Bartók Imre nem veszi át a Térey-ösztöndíjat

.konyvesblog. | 2020. január 21. |

Fotó: Valuska Gábor

Kedden jelentették be a Térey-ösztöndíjra jelöltek névsorát; köztük volt Bartók Imre is, aki pár órával később a Facebookon jelezte, hogy nem veszi át az ösztöndíjat. Indokai között azt írja, hogy aggályosnak tartja a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, majd hozzáteszi: "nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként Demeter Szilárd példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk".

Bartók Imre szerint ebből "az idiotisztikus és nyomasztó összegből" meg lehetett volna menteni a József Attila Kört. "Lehet nézegetni a díjazottakat innen, onnan, de hát mégiscsak: OJD, aki az elvbarátaival egy-két éve még más írók, többek közt a barátaim ellen uszított a pártlapban. Az már szinte részletkérdés, hogy a „nagytekintélyű zsűri” 2 év után kötelezően (!) kiszór legalább öt személyt; ez a zsűri a leírás szerint nem azonos a kuratóriummal. „Nyugodt munkakörülmények”, igen, az nyilván így néz ki" - írja Bartók, aki még hozzáteszi azt is: "Mellesleg 34 éves vagyok, meg sem kaphattam volna (az ösztöndíjat). 

A teljes bejegyzést itt tudjátok elolvasni!

Bartók Imre író-műfordító 1985-ben született Budapesten, a Hazai Attila-díj első nyertese. Néhány éve szerepelt az U35-ös összeállításunkban, A patkány éve, és a Láttam a ködnek országát könyvei kapcsán is interjúztunk vele (ITT és ITT). Utóbbi a hét könyve is volt nálunk, a Jerikó épül pedig ott volt 2018 legjobb könyvei között.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.