Csukás István bőröndje, Polcz Alain és Nemes Nagy Ágnes barátságának története [Programajánló]

Csukás István bőröndje, Polcz Alain és Nemes Nagy Ágnes barátságának története [Programajánló]

Egy anya, aki hirtelen ötlettől vezérelve világ körüli útra megy, Szküllák és Kharübdiszek között vezető összetartozás dokumentumai, füvészkerti felolvasások és Fehérvári Irodalmi Napok. Programajánlónk szeptember idusán.

vn | 2023. szeptember 14. |

A csodák könyve

Mikor? Szeptember 14-től

Hol? a mozikban

Egy gyerekét egyedül nevelő anya élete fenekestül felfordul, amikor a 12 éves fia egy balesetet követően kómába esik. Az édesanya a srác holmijai között rátalál egy világvége listára, amiket a fiú az életében szeretett volna teljesíteni. Az anya hirtelen ötlettől vezérelve útra kel, hogy Franciaországtól Japánig a világ különböző pontjain élete kalandját élje át, és szentül hiszi, hogy ha teljesíti a lista feladatait, fia is felébred a kómából. A feladatok igazi önismereti úttá válnak, ahol az anya rádöbben az élet igazi szépségeire, és arra, hogy csak az igazán fontos dolgok számítanak.

A csodák könyve Julien Sandrel azonos című nemzetközi bestsellere alapján készült. Az életigenlő történet rendezője Lisa Azuelos, aki mások mellett a LOL, a Zűrös kamaszok és az Elemi szerelem című filmekkel bizonyította szakértelmét az emberi kapcsolatok területén. A film főszereplője Alexandra Lamy (Lucky Luke, Szerelembe gurulva, Alibi.com 2), számos sikeres romantikus film és vígjáték színésznője. A film hű könyvadaptáció, amelyben a regény rajongói éppúgy nem fognak csalódni, mint azok, akik még nem találkoztak a szeretetreméltó történettel.

FIN ‒ Fehérvári Irodalmi Napok

-

Mikor? Szeptember 14-16.

Hol? Székesfehérvár, MNL Fejér Megyei Levéltár, Könyvek Boltja, Petz Söröző.

A FIN – Fehérvári Irodalmi Napok közösségi irodalmi fesztivál, amelyet 2016 után nyolcadszor rendeznek meg Székesfehérváron. A városban az elmúlt évtizedben több helyszínen zajlottak sikeres irodalmi sorozatok, és zajlanak ma is, a FIN célja, hogy ezeket összefogja, és egy több napos fesztivál keretében tárja az irodalom iránt érdeklődők elé. Az eseménysorozat alkalmat nyújt arra, hogy a város különböző kulturális színterei is bemutatkozzanak, és kapcsolatot teremtsenek a kortárs képzőművészet, a 20. századi képzőművészet, a gasztronómiai hagyományok, a mai szubkulturális terek, a hagyományos kulturális intézmények és a kortárs irodalom között.

A 2023-as FIN – Fehérvári Irodalmi Napokat Pallag Zoltán költő nyitja meg, őt követi Kollár-Klemencz László szólókoncertje, fellép Cseri Hanna Kikötő című műsorával, bemutatják Závada Péter és Szálinger Balázs új köteteit, az érdeklődők gramofonzene mellett kóstolhatják meg a Saly Noémi ferences szerzetesrendi szakácskönyve alapján készült menüt, a fesztivált pedig Víg Mihály szólókoncertje zárja.

Részletek erre>>

Párhuzamos történetekben ‒ Polcz & Nemes Nagy ‒ Jordán Adél/Kováts Adél

-

Mikor? Szeptember 15., 18 óra

Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.

Párhuzamos történetekben címmel a látogatók egy felolvasószínházi előadássorozaton ismerkedhetnek meg a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításainak szereplőinek élethelyzeteivel, gondolataival, egymásra reflektáló világlátásával.

Szeptemberben Polcz Alaine és Nemes Nagy Ágnes Szküllák és Kharübdiszek között vezető barátságának, egymást értő, segítő összetartozásának dokumentumait Kováts Adél (Nemes Nagy Ágnes) és Jordán Adél (Polcz Alaine) színművészek adják elő.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletek erre>>

Költők a füvészkertben ‒ Villányi G. András, Bánki Éva, Jász Attila

-

Mikor? Szeptember 16., 15 óra

Hol? Füvészkert ‒ ELTE Botanikus Kert 1083 Budapest, Illés utca 25.

A Független Irodalmi Napok keretében idén Bánki Éva, Jász Attila és Villányi G. András felolvasását hallgathatjuk meg a Füvészkertben. A szerzőkkel Laár András beszélget, Zarándy Ákos dalait Darázs Renáta adja elő.

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletek erre>>

DIA-Beszélgetések: Csukás István bőröndje

-

Mikor? Szeptember 19., 17 óra

Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.

A nemrég a PIM-be került Csukás István-hagyaték fordulatos történetének végigkövetése során felmerül a kérdés: mi lesz a kéziratok sorsa egy múzeumi gyűjteményben?

A beszélgetés résztvevői: Molnár Krisztina Rita költő, prózaíró, Rózsafalvi Zsuzsanna muzeológus. A beszélgetést vezeti: Radics Péter

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Polcz Alaine egész életében a saját történetét írta [Polcz Alaine 100]

Polcz Alaine olyan szerző, akit közelebb érzünk magunkhoz, mint más írókat, talán azért, mert a könyveiben mindig őszinte és személyes maradt, ennek köszönhetően pedig rengeteg mindent tudhatunk róla és a lelkivilágáról.letének eseményeit közelről és közvetlen hangon beszélte el nekünk, nem köntörfalazott, nem tabusított, saját hangján mesélt. Születésének századik évfordulóján most mi is könyvein keresztül emlékezünk rá.

...
Podcast

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

A Nemes Nagy Ágnes-Lengyel Balázs és a Mészöly Miklós-Polcz Alaine házaspárok baráti levelezése felolvasószínházként kelt életre a Margón. Hallgass bele a Szorongatott idillbe!

...
Nagy

Csukás István: Két szárnyam van, az egyik a vers, a másik a mese, és szépen repülök

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.