Színpadra állítják Harper Lee klasszikusát

.konyvesblog. | 2016. február 12. |

A Ne bántsátok a feketerigót! a Broadwayre tart, a színházi adaptációt Aaron Sorkin Oscar-díjas forgatókönyvíró, producer és drámaíró jegyzi. A darabot várhatóan a 2017-18-as színházi évadban mutatják be, a rendező Bartlett Sher lesz, a producere pedig az a Scott Rudin, akivel Sorkin már a Steve Jobs és a Social Network - A közösségi háló című filmeken is együtt dolgozott.

A regényből 1962-ban készült egy filmfeldolgozás, melyben Gregory Peck játszotta a kisvárosi védőügyvédet, Atticus Finchet. Harper Lee nagyon szerette a filmadaptációt, ugyanakkor 1978-ban azt mondta egy interjúban, hogy bár rengeteg ajánlatot kapott, hogy musicalt, tévéfilmet vagy színdarabot írjanak a regényéből, ő mindig visszautasította azokat.

1990-ben Christopher Sergel ugyanakkor színpadra állította a történetet, mégpedig Harper Lee szülővárosában, Monroeville-ben, melyet azóta is minden tavasszal előadnak helyi színészek közreműködésével.

Az azonban egészen biztos, hogy Lee tavaly megjelent második könyve teljesen új megvilágításba helyezi majd Sorkin adaptációját is. 2015 egyik irodalmi szenzációja volt, amikor kiderült, hogy 55 évvel a Ne bántsátok a feketerigót! után új regényt ad ki Harper Lee. A Menj, állíts őrt! bár időben korábban keletkezett, mégis egyfajta folytatásnak tekinthető, a rajongókat ugyanakkor sokkolta, hogy az első könyvben még az igazság feddhetetlen bajnokaként feltűnt Atticus a Menj, állíts őrt!-ben már rasszista húrokat penget. A kérdés már csak az, hogy Sorkin rehabilitálja-e majd Atticust, vagy a második kötet miatt teljesen új árnyalatokkal gazdagítja-e karakterét.  

Forrás: HuffPost

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.