022. augusztus 26. |

A napokban egy szerzői jogi vita kellős közepén találta magát Taylor Swift énekes-dalszerző: a héten ugyanis a tennessee-i szövetségi bíróságon keresetet nyújtott be ellene egy Teresa La Dart nevű költő. Utóbbi azt állítja, hogy Swift az ő 2010-es Lover című kötetéről koppintotta az azonos című 2019-es könyvét. La Dart szerint az énekes-dalszerző "több kreatív elemet" másolt a magánkiadásban megjelent verseskötetéről, melyeket aztán felhasznált saját Lover című kiadványához, amely három éve CD-melléklettel együtt jelent meg.

A felperes a gyanúsan hasonló kreatív elemek közé sorolta az azonos címet, a pasztellárnyalatú rózsaszín-kék színvilágot, vagy a lefelé néző szerzőportrét. Akárcsak a belső dizájnt és a formátumot, ami a beadvány szerint nem más, mint hogy az elmúlt évekre La Dart "írásos és képi elemek kombinációjával" emlékezett vissza. A költő ügyvédje az okozott károk miatt több mint egymillió dollárt követel Taylor Swifttől.

Itt össze lehet hasonlítani a két borítót:

-

Forrás: Pitchfork

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szerzői jogi per vár a Netflix sikerfilmjére

Sir Arthur Conan Doyle örökösei bepereltek mindenkit, akiknek közük van az Enola Holmes című filmhez.

...
Hírek

Szerzői jogi háború dúl Anne Frank naplója körül

...
Hírek

Vandálokat ítélt olvasásra egy virginiai bíróság

...

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Mit él át egy hegymászó felesége, ha a férje nem tér vissza az expedícióról? - Megnéztük Erőss Zsolt életéről szóló filmet

Múlt héten debütált Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amiben egészen új perspektívából közelítette meg Erőss Zsolt eltűnését és halálát, mivel az eseményeket a hegymászó felesége, Sterczer Hilda szemszögéből látjuk. A filmet A Hópárduc felesége című interjúkötet inspirálta. 

...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Az Abigéllel eredünk a Szabó Magda-titok nyomába

Százöt éve született Szabó Magda, az évforduló pedig jó alkalmat kínál arra, hogy újra elővegyük a könyveit. A Könyves Magazinon hamarosan új podcast-sorozatot indítunk, amelyben négy népszerű regényét tárgyaljuk ki. Az első az Abigél lesz - kedvcsinálónak olvassatok bele!

...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

Aranyos állatok, egy hatalmas szívű gazdi, az otthon melege és apró kis konfliktusok Kiss Judit Ágnes új meséjében.

...
Gyerekirodalom

Ecsédi Orsolya hőse csak könyvek szereplőibe tud beleesni

A Juli vagyok, könyvmoly címszereplőjét a valódi, hús-vér fiúk nem érdeklik, még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem: csak éppen könyvek szereplőibe. Juli mindenesetre most megkapja a lehetőséget, hogy változtasson a dolgok menetén. Olvass bele!