Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

ro | 2023. február 03. |
Kondor Vilmos
Második magyar köztársaság
Open Books, 2022, 578 oldal
-

Aki nemcsak olvasni, hanem írni is szeret, az most két novellaíró pályázaton is megmérettetheti magát. Az Open Books Kiadó Kondor Vilmos a Második magyar köztársaság című regénye kapcsán vár írásokat. Kondor könyvében egy fiktív Magyarországot ábrázolt, ahol minden másként történt, ahogyan azt az iskolapadban megtanultuk: 1944-ben hazánk kiugrási kísérlete sikerült, a második világháború után a semleges országok táborához tartozunk. Ifjabb Horthy Miklósból köztársasági elnök, Kádár Jánosból rendőrfőkapitány lesz, 1966-ban pedig nem más, mint a Beatles érkezik koncertezni. A kiadó viszont most arra kíváncsi, mások hogyan képzelik el ezt a sosemvolt Magyarországot. A felhívásuk a következő: "Írj egy rövid novellát (4000 n) arról, hogyan változott volna meg Budapest, szüleid, nagyszüleid vagy akár a te életed, ha sikeresen kilépünk a második világháborúból!" Az elkészült művedet a palyazat@openbooks.hu email címre várják március 1-ig. A legjobb sztori írója választhat egy tetszőleges Kondor-könyvet, illetve írását közlik a kiadói honlapon.

Erdős Zsuzsanna
Engem válassz!
Menő Könyvek, 2023, 431 oldal
-

Szintén egy könyv inspirálta a Menő Könyvek pályázatát. Erdős Zsuzsanna hamarosan megjelenő regénye (Engem válassz!) egy állatmenhelyen játszódik, a tizennyolc éves Milán nyugalmas napjait azonban hamarosan több esemény is megzavarja: szinte egy időben két lány is betoppan az életébe. "Ha neked is van kutyás történeted, írd meg nekünk! A kiadónk által legjobbnak ítélt műveket e-könyvben megjelentetjük február 14-én, Valentin-napon, a nyertes pályaművek szerzői pedig megkapják az Engem válassz! című könyvet!" - szól a kiadói felhívás. Utóbbira február 8. éjfélig a manokonyvek@lira.hu e-mail címre várják a pályázatokat (a pályamű maximum 10 ezer leütés lehet, és olyanok pályázhatnak, akik már elmúltak 14 évesek, de még nem töltötték be a 35-öt).

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Először jelenik meg egy nemrég megtalált Hemingway-novella magyarul

Exkluzív, eddig magyarul még soha publikált novella jelent meg Hemingwaytől a 21. Század Kiadó gondozásában megjelenő Magazin21-ben. A világhírű író szövege Totth Benedek fordításában olvasható.

...
Hírek

Társasházi boszorkányokról és valóságviharokról olvashatunk az év magyar sci-fi és fantasynovelláiban

Ötödik évéhez érkezett a GABO Kiadó magyar spekulatív irodalmi antológiasorozata, amelyet Jonathan Strahan Az év legjobb science fiction és fantasynovellái című gyűjteményeinek mintájára adnak ki évről évre. Az idén a Könyves Magazin szerkesztőjének, Sándor Annának az írását is beválasztották a legjobb novellák közé.

...
Beleolvasó

Veres Attila novellájában egy kutyát megharapni szerelmi zálog és hatalmi aktus

Veres Attila, a horror és a weird irodalom hazai mestere és nemzetközileg is elismert szerzője egy új novelláskötettel tér vissza. Olvass bele!

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?