Taylor Swiftet több mint egymillió dollárra perli egy amerikai költő

Taylor Swiftet több mint egymillió dollárra perli egy amerikai költő

ro | 2022. augusztus 26. |

A napokban egy szerzői jogi vita kellős közepén találta magát Taylor Swift énekes-dalszerző: a héten ugyanis a tennessee-i szövetségi bíróságon keresetet nyújtott be ellene egy Teresa La Dart nevű költő. Utóbbi azt állítja, hogy Swift az ő 2010-es Lover című kötetéről koppintotta az azonos című 2019-es könyvét. La Dart szerint az énekes-dalszerző "több kreatív elemet" másolt a magánkiadásban megjelent verseskötetéről, melyeket aztán felhasznált saját Lover című kiadványához, amely három éve CD-melléklettel együtt jelent meg.

A felperes a gyanúsan hasonló kreatív elemek közé sorolta az azonos címet, a pasztellárnyalatú rózsaszín-kék színvilágot, vagy a lefelé néző szerzőportrét. Akárcsak a belső dizájnt és a formátumot, ami a beadvány szerint nem más, mint hogy az elmúlt évekre La Dart "írásos és képi elemek kombinációjával" emlékezett vissza. A költő ügyvédje az okozott károk miatt több mint egymillió dollárt követel Taylor Swifttől.

Itt össze lehet hasonlítani a két borítót:

-

Forrás: Pitchfork

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szerzői jogi per vár a Netflix sikerfilmjére

Sir Arthur Conan Doyle örökösei bepereltek mindenkit, akiknek közük van az Enola Holmes című filmhez.

...
Hírek

Szerzői jogi háború dúl Anne Frank naplója körül

...
Hírek

Vandálokat ítélt olvasásra egy virginiai bíróság

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...
Nagy

Laár András nem hajlandó gyűlölködni, szerinte ez is a belső szabadság része

A Laáramlás című kötetben Laár András pályája és élettörténete tárul fel anekdoták, izgalmas történetek formájában: bepillantást nyerhetünk a sokoldalú művész gyermek- és ifjúkorába, a KFT zenekar indulásába, Galla Miklóssal való barátságának históriájába vagy akár a buddhizmushoz fűződő kapcsolatába. A szerzővel a könyv megírásáról, a költészetről, a gyűlöletmentes életről, a valóság és látszat viszonyáról, a Karinthy-gyűrű sorsáról és a belső szabadságról beszélgettünk.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.