George Szirtes megnyerte a James Tait Black-díjat

George Szirtes nyerte az Egyesült Királyság egyik legrégebbi irodalmi díját, a James Tait Black-díjat. Az elismerést az édesanyjáról, Magdáról szóló életrajzi könyvéért kapta meg, amely The Photographer at Sixteen: the Death and Life of a Fighter (Előhívás- Anyám regénye) címmel jelent meg. A szépirodalom kategóriában Lucy Ellman nyert Ducks, Newburyport című könyvével.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 27. |

Az 1919-ben alapított James Tait Black-díjat minden évben két kategóriában adják át: szépirodalmi mű és életrajz kaphatja meg az elismerést. Az előbbi kategóriában idén Lucy Ellman nyerte el a 10 ezer font jutalommal járó díjat Ducks, Newburyport című könyvéért. Életrajz kategóriában pedig a magyar származású George Szirtes győzőtt, az édesanyjáról, Magdáról szóló könyvével, amely magyarul Előhívás - Anyám regénye címmel jelent meg tavaly.

George Szirtes
Előhívás- Anyám regénye
Ford.: Kúnos László, Rakovszky Zsuzsa, Corvina Kiadó, 2019, 234 oldal
George Szirtes: Előhívás

A  kötet édesanyja 1975-ös öngyilkosságával indul, majd időben visszafelé meséli el a család menekülését Magyarországról az 50-es években, Magda koncentrációs táborból való megmenekülését, valamint Erdélyben töltött gyerekkorának legfontosabb eseményeit.

A nyertesek nevét az edinburgh-i könyvfesztiválon jelentették be, amelyet idén a pandémia miatt online rendeztek meg.

Forrás: HLO/ The Guardian

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

George Szirtes szerint a kultúra nem tisztán nemzeti ügy

...
Hírek

Krasznahorkai éveket várt George Szirtesre

...
Hírek

Díszdoktorrá avatják George Szirtest

A hét könyve
Kritika
Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia
...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén immáron hatodik alkalommal dől el, hogy ki kapja a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A jelölt könyvek befutottak, mi pedig bemutatjuk, kik közül kerülhet ki 2020 Margó-díjasa.

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.