Ha az 1920-1930-as évekről olvasnál - Pont neked!

Ha az 1920-1930-as évekről olvasnál - Pont neked!

Ha tanácstalan vagy, milyen könyvet válassz, mi szívesen adunk ötleteket! Írd meg nekünk az info[KUKAC]konyvesmagazin[PONT]hu címre korod, hogy milyen könyveket szeretsz, legalább 3-4 kedvenc köteted, akár sorozatokat, filmeket, amiknek hangulatában szívesen elmerülnél újra. Mi pedig ajánlunk - hétről hétre itt az oldalon válaszolunk kéréseitekre (kizárólag keresztnévvel jelezve).

Könyves Magazin | 2020. május 07. |
Barbara (27)

Az utóbbi időben elég vegyes témákban olvastam, és a kedvenceim is ezt tükrözik: az utóbbi 3 hónap legjobb könyvélményei: Lottie Parker könyvek Patricia Gibney-től, Sarah Perry Melmoth-ja, a Vörös Veréb Jason Matthews-tól, Rupi Kaur kötetei, Szabó Magda Abigélje is mindig elvarázsol. Emellett a Netfilxes Cable Girls sorozat fogott meg nagyon a témái és a hangulata miatt, szívesen olvasnék ehhez hasonló könyveket.

Általában a pszichotrillerek és Stephen King könyvek felé nyúlok először, de most talán a lelkem valami szerethetőbbre is vágyik. Irtózom Rejtő Jenő könyveitől, nem szeretem az erotikus könyveket, a vámpíros/zombis agyrémeket, viszont a nehéz témájú könyveket igen: gondolkoztasson el az életen, vagy egy-egy fontos kérdésen mélyebben, mutasson újat.

 

Virginia Woolf nevét nem véletlenül említik meg a Cable Girls sorozatban, ugyanis több művében, (köztük két nagy hatású esszéjében, a Saját szobában és a Három adományban) is fontos szerepet kapnak azok a feminista kérdések, amik a Cable Girlsben. Woolf  a telefonközpontos lányokhoz hasonlóan annak a híve volt, hogy a nők egyenrangúak a férfiakkal, és nekik is jár a szellemi és anyagi függetlenség. A Mrs. Dalloway a húszas években játszódik, helyszíne az első világháború utáni London, ahol Clarissa, azaz Mrs. Dalloway épp egy partira készülődik, és közben felidézi múltjának döntő pillanatait. A sors fintora, hogy életének néhány korábbi szereplője aznap váratlanul fel is bukkan, köztük egykori szerelmei, Peter Walsh és Sally Saton is. A sorozathoz a feminista szál mellett a barátság, a szerelem és a homoszexualitás ábrázolása miatt is köthető a könyv. 

virginia Woolf
Mrs. Dalloway
Helikon Kiadó, 2018

A Kabaré című musical és film alapjául szolgáló könyv, az Isten veled, Berlin hangulatában szintén nagyon közel áll a sorozathoz. Christopher Isherwood könyve a harmincas évek Németországában játszódik, ahová ellátogat egy fiatal amerikai író. Ott ismeri meg a tizenkilenc éves kabaré-énekesnőt Sally Bowlest. Történetükön keresztül képet kapunk ennek a különös korszaknak a visszásságairól, az értékrend és a társadalom megbomlásáról. Az Isten veled, Berlin hasonlóan romlott és dekadens világot mutat, mint a Cable girls, közös a két történetben, hogy az emberek a problémáik elől a féktelen partikba, a bujaságba, a bűnbe és a szerelembe menekülnek. (ITT ajánlunk még a sorozat hangulatára rímelő könyveket.)

Christopher Isherwood
Isten veled, Berlin!
Európa Könyvkiadó, 2008

Mary McCarthy  A ​csoport című könyve 1963-ban jelent meg Amerikában és majd két évig szerepelt a New York Times Best Seller listáján. A címbéli csoport nyolc lányból áll, akik együtt laktak, majd együtt végeztek 1933-ban az előkelő Vassar College-ban. A nyolc, egymást keresztező, egymástól szertefutó s időnként mégis találkozó élet történetét az íróval hét esztendőn keresztül, 1933-tól 1940-ig követjük. Mindehhez a hátteret a gazdasági világválságból épp kilábalni készülő Egyesült Államok, azon belül is New York adja, ahol az anyagi nehézségek dacára a lányok már sokkal szabadabban mozoghatnak, nem a házasság az elsődleges életcéljuk, és akár még karrierről is álmodozhatnak. A kor ideológiai és társadalmi viszonyrendszerének felvázolása mellett az írónő sorra veszi a női lét fontos kérdéseit, olyan, akkor még tabunak számító témákat és azok lelki vetületeit is érintve, mint a szüzesség elvesztése, fogamzásgátlás, megcsalás, elhidegülés. Az események keretét az egyik lány tragédiába forduló élete adja meg: Kay Strong esküvője a regény első jelenete, és halála a befejező mozzanata. Kay sorsa szélsőséges kilengéseiben mintegy szimbolikus összefoglalása annak az illúzióvesztésnek, az élet keserves és kicsinyes realitásaiba való beletörésnek, amelyet jellemük, alkatuk, körülményeik szerint különfélelképpen, de mindnyájan megtapasztalnak.

Mary Mccarthy
A csoport
Európa Könyvkiadó, 1978