Ez a története Einstein ikonikus nyelvnyújtogatós fotójának

Ez a története Einstein ikonikus nyelvnyújtogatós fotójának

Már több mint hetven éve, hogy Albert Einstein kiöltötte a nyelvét egy fotósra, és ezzel megszületett a világ egyik leghíresebb fényképe. A Deutsche Welle a kép történetét mutatta be, mi pedig ajánlunk mellé egy könyvet.

ro | 2022. június 08. |

Albert Einstein 1951. március 14-én töltötte be a 72. életévét. A Nobel-díjas elméleti fizikus a németországi Ulmban született, és a harmincas években emigrált az Egyesült Államokba. A Princetonon dolgozott, és a kutatóintézetben születésnapi ünnepséget szerveztek a tiszteletére. Tudták ezt természetesen a fotósok is, akik azt remélték, hogy a helyszín közelében készíthetnek majd egy tökéletes születésnapi képet a világhírű professzorról, és esetleg elcsíphetnek egy-egy elmés megjegyzést tőle a világpolitikai helyzetről.

Einsteint viszont bosszantotta a jelenlétük, a paparazzik miatt ráadásul egy limuzin hátsó ülésére szorult a kutatóintézet korábbi igazgatója, Frank Aydelotte és annak felesége közé. "Ami sok, az sok" - kiáltotta a riportekernek, egyikük pedig a következővel válaszolt: "Professzor úr, kérek szépen egy mosolyt a születésnapi fotóhoz".

-  

Albert Einstein erre kinyújtotta a nyelvét, Arthur Sasse pedig lefotózta. Így született meg az az ikonikus kép, amely hamar bejárta a világot, és azóta is a Nobel-díjas zseni egyik leghíresebb portréja. Viszont valójában nem a fotós érdeme, hogy ez a kép ennyire ismert lett - hanem Einsteiné. A professzor ugyanis számos másolatot rendelt belőle, ráadásul a képről utóbb levágatta az Aydelotte-házaspárt. A fotókat aztán szétküldte a kollégáinak, barátainak, ismerőseinek - egyiküknek azt írta, hogy a kinyújtott nyelv a politikai nézeteit tükrözi. 2009-ben egy eredeti, aláírt példány több mint 74 ezer dollárért kelt el egy árverésen (jelenlegi árfolyamon az több mint 27 millió forint), így ez lett a valaha volt legdrágább fotó, amely a Nobel-díjas fizikusról készült.

A kép természetesen azóta is rengeteg helyről visszaköszön, és megjelenik annak a könyvnek a borítóján is, amely kimondottan gyerekeknek mesél Albert Einstein életéről.

María Isabel Sanchez Vegara
Kicsikből NAGYOK - Albert Einstein
Ford.: Pethő Dóra, HVG Könyvek, 2021, 32 oldal
-

A Kicsikből NAGYOK-sorozat felidézi, hogy a kis Albert nem sokat beszélt, de annál többet gondolkodott. Eleinte nehezen illeszkedett be az iskolában, de aztán megszerette a fizikát és a matematikát, és már kamaszkorában megírta első tudományos értekezését. Egész pályafutása alatt a tér és az idő viszonyát kutatta, és ezzel számos 21. századi technológia alapját fektette le. A kötet végén a gyerekek fényképes összefoglalót olvashatnak a világhírű tudós életéről.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Einstein, Ottlik és Fekete István kézírását őrző ritkaságok kerülnek kalapács alá

December 9-én bárki licitálhat Albert Einstein német nyelvű, üdvözlő sorára, egy Ady Endréről készült 1913-as amatőr fényképre, vagy éppen a magyar csodalóról, Kincsemről 1878 körül készült színes litográfiára.

...
Szívünk rajta

Mi köti össze Einsteint, Greta Thunberget és Kós Károlyt?

A 20. és a 21. század legjelentősebb személyiségeiről már az egészen kicsik is olvashatnak - összeállításunkban a nekik szóló könyvek közül válogattunk.

...
Beleolvasó

Képek, ábrák, infografikák magyarázzák el Albert Einstein életét

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Csütörtökön kezdetét vette a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amire rengeteg újdonsággal készültek a kiadók. A friss gyerekkönyvek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.