Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

ro | 2023. február 03. |
Kondor Vilmos
Második magyar köztársaság
Open Books, 2022, 578 oldal
-

Aki nemcsak olvasni, hanem írni is szeret, az most két novellaíró pályázaton is megmérettetheti magát. Az Open Books Kiadó Kondor Vilmos a Második magyar köztársaság című regénye kapcsán vár írásokat. Kondor könyvében egy fiktív Magyarországot ábrázolt, ahol minden másként történt, ahogyan azt az iskolapadban megtanultuk: 1944-ben hazánk kiugrási kísérlete sikerült, a második világháború után a semleges országok táborához tartozunk. Ifjabb Horthy Miklósból köztársasági elnök, Kádár Jánosból rendőrfőkapitány lesz, 1966-ban pedig nem más, mint a Beatles érkezik koncertezni. A kiadó viszont most arra kíváncsi, mások hogyan képzelik el ezt a sosemvolt Magyarországot. A felhívásuk a következő: "Írj egy rövid novellát (4000 n) arról, hogyan változott volna meg Budapest, szüleid, nagyszüleid vagy akár a te életed, ha sikeresen kilépünk a második világháborúból!" Az elkészült művedet a palyazat@openbooks.hu email címre várják március 1-ig. A legjobb sztori írója választhat egy tetszőleges Kondor-könyvet, illetve írását közlik a kiadói honlapon.

Erdős Zsuzsanna
Engem válassz!
Menő Könyvek, 2023, 431 oldal
-

Szintén egy könyv inspirálta a Menő Könyvek pályázatát. Erdős Zsuzsanna hamarosan megjelenő regénye (Engem válassz!) egy állatmenhelyen játszódik, a tizennyolc éves Milán nyugalmas napjait azonban hamarosan több esemény is megzavarja: szinte egy időben két lány is betoppan az életébe. "Ha neked is van kutyás történeted, írd meg nekünk! A kiadónk által legjobbnak ítélt műveket e-könyvben megjelentetjük február 14-én, Valentin-napon, a nyertes pályaművek szerzői pedig megkapják az Engem válassz! című könyvet!" - szól a kiadói felhívás. Utóbbira február 8. éjfélig a manokonyvek@lira.hu e-mail címre várják a pályázatokat (a pályamű maximum 10 ezer leütés lehet, és olyanok pályázhatnak, akik már elmúltak 14 évesek, de még nem töltötték be a 35-öt).

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Először jelenik meg egy nemrég megtalált Hemingway-novella magyarul

Exkluzív, eddig magyarul még soha publikált novella jelent meg Hemingwaytől a 21. Század Kiadó gondozásában megjelenő Magazin21-ben. A világhírű író szövege Totth Benedek fordításában olvasható.

...
Hírek

Társasházi boszorkányokról és valóságviharokról olvashatunk az év magyar sci-fi és fantasynovelláiban

Ötödik évéhez érkezett a GABO Kiadó magyar spekulatív irodalmi antológiasorozata, amelyet Jonathan Strahan Az év legjobb science fiction és fantasynovellái című gyűjteményeinek mintájára adnak ki évről évre. Az idén a Könyves Magazin szerkesztőjének, Sándor Annának az írását is beválasztották a legjobb novellák közé.

...
Beleolvasó

Veres Attila novellájában egy kutyát megharapni szerelmi zálog és hatalmi aktus

Veres Attila, a horror és a weird irodalom hazai mestere és nemzetközileg is elismert szerzője egy új novelláskötettel tér vissza. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.

...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

...

Orvos-Tóth Noémi 16 országban kezdi nulláról, de hogyan?

...

Ne a borító alapján ítéld meg a könyvet! Podcastunkban mi megtesszük!

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

Hírek
...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Bridgerton 3. évadában egy váratlan szerelmi szál borzolja a kedélyeket

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát