Krasznahorkai László 60

Valuska László | 2014. január 05. |

Fotó: Valuska Gábor

Krasznahorkai László, a magyar irodalom egyik különleges alakja ma 60 éves. Személy szerint mindig vonzódtam írásaihoz, hiszen ő az egyetlen a magyar- és világirodalomban, aki Valuska névvel szimpatikus regényhőst teremtett (Víg Mihály zenéje).

Tavaly már Amerikát is meghódította, miután megjelent a Seiobo angolul, a Sátántangó a legjobb fordítás díját is elvitte, a Megy a világ című kötetét a 2013-as év 50 legjobbja közé választottuk.

"Könyveim azokhoz szólnak, akik elolvassák őket. Így az a tény, hogy én egyáltalán szánom valakiknek, amit kibocsátok, nem bír iszonyatos jelentőséggel. Viszont ők, akiknek mégis „szánom” a könyveimet, sokfélék, de hogy nem arisztokratikusak és hogy ez nem a szociális elit, arra mérget vehet. Épp ellenkezőleg, akikre én gondoltam, és gondolok, azok nem hogy nem kiválasztottak, hanem épp ellenkezőleg, őket senki nem fogja kiválasztani, csak kivetni, mert nem kiválasztottak, hanem kivetettek ők, sérültek, védtelenek, túlérzékenyek, már az első fordulónál kipörögnek ezek a Nagy Kavarógépből. Esetleg úgy fogalmazhatná át tehát a megnevezést, hogy akikről beszélünk, azok inkább a sérültek elitje, a jóvátehetetlenül kiszolgáltatottak arisztokratái… Ez, ugye, másként hangzik már. S hogy én nekik kínálom fel a műveimet? Inkább azt mondanám, hogy ők azok a Mindig Ugyanazon Személyek, akik gondolkodásom állandó alanyai. Hálás vagyok nekik, végtelenül. Nélkülük az olvasók nem is értenék, mit csinálok. Nélkülük az eszembe se jutna írni valamit. Ők azok, akik részben, legalább valamilyen pici töredékben, de minden olvasómban, azt hiszem, ott vannak." Mondta a vele készített interjúnkban az apokalipszis mestere.

„(…) én nem akartam többet, mint egyetlen komoly könyvet megírni, s azzal kész, vége. Sőt, még kevesebbet is akartam, mert én, ha jól emlékszem, csupán egyetlen mondatot akartam. (…) ezért mindig újrakezdtem, tovább csináltam, s mikor elfáradtam, befejeződtek, mint egy könyv.” Idéztük cikkünkben.

Mi az öt kedvenc könyvünk tőle?

5. Seiobo járt odalent

4. Az ellenállás melankóliája

3. Az utolsó farkas

2. Sátántangó

1. Háború és háború