Fehér Boldizsár: Kicsit félre akartam vezetni az olvasót

Fehér Boldizsár: Kicsit félre akartam vezetni az olvasót

Forgách Kinga | 2019. január 21. |

feher_boldizsar-31482kicsi.jpg

Fotó: Valuska Gábor

„Sziszüphosz voltam, akitől elvették a kövét” – mondja magáról Fehér Boldizsár regényének főhőse, akinek az a legnagyobb baja, hogy nem vágyik semmire. Valójában nem is lehet igazán hősnek nevezni, hiszen sokkal inkább az „antihősisesség” jeleit mutatja, nem alakítója, csak elszenvedője az eseményeknek. Sorsa a boldogtalanság tökéletes receptje: anyja elhagyja, apja bekattan, a felesége pedig már a nászéjszaka után lelécel. Az anyagiak terén  viszont fiatal kora ellenére elég jól áll, alig huszonnégy évesen már a Forbes magazin címlapján szerepel, mint a világ leggazdagabb multimillárdosa. Igaz, mindezért semmit se kell tennie. „Íme, útmutató a világ gonoszainak: hogyan lehet tönkretenni egy ember életét? A válasz: adj neki oda egyszerre mindent, amiért küzdhet.”

Fehér Boldizsár: Vak majom

Magvető Könyvkiadó, 2018, 196 oldal, 2999 HUF

 

A Vak majom egy kifordított fejlődésregény, a főszereplő ugyanis megkap mindent, mégis összeomlik az élete. Érdekes módon azonban éppen ez mozdítja ki abból a passzív és céltalan állapotból, amibe kényelmesen belesüppedt. Az alapvető életfilozófiája ugyanis sokáig az, hogy ha nem csinál semmit, nem is ronthat el semmit. Csakhogy a világ nem így gondolja, saját felelősségére pedig csak az ébreszti rá, hogy belekeveredik egy nagyon bizarr pszichológiai kísérletbe, amelyet két Nobel-díjas boldogságkutató talált ki.  

A sors akarta így

Fehér Boldizsár regénye rögtön a Gondviselésre mutogatással kezdődik, ugyanis a mottója egy mondat a Moby Dickből: „Az én bálnavadász-utazásom kétségkívül része volt a Gondviselés nagyszabású műsorának, melynek terve régtől fogva készen áll.” Az idézetnek azonban nem kell bedőlni, ugyanis ez már annak a játéknak a része, amelyre a sztori épül:

„Amellett, hogy mindig is imádtam a tengeres dolgokat és a Moby Dicket is, ezzel egy kicsit félre akartam vezetni az olvasót. A könyvem igazából a mottó mondanivalójával szemben határozza meg magát.”

A sorsban való hit fontos a történet fiatal főszereplője számára, ugyanakkor nem egy stabil meggyőződés, inkább csak valami, ami mögé kényelmesen és könnyen el lehet bújni. A mottó mellett ugyanerre utal a regény címe is, a Vak majom. A három bölcs majom szobrának motívuma a könyvben szintén egy fricska, melynek a „hivatalos” jelentése, hogy aki nem lát, nem hall és nem beszél, azt elkerülik a bajok. A főszereplőnek azonban idővel rá kell ébrednie, hogy a valóság kicsit máshogy működik: „aki nem lát, nem hall és nem beszél, az ne csodálkozzon, ha egy szép napon arra ébred, hogy plafonig ér a szar”.

feher_boldizsar-31454kicsi.jpg

A kísérlet

A regény főhőse a felelősségvállalás elől egészen Franciaországig menekül, ahol egy különös, eldugott hotel vendégeként, álnéven próbálja átvészelni a nehéz időszakot. A szálloda tulajdonképpen nem más, mint a hírességek csarnoka, művészek, nagykövetek, sportbajnokok és egyéb kiválóságok töltik ott az idejüket. Fehér Boldizsárnak eleinte az volt a terve, hogy valódi hírességeket „szállásol el” ebben a hotelben.

„Volt egy nagyon előkelő vendéglistám, amin olyan nevek voltak, mint Paul McCartney vagy Bridget Bardot. De aztán nehézkesnek éreztem, hogy olyan emberekkel csináltassak dolgokat, akik egyáltalán nem biztos, hogy a való életben is úgy reagálnának. Úgyhogy végül kihúztam őket és csak Daniel Barenboim zongoristát tartottam meg. Igazából csak azért, mert nagyon szeretem őt, és a könyvben nem tesz semmi olyasmit, amit kifogásolhatna, ha tudna róla.”

Ami azonban ennél is izgalmasabb, hogy a hotelt, amiben a főhős bujkál, váratlanul megszállja két Nobel-díjas tudós, így hirtelen az összes híresség – akár akarja, akár nem – egy pszichológiai kísérlet alanyává válik, aminek következtében természetesen mindenkiből előbújnak rejtegetett félelmei és vágyai. „Már nem tudom pontosan, hogy jött a kísérlet ötlete, de az biztos, hogy ebből a két professzorból és a boldogságkutatásból indultam ki, ami egy létező dolog. Valóban vannak olyan közgazdászok és pszichiáterek, akik próbálják egzakt formában megmérni azt, hogy mi boldogítja az embereket. Ez foglalkoztatott a regény írásakor.” 

Magyarország egykor leggazdagabb embere egy szállodában keres menedéket

"Íme, útmutató a világ gonoszainak: hogyan lehet tönkretenni egy ember életét? A válasz: adj neki oda egyszerre mindent, amiért küzdhet." Fehér Boldizsár: Vak majom Magvető Könyvkiadó, 2018, 196 oldal, 2999 HUF Két Nobel-díjas tudós bejelenti egy párizsi luxusszálloda lakóinak, hogy a következő napokban egy kísérletben fognak részt venni.

Az összeesküvéselméletektől az élet értelméig

A Vak majomnak nagyon sok rétege van, de leginkább az emberi hiedelmekről szól, amelyek olykor pótolni tudják a hiányzó magyarázatokat a világ dolgaira és ezzel új célokat adnak az életnek, még ha ezeknek a céloknak a valóságalapja nehezen bizonyítható is. A Vak majom  hősei mást sem csinálnak, mint összeesküvés-elméleteket gyártanak, hogy aztán a végletekig ragaszkodhassanak saját vélt igazukhoz, amelyben szentül hisznek. És bár a regény elbeszélője van annyira szarkasztikus, hogy ne dőljön be a többiek által kreált vízióknak, azért megvannak a saját hiedelmei, amelyekbe kapaszkodik. Például, hogy ő nem tehet semmiről, és minden rosszért, ami vele történik, csak mások lehetnek felelősek.

Mindenekelőtt anyjában látja a fő vétkest, aki egyik pillanatról a másikra elhagyta őt, amint betöltötte a tizennyolcat. Fehér Boldizsár ezzel a szállal azt akarta bemutatni, hogy minden szereplőnek megvan a maga igaza:

 „Amikor egy anya elhagyja a családját, akkor az valószínűleg egy olyan döntés, amit az emberek többsége elítél. Ha csak hallanánk egy ilyenről, hogy valaki lelépett, otthagyta a gyerekét és a fogyatékos férjét, majd elköltözött Görögországba, azt gondolnánk, hogy ez egy szörnyen rossz anya. Épp ezért érdekesnek találtam megmutatni a másik oldalt is. Hogy ha megteheti, miért áldozná fel az életét, miért vállalna önként egy nyomorult sorsot, miközben választhat egy jót is, és együtt tud élni ennek a következményeivel.”

Az elárvult főszereplőnek tehát nincs más választása, mint beleállni a küzdelembe, azaz felnőni. A Vak majom fejlődéstörténet, de közel áll a Sartre és Camus-féle egzisztencialista regényekhez is, ám Fehér sokkal több humorral közelíti meg a „ki vagyok én?” és „mi az élet értelme?” típusú kérdéseket.

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/4. számában jelent meg. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.