Harmath Artemisz a Térey-ösztöndíjról: A férjem megpróbált hídember lenni

.konyvesblog. | 2020. január 27. |

tereyjanos1.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Interjút adott a Népszavának Térey János özvegye, miután a múlt héten kihirdetett Térey-ösztöndíj miatt több író is nehezményezését fejezte ki, ketten – Bartók Imre és Csehy Zoltán – pedig úgy döntöttek, nem fogadják el. Harmath Artemisz, aki az elismerést odaítélő kuratórium elnöke, azt nyilatkozta, hogy egy díjat szabad nem elfogadni, a nyilvánosságban tett negatív gesztusokat viszont nem értékeli.

„János neve azt ígéri, hogy lehet pártatlanul, oldaliság nélkül olvasni. Ez szerepelt a kiírásban is, tudom, nem mindenkinek sikerül. Értem a gyanakvást is. János nyitott volt. Egész életében küzdött az ellen, hogy bárhová besorolják, szerintem sikerrel. Vagyis kapott jobbról-balról egyaránt. De tagja volt a szintén állami József Attila-díj zsűrijének, hogy „pár jó nevet bevigyen”, ahogy a naplójában írja. Jó ismerőse volt Prőhle Gergely, a PIM korábbi főigazgatója, aki járt János felolvasóestjeire, és együtt dolgozott Demeter Szilárddal ennek az ösztöndíjnak a koncepcióján. Bízott benne, és az ügyet nézte.”

Harmath Artemisz a fentiek mellett azt is hangsúlyozta, hogy az ösztöndíj célja a minőség és nem a politikai hűség elismerése, a díjazottaktól pedig senki nem vár el semmilyen elköteleződést. A teljes interjú ITT olvasható.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Petőfi Irodalmi Múzeum tavaly év végén jelentette be, hogy a 2019-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt Térey Jánosról ösztöndíjat nevez el, amelyet a középgenerációhoz tartozó (35-65 év közötti) írók, költők, műfordítók kaphatnak meg. Hogy első körben mely írók nyerték el az ösztöndíjat, azt a múlt héten tették közzé: összesen 45 alkotót javasoltak, akiket a tervek szerint 2020-ban havi bruttó 320 ezer forinttal támogatnának.  

A jelöltek közül először Bartók Imre jelezte, hogy nem szeretné átvenni  az ösztöndíjat. Indokai között azt írta, hogy aggályosnak tartja a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, majd hozzátette: „nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként Demeter Szilárd példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk". (Az ő helyére végül Bartis Attila került.) Később Csehy Zoltán is úgy döntött, hogy nem fogadja el a pénzt. A felvidéki magyar költő a dunszt.sk-nak fejtette ki, hogy szerinte a győztesek irodalmi tevékenységének eltérő színvonala nem arra utal, hogy a döntéshozókat irodalomesztétikai szempontok vezették. „Se vádaskodni, se olcsó babérokat szerezni nem akarok, csak higgadt maradni és a saját fejem szerint dolgozni tovább” – nyilatkozta. 

A Térey-ösztöndíjról több író, köztük Péterfy Gerely is markáns véleményt fogalmazott meg. Ő többek közt azt írta: „A Térey-ösztöndíj máris elért néhány dolgot: sikerült az írótársadalmat még megosztottabbá tenni, sikerült embereket feloldhatatlan erkölcsi válságba lökni és sikerült a kultúrharcban elvérzett és elhasználódott klientúrát végkielégíteni (illetve ez már három volt, bocs). A negyedik cél, hogy gondtalan alkotómunka feltételeit teremtse meg az arra méltó szerzőknél, csak egészen elenyésző arányban sikerült.“ 

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!