Ez a története Einstein ikonikus nyelvnyújtogatós fotójának

Ez a története Einstein ikonikus nyelvnyújtogatós fotójának

Már több mint hetven éve, hogy Albert Einstein kiöltötte a nyelvét egy fotósra, és ezzel megszületett a világ egyik leghíresebb fényképe. A Deutsche Welle a kép történetét mutatta be, mi pedig ajánlunk mellé egy könyvet.

ro | 2022. június 08. |

Albert Einstein 1951. március 14-én töltötte be a 72. életévét. A Nobel-díjas elméleti fizikus a németországi Ulmban született, és a harmincas években emigrált az Egyesült Államokba. A Princetonon dolgozott, és a kutatóintézetben születésnapi ünnepséget szerveztek a tiszteletére. Tudták ezt természetesen a fotósok is, akik azt remélték, hogy a helyszín közelében készíthetnek majd egy tökéletes születésnapi képet a világhírű professzorról, és esetleg elcsíphetnek egy-egy elmés megjegyzést tőle a világpolitikai helyzetről.

Einsteint viszont bosszantotta a jelenlétük, a paparazzik miatt ráadásul egy limuzin hátsó ülésére szorult a kutatóintézet korábbi igazgatója, Frank Aydelotte és annak felesége közé. "Ami sok, az sok" - kiáltotta a riportekernek, egyikük pedig a következővel válaszolt: "Professzor úr, kérek szépen egy mosolyt a születésnapi fotóhoz".

-  

Albert Einstein erre kinyújtotta a nyelvét, Arthur Sasse pedig lefotózta. Így született meg az az ikonikus kép, amely hamar bejárta a világot, és azóta is a Nobel-díjas zseni egyik leghíresebb portréja. Viszont valójában nem a fotós érdeme, hogy ez a kép ennyire ismert lett - hanem Einsteiné. A professzor ugyanis számos másolatot rendelt belőle, ráadásul a képről utóbb levágatta az Aydelotte-házaspárt. A fotókat aztán szétküldte a kollégáinak, barátainak, ismerőseinek - egyiküknek azt írta, hogy a kinyújtott nyelv a politikai nézeteit tükrözi. 2009-ben egy eredeti, aláírt példány több mint 74 ezer dollárért kelt el egy árverésen (jelenlegi árfolyamon az több mint 27 millió forint), így ez lett a valaha volt legdrágább fotó, amely a Nobel-díjas fizikusról készült.

A kép természetesen azóta is rengeteg helyről visszaköszön, és megjelenik annak a könyvnek a borítóján is, amely kimondottan gyerekeknek mesél Albert Einstein életéről.

María Isabel Sanchez Vegara
Kicsikből NAGYOK - Albert Einstein
Ford.: Pethő Dóra, HVG Könyvek, 2021, 32 oldal
-

A Kicsikből NAGYOK-sorozat felidézi, hogy a kis Albert nem sokat beszélt, de annál többet gondolkodott. Eleinte nehezen illeszkedett be az iskolában, de aztán megszerette a fizikát és a matematikát, és már kamaszkorában megírta első tudományos értekezését. Egész pályafutása alatt a tér és az idő viszonyát kutatta, és ezzel számos 21. századi technológia alapját fektette le. A kötet végén a gyerekek fényképes összefoglalót olvashatnak a világhírű tudós életéről.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Einstein, Ottlik és Fekete István kézírását őrző ritkaságok kerülnek kalapács alá

December 9-én bárki licitálhat Albert Einstein német nyelvű, üdvözlő sorára, egy Ady Endréről készült 1913-as amatőr fényképre, vagy éppen a magyar csodalóról, Kincsemről 1878 körül készült színes litográfiára.

...
Szívünk rajta

Mi köti össze Einsteint, Greta Thunberget és Kós Károlyt?

A 20. és a 21. század legjelentősebb személyiségeiről már az egészen kicsik is olvashatnak - összeállításunkban a nekik szóló könyvek közül válogattunk.

...
Beleolvasó

Képek, ábrák, infografikák magyarázzák el Albert Einstein életét

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: A TikTok-sikertől a görög istennőkig

A Könyvesblokkba mindig a legújabb megjelenések közül válogatunk, és ezúttal a friss ifjúsági kötetek közül hoztunk hármat.

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.