Sétakönyvek és Kovács András Ferenc-kötet a Szép Magyar Könyvek díjazottjai között

Sétakönyvek és Kovács András Ferenc-kötet a Szép Magyar Könyvek díjazottjai között

A digitális korban nemcsak a könyv él tovább, hanem annak esztétikus kivitele is egyre fontosabb – hangsúlyozta a Szép Magyar Könyvek 2023 verseny zsűrijének elnöke. Idén 8 kategóriában 105 nevezés érkezett.

vn | 2024. június 06. |

A legszínvonalasabb kivitelezésű magyar könyvek számára kiírt verseny nyerteseiről az Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöksége által felkért öttagú szakmai testület döntött.

A könyv kollektív alkotás

A zsűrinek az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetének tanszékvezető docense, Révész Emese volt az elnöke, mellette Babucs Éva, a Geopen Kiadó elnöke, Barabás Zsófi festőművész, Orosz Márton tipográfus-művészettörténész és Wunderlich Péter designteoretikus voltak a tagjai.

A versenyre idén 63 kiadó és kulturális intézmény nevezte nyolc kategóriában 105 kötetét.

„Egy igényes könyv kollektív alkotás” – mondta Révész Emese a 95. Ünnepi Könyvhétről tartott szerdai sajtótájékoztatón. „Benne van a tervező, a grafikus, a tipográfus az illusztrátor, a nyomda és a kiadó munkája is.”

A Szép Magyar Könyv 2023 verseny zsűrijének elnöke azt is kifejtette, hogy a díj megalapítása óta eltelt több mint hetven év alatt rengeteget változott a könyv státusza, a kiadók helyzete és az olvasók igénye is, de megnyugtatónak nevezte, hogy a mai digitális korban nemcsak a könyv él tovább, hanem annak esztétikus kivitele is egyre fontosabb.

A Szép Magyar Könyv 2023 díjazottjai

A könyvsorozat kategóriában Athenaeum Kiadó Sétakönyvei kapták a kitüntetést, szépirodalom kategóriában a BOOKART Kiadó Selyemfényben című haikukat közlő kiadványa, a gyermek és ifjúsági kiadványok között pedig a Pagony gondozásában megjelent A villamos című kötet nyert.

Az ismeretterjesztő könyvek között Erdész Ádám: Kner Albert ‒ Művész, ikon, legenda (Corvina); a szakkönyvek kategóriában Szunyoghy András: Vadállatok anatómiai rajzai (MMA Kiadó) nyert; a művészeti könyvek díját pedig a Color Book / Black Book (Utisz Grafikai Stúdió) és Lantos (Zsdrál Art Galéria) kapta megosztva.

Az Év Illusztrátora Korbuly Ági lett, Balássy Fanni Bocs, hogy élek című, a Pagony gondozásában megjelent kötetéhez készített rajzaiért.

Az MKKE különdíját és a Tamás László-díjat A struktúra tematizálása című könyv nyerte, a köztársasági elnök különdíját Kálmáncsehi Domonkos imakönyve kapta, a miniszterelnök különdíját a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. Filharmónia című könyve nyerte, a főpolgármester különdíját pedig a Sparhelt című kötet érdemelte ki, amely a BOOOK Kiadó gondozásában jelent meg.

Az MTA különdíját A bécsi császári udvar és János Zsigmond erdélyi fejedelem nyomdásza című kötetért az Országos Széchényi Könyvtár veheti majd át, a Magyar Művészeti Akadémia különdíját pedig az Erdély fejedelmei című kiadványért az Iskola Alapítvány Kiadónak és a Magyar Nemzeti Levéltárnak ítélték oda.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium három különdíját Kovács András Ferenc Névtelen cserépdarab (BOOKART Kiadó) című verseskötete, a „Hogyan segítsek én terajtad?” ‒ Segítő kapcsolatok a mesékben című könyv (Magvető), valamint a Versénekmondó (Országos Széchényi Könyvtár) kapták.

A Szép Magyar Könyv 2023 verseny díjátadójára június 13-án, a 95. Ünnepi Könyvhét fővárosi megnyitóját követően, a Vörösmarty téren kerül sor.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

A Költő, aki felismerhető volt maszkban is – utak Kovács András Ferenc versuniverzumaihoz

Kovács András Ferenc bűvész volt, aki olykor a beszédet láttatta a hallgatás szinonimájaként, Maros-menti donquijote, aki a költészetből nyert a szélmalomharchoz erőt és szomorú bohóc, akinek a forma szabadságot adott. Portré a nemrég elhunyt költőről.

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

66 kiadó és kulturális intézmény 8 kategóriában összesen 135 kötetet nevezett a Szép Magyar Könyv 2022 díjaira.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Jake Gyllenhaal nagy formában van a tárgyalótermi dráma főhőseként

A Donnie Darko sztárja, Jake Gyllenhaal alakítja a Scott Turow regényéből készült Ártatlanságra ítélve című sorozat központi karakterét, aki vádlóból egy gyilkossági ügy vádlottjává válik.

...
Szórakozás

Christian Bale félelmetes volt az Amerikai pszichó forgatásán, amikor szerepben maradt

Christian Bale két kollégája beszélgetett a 2000-ben bemutatott filmről, amiben a szélesebb  közönség is megismerte a színészt.

...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Egy tini dinoszaurusz maradványait fedezték fel gyerekek – 5 dinós könyvvel

Ritka, hogy a valaha élt egyik legnagyobb dinoszauruszfaj, a T-rex nem kifejlett példányának csontjait találják meg.

...
Gyerekirodalom

Ezt a 12 gyerekkönyvet keresd a Könyvhéten!

Június 13-16. között ismét lesz Ünnepi Könyvhét, és ahogy megszokhattuk, gyerekkönyvekből sem lesz hiány. 

...
Gyerekirodalom

Mi az oka, hogy a gyerekek egyre kevesebb és nem túl nagy kihívást jelentő könyvet olvasnak?

Egy, az Egyesült Királyságban és Írországban készült felmérés arra kereste a választ, miért csökken a gyerekek olvasási kedve.