A Margó ismét a legjobb első prózakötetest keresi!

A Margó ismét a legjobb első prózakötetest keresi!

.konyvesblog. | 2016. június 02. |

Fotó: Neményi Márton

Holtverseny című regényével tavaly Totth Benedek nyerte el a legjobb első prózakötetesének járó - és 2015-ben első alkalommal kiosztott - Margó-díjat. A Margó Irodalmi Fesztivál, a Könyvesblog szakmai együttműködésével, 2016-ban ismét belevág, hogy megtalálja azt az első prózakötetet, amely az elmúlt egy év legjobbja volt.

A díj célja, hogy a pályakezdő szerzők minél nagyobb reflektorfénybe kerüljenek. A nyertes így a díjjal járó 500 ezer forint mellett nagy-nagy médiafigyelemre, próbafordításra és mentorra számíthat. A Könyvesblogon és a Könyves Magazinban folyamatosan beszámolunk a jelölési folyamatról, a döntősökről és a győztesről is.

A Margó-díj, melynek kiemelt támogatója a Főváros, a Bookline, a Balassi Intézet és az Aegon-díj, magas szakmai presztízzsel bíró elismerés, a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. A díjra minden olyan, magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely a két Margó Fesztivál közötti időszakban, vagyis 2015. július 1. és 2016. június 30. között jelent meg és került kereskedelmi forgalomba.

Ki nevezhet?

  • A pályázaton kizárólag olyan magyarul publikáló szerző indulhat, akinek korábban nem jelent még meg prózakötete.
  • A pályázaton elindulhat olyan szerző, akinek korábban már megjelent más műnembe (líra, dráma) tartozó könyve.
  • A könyvet nevezheti a kiadó vagy a szerző.

A nevezés feltétele:

  • a könyv 2015. július 1. és 2016. június 30. között jelent meg
  • kizárólag olyan könyvek indulhatnak, amelyek kereskedelmi forgalomban megjelentek
  • a nevezett könyvet 3 példányban el kell küldeni a Margó Irodalmi Fesztivál irodájába: 1024 Budapest, Keleti Károly utca 15/c, 4.em. 16. (A művet ekönyv-formátumban is elfogadjuk: margofeszt@gmail.com)

A határidő: 2016. június 30. éjfél

A beérkezett könyveket előzsűri (a Könyvesblog szerkesztői) válogatják ki, majd a győztesről háromfős szakmai zsűri dönt ősszel. A díjat 2016. október 13-16. között adják át az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon.