Bartis Attila kapja a Térey-ösztöndíjat Bartók Imre helyett

Bartis Attila kapja a Térey-ösztöndíjat Bartók Imre helyett

.konyvesblog. | 2020. január 22. |

bartis.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Bartis Attila író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók Imre író nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel – közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum az MTI-vel. 

A PIM által alapított Térey János Alkotói Ösztöndíj Kuratóriuma tegnap hozta nyilvánosságra azoknak a középgenerációhoz tartozó alkotóknak névsorát, akiket ösztöndíjra javasol. Összesen 45 szerzőt választottak ki, de ahogy azt korábban írtuk, Bartók Imre úgy döntött, ő nem veszi át a Térey-ösztöndíjat. Döntését azzal indokolta, hogy aggályosnak tartja a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét. Azt írta: „nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként Demeter Szilárd példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk". A PIM döntése értelmében az ő helyét most Bartis Attila veheti át. 

A Térey-ösztöndíj megosztó szerepéről ma délután Péterfy Gergely is közzétette a véleményét. Mint írta: „A Térey-ösztöndíj máris elért néhány dolgot: sikerült az írótársadalmat még megosztottabbá tenni, sikerült embereket feloldhatatlan erkölcsi válságba lökni és sikerült a kultúrharcban elvérzett és elhasználódott klientúrát végkielégíteni (illetve ez már három volt, bocs). A negyedik cél, hogy gondtalan alkotómunka feltételeit teremtse meg az arra méltó szerzőknél, csak egészen elenyésző arányban sikerült.“