Kondor Vilmos finn krimidíjat kapott

.konyvesblog. | 2018. március 21. |

A Finn Krimitársaság 2018-ban Kondor Vilmosnak ítélte a külföldi krimi díszoklevelét.

Kondor főszereplőjét olyannak ábrázolja, aki megalkuvás nélkül áll ki az igazságtalanságok elszenvedői mellett, és akinek politikai problémák feltárása is célja. A könyvek a hagyományos hard-boiled krimi stílusában íródtak, de Kondor mesterien elegyíti a korábrázolást a bűn valós eseményeivel. Ezeket az eseményeket az ország adott történelmi körülményei közepette mutatja be és érteti meg olvasójával. A művek kulcsfontosságú eleme Gordon városa, Budapest, amely elevenen jelenik meg előttünk a Monarchia korabeli csodás épületeivel és sötét, szegényes sikátoraival együtt.

A könyvek Magyarország jelenlegi eseményeit szemlélve nyerik el igazi aktualitásukat. Megmutatják, miért fontos olyan dolgokról beszélni, olyan dolgokat felhozni a múltból, amelyekről a mai döntéshozók nem akarnak beszélni. Kondor úgy ábrázolja Magyarország sorsdöntő történelmi pillanatait, ahogyan előtte korábban senki sem merte megtenni.

Azzal, hogy a Finn Krimitársaság Kondor Vilmos Budapest Noir-sorozatának ítéli a külföldi krimiirodalom díszoklevelét, egyben azt is hangsúlyozza, mennyire fontos kevésbé ismert és kisebb nyelvterületekről is krimiket fordítani.

Forrás: Libri