A képregényipart is megrengeti a járvány

.konyves. | 2020. április 14. |

  (Kép forrása)

Elbánnak bármilyen gonosztevővel, ám kérdés, hogy a koronavírus-járványt képesek lesznek-e túlélni a képregényipar szuperhősei. A New York Times beszámolója szerint az ágazat különösen nagy kockázatnak van kitéve, az értékesítők ugyanis bezárták boltjaikat, és egy darabig várhatóan új címek sem jelennek meg. Az írók és a rajzolók persze folytatják munkájukat, ám egyelőre senki sem tudja megmondani, hogy a most elkészült művek mikor kerülhetnek majd az olvasók elé.

Hogy nem aprópénz forog kockán, azt jól mutatják a számok: az Egyesült Államokban és Kanadában a képregények éves forgalma elérte az egymilliárd dollárt, a digitális értékesítés pedig 100 millió dollár körül mozog. Nem tudni, hogy a járványhelyzet milyen hatással lesz az ágazatra: boltok és kiadók mehetnek csődbe, ahogy az is elképzelhető, hogy egy több évtizedes üzleti modellt kell majd újragondolni.

Heidi MacDonald, a The Beat nevű oldal szerkesztője szerint ami most történik, az sorsfordító, és borúlátóan még annyit jegyzett meg, hogy egyelőre nem látszik a kikötő a jelenleg tomboló viharban. A Marvel Entertainment elnöke, Dan Buckley szintén úgy véli, hogy a jelenlegi válság olyan hatással van az életükre, amilyenre még nem volt példa, mindez pedig türelmet és kitartást kíván mindannyiuktól. A képregényboltosok ígéretes évre számítottak, de ezek a reményeik elszálltak, miután be kellett zárni az üzleteiket. És habár sok füzet már digitális formátumban is kapható, az olvasók egy része még mindig nagyon szeret a boltokban böngészni. G. Willow Wilson író is alátámasztja ezt, szerinte ugyanis a képregények szempontjából nagyon sokat számítanak a boltok mint találkozóhelyek és a körülöttük létrejövő közösségek.

A DC egyik szerzője, Brian Michael Bendis mindenesetre arra számít, hogy az ágazat egyenesbe hozza majd magát, ha lecsengett a járvány, ahogy tette a múltbeli katasztrófák után is. Példaként a szeptember 11-i terrortámadást hozta fel, ami után szintén sokan temették már a képregényipart, három hétre rá viszont vissza tudtak zökkenni. "Szerintem valami ilyesmi fog történni most is" - tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Michael Chabon igazságot szolgáltat a képregénynek és a szuperhősöknek

...
Nagy

A Csontváry-képregény nem az őrült, hanem a zseni képe mellett teszi le a garast

...
Kritika

A magyar képregényalkotók bebizonyították, hogy prózában is erősek

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

...
Gyerekirodalom

A Savanyúleves bástyától a Denevérmúzeumig - Ezekkel a gyerekkönyvekkel fedezd fel a várost!

Milyen titkokat rejt egy város? És hogyan tudjuk mindezeket egy gyerekkel felfedezni? A városlátogatásoknak nem feltétlenül kell nyafogásba fulladniuk, különösen akkor nem, ha egy könyv már jó előre megalapozza az érdekődést. Három olyan sorozatot szedtünk össze, amelyek abban segítenek, hogy egy városba tett kirándulás a gyerekek számára is élvezetes, emlékezetes és játékos legyen.