Fassbender tökéletes alkesz nyomozó lehet

Fassbender tökéletes alkesz nyomozó lehet

.konyvesblog. | 2017. október 12. |

Végre bemutatták a Jo Nesbo sikeres regénysorozatából készült első filmadaptációt Michael Fassbender főszereplésével. Az alkesz nyomozó történetéből karakteres film készült, amiben a folytatás lehetősége is benne van, persze ehhez sokkal jobban össze kell rántani a dramaturgiát. Egy skandináv krimi nem engedhet meg magának ennyi felületességet. Öt pontban összeszedtük, milyen a film, novemberben pedig jön a sorozat új része az Animusnál.

Miről szól a Hóember? Nők tűnnek el minden nyom nélkül, már csak a holttestük kerül elő, szörnyen megcsonkítva, a tetthelyet mindig egy-egy hóember őrzi. Harry Hole, az oslói rendőrség alkoholista nyomozója közben egy levelet kap, Hóember aláírással. Megkezdődik a hajsza a sorozatgyilkos után, aki mind közelebb kerül magához a nyomozóhoz és családjához is.

Harry Hole olyan karakteres figurája a kortárs krimiirodalomnak, hogy bárki játszotta volna el, simán bele lehetett volna kötni. Michael Fassbender alapból jó választásnak tűnt, Tomas Alfredson filmjében mégis egy enervált, a kelleténél tétovább figura botladozik a hírhedt hóemberes sorozatgyilkos után. Láthatóan igyekeztek egy törékeny, sérülékeny, problémákkal küzdő főszereplőt megmutatni, aki radikálisan eltér mindenféle hollywoodi ábrázolástól, viszont arra nem ügyeltek eléggé, hogy Harry Hole szétzuhant állapota nem elsősorban a kinézete, hanem a háttértörténete miatt fontos. Hole idegenségélménye a lényeg, amit egyébként a norvég táj is megerősít. Ezek ellenére Fassbenderben nagyon benne van, hogy megcsinálja azt, amit Daniel Craig a James Bonddal, magára szabja egy franchise központi figuráját. 

Adaptáció: Nesbo prózája a zsigerekig hat, regényeiben torkon ragadja az olvasót, és egyszerűen nem ereszti. Ehhez képest a film jelenetek sorát villantja fel, melyek sokszor inkább szét-, mint összetartanak. A képek szépek, a behavazott norvég táj lenyűgöző, de ez még édeskevés ahhoz, hogy a széknek szögezzen. Mintha nem Harry Hole-lal nyomoznánk, hanem csak lekövetnénk egy összefoglalót. Az idősíkok közötti váltogatás esetleges, és ahelyett, hogy építené a cselekményt, inkább összekuszálja a szálakat. Nem csoda, hogy Nesbo is kicsit félt az adaptációtól, erről a fenti videóban is beszél. Amikor pár éve Budapesten járt, már akkor érezhető volt, hogy igyekszik távolságot tartani a könyveire szemet vető filmesek munkájától: 

"Ha film lesz belőle, akkor azt a történetet már másvalaki meséli el, a rendező, a színészek. Történetmesélőként én magam szeretek dolgozni, anélkül, hogy kívülről beleavatkoznának, ezért hagyom őket én is dolgozni, és nem követem nyomon, mi történik. Úgy vagyok vele, a könyv itt van, én megírtam, ez az én hozzájárulásom, a filmet pedig már valaki más meséli el. Az az ő története lesz"

- mondta akkor.

A filmbeli cselekmény időről időre szétesik, és legfeljebb nyomaiban van csak jelen az a feszültség, amit Nesbo már néhány mondattal képes megteremteni a regényben. Csak találomra néhány mondat a könyvből, amelyben sűrítve van minden nesboi nyomasztás:

"Félelem. Az adrenalinnak valami egészen egyedi szaga van. Biztos vagyok benne, hogy maga is érezte, amikor a letartóztatottakat verte."

Hó: Egyszerűen lenyűgöző, ahogy Alfredson megteremti Hole világának hideg, sivár, hólepte világát, amiben a természet egyszerre tud félelmetes és giccses lenni. Derékig érő hóban igyekszik a nyomozó, autóval kacskaringóznak a vakítóan jeges utakon, nagy totálokban ábrázolják, milyen kicsik és szerencsétlenek a főszereplők, akiknek a hóakadályokkal is meg kell küzdeniük. 

Folytatás:  Nesbo két éve elmesélte nekünk, hogy Harry Hole nyomozásait nem fogja a végtelenségig húzni, van egy konkrét íve, egy határozott történetszála a nyomozónak, azt mindenképp végigírja még:

"Még nem értünk ennek a végére, még van benne pár regény, de nem árulom el, hogy mennyi. Azt mindenesetre kijelenthetem, hogy egyszer be fogom fejezni, és ha vége, akkor teljesen vége lesz. Egészen biztosan nem fog úgy visszatérni, mint néhány más regénykarakter."

A legújabb Harry Hole-sztori novemberben jelenik meg magyarul az Animus gondozásában: Szomjúság lesz a címe és egy tinderes gyilkosságról szól majd. A regénybe először a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron lehet beleolvasni egy speckó nyomtatott részlet formájában. Ha a film jól teljesít, könnyedén lehet egy markáns, évtizedekig futó krimisorozatot kreálni, mert történetek vannak dögivel, Fassbendernek meg jól áll az alkoholista nyomozó figurája.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.