Meghalt Philip Kerr

.konyvesblog. | 2018. március 25. |

(Kép forrása)

62 éves korában meghalt Philip Kerr, akit itthon a náci Berlinben játszódó Bernie Günther-sorozatáról lehet ismerni, de több mint harminc könyvet írt életében, így számos regényt, gyerekkönyveket és non-fictiont is.

Az edinburgh-i születésű Kerr eredetileg jogot tanult, majd az egyetem elvégzése után reklámügynökségeknél dolgozott szövegíróként. Utóbb azt mondta, hogy ideje nagy részét azzal töltötte, hogy egy Berlinben dolgozó rendőr sztoriján törte a fejét. Ez a könyv végül 1989-ban jelent meg: ez lett a Berlin Noir-sorozat első darabja, mely magyarul Halálos március címmel jelent meg 2015-ben. Akkor ezt írtuk Kerr leghíresebb szereplőjéről:

„Bernhard Günthernek vitán felül helye van a hard-boiled ikonok között, még úgy is, hogy a magyar olvasó időről időre óhatatlanul is a nála keletkezésileg jóval fiatalabb Gordon Zsigmonddal hasonlítja össze. Nem is feltétlenül csak a figurát, hanem inkább talán azt a közeget, melyben a két alak, a magándetektív és az újságíró nyomoz. Mindketten 1936-ban kezdik fikciós karrierjüket, egy-egy olyan európai fővárosban, amely már sosem lesz olyan, mint azelőtt volt.”

A sorozat angolul már a tizenharmadik kötetnél tart, az 1956-ban, Münchenben játszódó Greeks Bearing Gifts épp április elején jelenik majd meg, viszont magyarul eddig csak a széria első két kötete jelent meg (a Sápadt gonosztevőről ITT írtunk), a foci világában játszódó Scott Manson-könyvekből pedig egy.

Woody Harrelson szívesen eljátszaná a Berlin Noir nyomozóját

(Kép forrása)Egy hitlergyűlölő zsaru kedvéért tévézne ismét Woody Harrelson - írja a comment:com, ami szuper hír, mert nemcsak Harrelson, de Bernie Günther is nagy kedvencünk. Utóbbi Philip Kerr Berlin Noir-sorozatának nyomozója, kicsit olyan, mint a mi Gordon Zsigmondunk: a maga útját járja, és...

Forrás: LitSaloon