A képregényipart is megrengeti a járvány

.konyves. | 2020. április 14. |

  (Kép forrása)

Elbánnak bármilyen gonosztevővel, ám kérdés, hogy a koronavírus-járványt képesek lesznek-e túlélni a képregényipar szuperhősei. A New York Times beszámolója szerint az ágazat különösen nagy kockázatnak van kitéve, az értékesítők ugyanis bezárták boltjaikat, és egy darabig várhatóan új címek sem jelennek meg. Az írók és a rajzolók persze folytatják munkájukat, ám egyelőre senki sem tudja megmondani, hogy a most elkészült művek mikor kerülhetnek majd az olvasók elé.

Hogy nem aprópénz forog kockán, azt jól mutatják a számok: az Egyesült Államokban és Kanadában a képregények éves forgalma elérte az egymilliárd dollárt, a digitális értékesítés pedig 100 millió dollár körül mozog. Nem tudni, hogy a járványhelyzet milyen hatással lesz az ágazatra: boltok és kiadók mehetnek csődbe, ahogy az is elképzelhető, hogy egy több évtizedes üzleti modellt kell majd újragondolni.

Heidi MacDonald, a The Beat nevű oldal szerkesztője szerint ami most történik, az sorsfordító, és borúlátóan még annyit jegyzett meg, hogy egyelőre nem látszik a kikötő a jelenleg tomboló viharban. A Marvel Entertainment elnöke, Dan Buckley szintén úgy véli, hogy a jelenlegi válság olyan hatással van az életükre, amilyenre még nem volt példa, mindez pedig türelmet és kitartást kíván mindannyiuktól. A képregényboltosok ígéretes évre számítottak, de ezek a reményeik elszálltak, miután be kellett zárni az üzleteiket. És habár sok füzet már digitális formátumban is kapható, az olvasók egy része még mindig nagyon szeret a boltokban böngészni. G. Willow Wilson író is alátámasztja ezt, szerinte ugyanis a képregények szempontjából nagyon sokat számítanak a boltok mint találkozóhelyek és a körülöttük létrejövő közösségek.

A DC egyik szerzője, Brian Michael Bendis mindenesetre arra számít, hogy az ágazat egyenesbe hozza majd magát, ha lecsengett a járvány, ahogy tette a múltbeli katasztrófák után is. Példaként a szeptember 11-i terrortámadást hozta fel, ami után szintén sokan temették már a képregényipart, három hétre rá viszont vissza tudtak zökkenni. "Szerintem valami ilyesmi fog történni most is" - tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Michael Chabon igazságot szolgáltat a képregénynek és a szuperhősöknek

...
Nagy

A Csontváry-képregény nem az őrült, hanem a zseni képe mellett teszi le a garast

...
Kritika

A magyar képregényalkotók bebizonyították, hogy prózában is erősek

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt.