Jo Nesbo a reménytelenség legmélyére taszítja híres nyomozóját

.konyvesblog. | 2019. október 06. |

Fotó: Valuska Gábor

Jo Nesbo még sose bánt olyan brutálisan a főhősével, mint a legújabb könyvében - írtuk fél éve, amikor a norvég krimiíró egy videóban elárult pár dolgot legújabb Harry Hole-regényéről. Október végén végre magyarul is megjelenik a könyv, amely Nesbo előzetes ígérete szerint a sorozat egyik legsötétebb darabja lesz.

Jo Nesbo: Kés

Fordította: Petrikovics Edit, Animus Kiadó, 2019, 464 oldal, 4290 HUF

 

Jo Nesbo annak idején a Harry Hole-könyvekkel tette le a krimi-névjegyét, és hiába írt azóta számos, önmagában is megálló bűnügyi regényt, neve annyira összeforrt hősével, mint mondjuk Agatha Christie-é Poirot-val vagy Sir Arthur Conan Doyle neve Sherlock Holmes-éval. Nesbo ugyanakkor korábban többször is világossá tette, hogy nem fogja a végtelenségig elnyújtani a nyomozó történetét. Négy éve például így nyilatkozott erről a Könyvesblognak:

Amikor a Vörösbegyet írtam, akkor kidolgoztam egy teljes történetszálat Harrynek. Még nem értünk ennek a végére, még van benne pár regény, de nem árulom el, hogy mennyi. Azt mindenesetre kijelenthetem, hogy egyszer be fogom fejezni, és ha vége, akkor teljesen vége lesz. Egészen biztosan nem fog úgy visszatérni, mint néhány más regénykarakter.

Az új kötetről a fülszöveg szerint pedig az alábbiakat lehet tudni:

Harry Hole nincs jó bőrben. Élete minden szempontból kudarcba fulladt, ismét iszik, a főiskolai állásából is szélnek eresztették. Ugyan esélyt kapott az újrakezdésre az oslói rendőrség döglött aktákkal foglalkozó osztályán, de másra sem vágyik, mint hogy azokban az ügyekben nyomozzon, amelyek gyanúja szerint Svein Finnéhez, a sorozatos erőszaktevőhöz és gyilkoshoz köthetők, akit ő juttatott rács mögé. Amikor Harry egy részeg éjszakán bekövetkezett filmszakadás után reggel felébred, a keze és a ruhája csupa vér. Ez jelenti a kezdetét annak a rémálomnak, ami még rá vár, és amihez foghatót elképzelni sem tudott volna.

Olvassatok bele a könyvbe:

Pages from Kés_Nesbo.pdf by konyvesblog on Scribd