Szabó Magda könyve is esélyes a Pen America műfordítói díjára

.konyvesblog. | 2018. január 26. |

Közzétették a PEN America irodalmi díj finalistáit – a könyveket kategóriánként listázzák, számunkra pedig a legérdekesebb a műfordítói díj, mellyel a 2017-ben megjelent és angol nyelvre fordított szépirodalmi könyveket ismerik el. Az öt jelölt között két spanyol, egy izraeli meg egy koreai könyv található, és egy magyar, mégpedig Szabó Magda Katalin utcája, amely Len Rix fordításában a NYRB Classics sorozatában jelent meg. A győztes nevét február 20-án hirdetik ki.

Szabó Magda posztumusz amerikai sikereiről már mi is többször írtunk: Az ajtóról korábban elragadtatott kritikát jelentetett meg a The New York Times és a The New Yorker is (ez a regénye 2015-ben jelent meg újra ugyancsak Len Rix fordításában), a Katalin utcát pedig tavaly nyáron az év legjobban várt könyvei között emlegették.

A magyar kiadásba itt tudtok beleolvasni!

Szabó Magda októberben lett volna százéves; utolsó éveit Kerepesen töltötte, ahová néhány éve mi is ellátogattunk – akkor készült riportunkat itt tudjátok elolvasni:

Szabó Magda élete utolsó pillanatáig olvasott

Fotó: Valuska Gábor„Átok arra, aki engem munkámban meggátol" - a gépelt papírlap még mindig ott hever Szabó Magda írógépében. Jövőre lesz tíz éve, hogy elhunyt az író, aki regényeiben szélesre tárta olvasói előtt a sírig tartó szerelmekkel, évtizedes sérelmekkel, generációkon átívelő...

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.