Ha emberi kapcsolatokról olvasnál - Pont neked!

Ha emberi kapcsolatokról olvasnál - Pont neked!

Ha olvasnál, de tanácstalan vagy, milyen könyvet válassz, mi szívesen adunk ötleteket! Írd meg nekünk az info[KUKAC]konyvesmagazin[PONT]hu címre korod, hogy milyen könyveket szeretsz, legalább 3-4 kedvenc köteted, akár sorozatokat, filmeket, amiknek hangulatában szívesen elmerülnél újra. Mi pedig ajánlunk - hétről hétre itt az oldalon válaszolunk kéréseitekre (kizárólag keresztnévvel jelezve).

Könyves Magazin | 2020. május 04. |
Sári

Igazából a polcom tele van, de csőlátásomnak és a gyakori dekoncentrálságomnak köszönhetően nagyon meg kell szólítania egy könyvnek ahhoz, hogy ne rakjam le, nem egyszerű a kedvemben járni. :) 

Három könyv, amit nagyon szerettem a közelmúltban: Potozky László: Éles,  Bartis Attila: Nyugalom, Szvoren Edina: VerseimMost leginkább regényre vágyom. Emberi kapcsolatokról szeretek olvasni leginkább, és 20. századtól felfelé.

Ljudmila Ulickaja Odaadó ​hívetek, Surik című regényének főhőse, Surik Korn művelt, jó családból való, vonzó fiatalember. Az a fajta, akiből kiváló férj válik majd egyszer. Csinos, udvarias, szolgálatkész fiú, kiváló társ és pár, a nők álma, aki egyre inkább az “ellenszolgálatatás nélküli segítségnyújtásnak” szenteli magát és ahol tud, segít. Már tizenhét éves korában egyedülálló édesanyja egyetlen támasza. Hosszú éveken át hűséges marad az idősebb festőnőhöz, aki kamaszfiúként elcsábítja. Merő jószándékból lefekszik a csúnya évfolyamtársnőjével, mert más nem szánná meg szegényt. Egy másik lánnyal névházasságot köt, hogy legyen apja a lány törvénytelen gyerekének. És így tovább. Ulickaja finom iróniával, az orosz próza hagyományait idéző mesélő kedvvel beszéli el Surik történetét, akinek egyszeriben csak szembesülnie kell azzal, mit is kezdjen életével és az azt behálózó kapcsolatokkal, mikor felbukkan az igazi szerelem. 

Ljudmila Ulickaja
Odaadó hívetek, Surik
Magvető Kiadó, 2016

Barnás Ferenc Aegon és Libri irodalmi díjra is jelölt Életünk végéig című regénye időben és térben is belülről mutatja meg egy nagycsalád működését, ezáltal pedig megismerhetjük az egyes szereplők és a kisebb családok életét is. Miközben lélegzet-visszafojtva követjük a tizenegy tagú család drámáját, a mai Magyarország politikailag és kulturálisan megosztott világa is kirajzolódik előttünk. Az Életünk végéig könyörtelen szembenézés döntéseink és tetteink következményeivel. E felkavaró regény nemcsak szeretetteljes részvéttel, de humorral is ábrázolja az esendőségükben is rokonszenves szereplőket, azzal bíztatva, hogy még a legmélyebb fájdalomra is lehet ellenszer.

 

Barnás Ferenc
Életünk végéig
Pesti Kalligram Kft., 2019

Bár azt gondolnánk, hogy az élet és a halál közti határ szigorú választóvonal, a 2019-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Olga Tokarczuk novellái világossá teszik, hogy élni is lehet úgy, mintha már halottak lennénk, és a holtak sem tűnnek el nyomtalanul. A kortárs lengyel irodalom egyik legfontosabb írójának új novelláskötetében elmosódnak a stabilnak tűnő határok, homályossá válnak a világ működésének megszokott sémái, miközben nyomasztóan ismerős emberi helyzetek tűnnek fel előttünk. A Bizarr történetek a bekorlátozott jövő, a kihagyott lehetőségek és a veszteségek felől megírt életek könyve, amelyben a létre vonatkozó legfontosabb filozófiai kérdések hol tudományos-fantasztikus, hol pedig thrillerbe illő, horrorisztikus vagy szürreális elemekkel keverednek.

Olga Tokarczuk
Bizarr történetek
Vince Kiadó, 2019
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.