Az alig ismert Márai, az újragondolt Radnóti ‒ jazz, tánc és történetek [Programajánló]
Hírek

Az alig ismert Márai, az újragondolt Radnóti ‒ jazz, tánc és történetek [Programajánló]

Lassan beszökik Budapestre az ősz. A szeptember második és harmadik hetében talán gyönyörködhetünk már a lehulló, színes falevelekben, de ajánlunk azért egyéb programokat is.

vn | 2023. szeptember 07. |

Fényes jövő

-

Mikor? Szeptember 7-től

Hol? a mozikban

A Fényes jövő egy filmrendező küzdelmeit mutatja be. Giovanninak sok gondot okoz a családjával való kapcsolata és a legújabb filmje is, amely a Szovjetunió 1956-os magyarországi inváziójának az Olasz Kommunista Pártra gyakorolt hatásáról szól. Eközben John Cheever Az úszó ember című regényéből ír forgatókönyvet, és egy olyan filmen is gondolkodik, amelyikben sok olasz dal hallható… A főszereplőt maga a rendező, a cannes-i filmfesztiválon gyakran megforduló Nanni Moretti alakítja, az egyik szerepben pedig Anger Zsolt is felbukkan.

Két karod csöndje

-

Mikor? Szeptember 8., 19.30

Hol? Vízivárosi klub (1028 Budapest, Batthyány utca 26.)

A Vízivárosi Klub előtti téren rendezendő összművészeti program keretében Radnóti Miklós költészete kel új életre a KOSBOR együttes keleties világzenei hangzásvilágában és Turek Miklós versszínházi jeleneteiben. Nágel Kornél grafikusművész versképei pedig tovább kalauzolnak bennünket Radnóti varázslatos világában.

Részletek erre>>

Pár-Beszéd: Dés László, Dés András, Parti Nagy Lajos, Závada Péter

-

Mikor? Szeptember 10., 15.30

Hol? Madách tér

Nagyobb, szebb és zöldebb – megújul a Judafest! Egy napra átváltozik a Madách tér: a szürke betont fű, a parkoló autókat padok és babzsákok váltják fel, a teret pedig kisebb és nagyobb színpadok szegélyezik. Ezeken pedig olyan neves művészek lépnek fel, mint Dés László, Dés András, Parti Nagy Lajos és Závada Péter.

Részletek erre>>

Többet magunkról ‒ A Grecsó fivérek estje

-

Mikor? Szeptember 12., 19 óra

Hol? Várkert Bazár (Rendezvényterem)

Az előadás gerincét új Grecsó-prózák, friss versek, családi történetek és anekdoták képezik, amelyet az improvizatív jazz, a pillanat szülte kortárs balett és Grecsó Zoltán mozdulatai varázsolnak színház élménnyé. Az irodalom és a zene dialógusa minden estén egyedi, de a válaszok különös ritmusa, a fény-terek éteri játéka és a művészeti ágak közötti tagolás mégis feszes keretet ad a produkciónak. Ahogy a testvérek ironikus vetélkedése, a tánc és az irodalom nyelvén előadott fricskák is segítik a nézők azonosulását, hiszen családi tükörhelyzeteket generálnak, ahol a saját identitásuk kerül reflektorfénybe. A többet magunkról őszinte, vallomásos és karakteresen személyes est kihasználva a Grecsó fivérek művészetét és nyitottságát.

Részletek erre>>

Élet, bor, humor ‒ Az alig ismert Márai

-

Mikor? Szeptember 13., 18 óra

Hol? Márai Sándor Művelődési Ház (1013 Budapest, Krisztina tér 1.)

Márai Sándor borral kapcsolatos írásai mellett a róla elnevezett művelődési házba látogatók megízlelhetjük humorát is, ami a mai ember számára is számos tanulsággal szolgálhat. Mészáros Tibor irodalomtörténész és Hirtling István Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész estje. Cimbalmon közreműködik: Tárkány-Kovács Bálint

Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ferenc pápa Budapesten Radnótit idézett

Ferenc pápa vasárnap a magyarországi keresztény egyházak és a zsidóság képviselőihez intézett beszédében megemlékezett Radnóti Miklósról, és idézett is a költőtől.

...
Nagy

10 érdekesség a harminc éve elhunyt Márai Sándor életéről

...
Kritika

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

Chat GPT, a murénák ingamozgása, a kokain, az illúzió és a valóság gyarmatosítása is témái Závada Péter új, A muréna mozgása című verseskötetének. Meg a jelenlét szerepe, a társadalom és én viszonya, a tekintet politikája vagy a színház. A hét könyve okos és játékos verseskötet egy világról, amely a pánikra koncentrál. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]