A Margó-díj újra keresi a legjobb elsőkötetes prózaírót!

A Margó-díj újra keresi a legjobb elsőkötetes prózaírót!

.konyvesblog. | 2016. június 27. |

Totth Benedek, a 2015-ös Margó-díjas (Fotó: Neményi Márton / Margó Irodalmi Fesztivál)

A Margó ismét a legjobb első prózakötetest keresi. Az 500 ezer forinttal járó Margó-díj kiemelt támogatója a Főváros, a Bookline, a Balassi Intézet és az Aegon-díj, a magas szakmai presztízzsel bíró elismerés a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. A Margó-díjra minden olyan, magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely a két Margó Fesztivál közötti időszakban, vagyis 2015. július 1. és 2016. június 30. között jelent meg és került kereskedelmi forgalomba.  Az októberi díjátadón adja át a Főváros a Budapest fiatal tehetsége díjat, amivel 150 ezer forint jár. 

Tavaly a Margó-díj a következőképp határozta meg céljait: 

"A Margó-díj zsűrizése során új hangokat, bátor vállalkozásokat keresünk, olyan szerzőket, akik íróilag még lehet, hogy nincsenek készen, de a szövegüket szerettük, és egy második könyvet is a kezünkbe vennénk tőlük. A nevezett címek között ugyanolyan feltétellel kell megmérettetnie magát az irodalomban évek óta rutinosan mozgó szerzőnek, és a fiatal, publikálás nélküli versenyzőnek. Érdekes módon a filmiparban ez máshogy működik: kisfilmekkel indulnak az alkotók, majd jön az első egész estés filmjük, de olyannal ritkán találkozni, hogy valaki 40 éves korában készíti első filmjét. A nevezettek között sok ilyen debütáns van, mégis meg kell találnunk egy közös szempontot, ezért elsősorban azt vesszük figyelembe, mit vállal az adott könyv, és ahhoz képest milyen eredményt ér el. Tehát alapvetően nem egymáshoz hasonlítjuk a szövegeket, hanem igyekszünk önmagukban értékelni. Az előzsűrizés során nem kész írókat keresünk, hanem olyan írókat, akik meglepnek minket, akikre érdemes felhívni a figyelmet, akiket később is szívesen olvasnánk, és akik mertek kockáztatni, hogy megvalósítsák az álmukat."

Videó a tavalyi győztesről

A tavaly első alkalommal kiosztott díjat Totth Benedek nyerte Holtverseny című regényével (kritikánk róla ITT). „Egy bátor, sőt, inkább vakmerő, indulatos, szenvedélyes könyv. Az első oldalon beszállunk egy sportautóba, és, képletesen szólva az utolsó lapig ki se szállunk belőle. Olyan profi dramaturgiával veszi be Totth a történet kanyarulatait, hogy az ember csak ámul-bámul. Egy merő trip az egész, a szereplők sorsának gyorsaságával zakatolunk végig  ezen a hátborzongató, horrorisztikus világon” – mondta az Aegon-díjas Péterfy Gergely laudációjában. 2015-benn Papp-Zakor Ilka Angyalvacsora című kötete kapta a Budapest fiatal tehetsége díjat. Tavaly egyébként a végső körbe hárman kerültek be, Totth Benedeken kívül Mán-Várhegyi Réka és Babiczky Tibor - a velük készült videókat ITT és ITT lehet megnézni. 

A három döntősről készült videó

Az idei pályázaton ismét olyan magyarul publikáló szerzők indulhatnak, akiknek korábban még nem jelent meg prózakötetük. A könyvet nevezheti a kiadó vagy a szerző. Csak olyan könyvet lehet nevezni, amely 2015. július 1. és 2016. június 30. között kereskedelmi forgalomban jelent meg. A nevezett könyvet 3 példányban a Margó Irodalmi Fesztivál irodájába kell eljuttatni: 1024 Budapest, Keleti Károly utca 15/c, 4.em. 16. (A művet ekönyv-formátumban is elfogadjuk: margofeszt@gmail.com)

A határidő: 2016. június 30. éjfél

Még több infóért katt ide!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.