George Szirtes megnyerte a James Tait Black-díjat

George Szirtes nyerte az Egyesült Királyság egyik legrégebbi irodalmi díját, a James Tait Black-díjat. Az elismerést az édesanyjáról, Magdáról szóló életrajzi könyvéért kapta meg, amely The Photographer at Sixteen: the Death and Life of a Fighter (Előhívás- Anyám regénye) címmel jelent meg. A szépirodalom kategóriában Lucy Ellman nyert Ducks, Newburyport című könyvével.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 27. |

Az 1919-ben alapított James Tait Black-díjat minden évben két kategóriában adják át: szépirodalmi mű és életrajz kaphatja meg az elismerést. Az előbbi kategóriában idén Lucy Ellman nyerte el a 10 ezer font jutalommal járó díjat Ducks, Newburyport című könyvéért. Életrajz kategóriában pedig a magyar származású George Szirtes győzőtt, az édesanyjáról, Magdáról szóló könyvével, amely magyarul Előhívás - Anyám regénye címmel jelent meg tavaly.

George Szirtes
Előhívás- Anyám regénye
Ford.: Kúnos László, Rakovszky Zsuzsa, Corvina Kiadó, 2019, 234 oldal
George Szirtes: Előhívás

A  kötet édesanyja 1975-ös öngyilkosságával indul, majd időben visszafelé meséli el a család menekülését Magyarországról az 50-es években, Magda koncentrációs táborból való megmenekülését, valamint Erdélyben töltött gyerekkorának legfontosabb eseményeit.

A nyertesek nevét az edinburgh-i könyvfesztiválon jelentették be, amelyet idén a pandémia miatt online rendeztek meg.

Forrás: HLO/ The Guardian

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

George Szirtes szerint a kultúra nem tisztán nemzeti ügy

...
Hírek

Krasznahorkai éveket várt George Szirtesre

...
Hírek

Díszdoktorrá avatják George Szirtest

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Halász Rita

Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Halász Rita (Mély levegő) válaszolt.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

Marie Pavlenko hőse éppen érettségire készül, ami ismerős helyzet lehet egy csomós végzősnek. De elsősorban nem emiatt emlékezetes az Én vagyok a napod, amely magával ragadó és súlyos, mégis szellemes és vicces regény. U18.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.