Paolo Giordano nem a járványtól fél, hanem attól, hogy a civilizációnk csupán kártyavár

.konyves. | 2020. április 03. |

Fotó: Valuska Gábor

A fizikusként és íróként egyaránt elismert Paolo Giordano (A prímszámok magánya, Az emberi test) Olaszországban, a tömegtragédia közepén él. Hamarosan magyarul is megjelenő művében tudományos szempontból vizsgálja a kialakult helyzetet, és a globális járvány kapcsán felmerülő kérdésekre keres közérthető válaszokat. Mindeközben alapvető fontosságú gondolatokat fogalmaz meg a társadalom és a kultúra átalakulásáról is.

A Covid–19-járvány tükrében szembesülünk azzal, milyen sokféleképpen kapcsolódunk egymáshoz, függetlenül attól, hogy hol élünk; láthatjuk világunk összetettségét, működésének társadalmi és gazdasági logikáját. Ez túlmutat a politikán, a nemzeteken, a vallási és egyéb identitásokon, a kultúrákon. Olyan erőfeszítést kíván a képzeletünktől, amilyenhez normális körülmények között nem vagyunk hozzászokva: látnunk kell, hogy megbonthatatlanul kötődünk egymáshoz, és az egyéni döntéseinkben is tekintettel kell lennünk másokra. Most egyetlen közösséget alkotunk, közösséget, amely a teljes emberiséget magában foglalja. Járvány idején a szolidaritás hiánya mindenekelőtt a képzelet hiányossága.

Nem attól félek, hogy megbetegszem. Akkor mitől félek? A járvány következményeitől. Hogy a civilizációnk csupán kártyavár. Félek a lenullázódástól, de az ellenkezőjétől is: hogy hiábavaló lesz a félelem, elmúlik, és utána nem változik semmi.

Mindnyájunknak szükségünk van megnyugtatásra ebben az embert próbáló időszakban – ebben segítenek a tények. A fizikus végzettségű szerző higgadtan gondolkodik arról, hogy mi történik most a világban, erre késztetve minket, olvasókat is. Mindeközben arra int, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy – megőrizve jelenlegi tapasztalatainkat – ez a katasztrófa ne maradjon tanulságok nélkül.

Paolo Giordano a könyvből származó bevétele egy részét az egészségügyi veszélyhelyzet tudományos kutatására és kezelési intézkedéseire ajánlotta fel. A szerzővel korábban Az emberi test könyve kapcsán interjúztunk, ITT elolvashatjátok.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Paolo Giordano: Az írás abban segít, hogy rendet teremtsünk a világban

...
Nagy

Barabási megtanított rá, hogy járvány idején ne legyek középpont

Barabási Albert-László hálózatkutató 2002-es Behálózva című könyvében foglalkozott a vírusok terjedésével és sebességével, újraolvastuk, hogy tanuljunk belőle a járvány idején.

...
Kritika

Ha a járványokról nem is, a várakozásról és a türelemről sokat tud mesélni Márquez regénye

 A bezártság óráit jobb a hírek folyamatos görgetése helyett lenyűgöző olvasmányokkal kitölteni. Ilyen lebilincselő, magával ragadó könyv a Szerelem a kolera idején is.