Ez a története Einstein ikonikus nyelvnyújtogatós fotójának

Ez a története Einstein ikonikus nyelvnyújtogatós fotójának

Már több mint hetven éve, hogy Albert Einstein kiöltötte a nyelvét egy fotósra, és ezzel megszületett a világ egyik leghíresebb fényképe. A Deutsche Welle a kép történetét mutatta be, mi pedig ajánlunk mellé egy könyvet.

ro | 2022. június 08. |

Albert Einstein 1951. március 14-én töltötte be a 72. életévét. A Nobel-díjas elméleti fizikus a németországi Ulmban született, és a harmincas években emigrált az Egyesült Államokba. A Princetonon dolgozott, és a kutatóintézetben születésnapi ünnepséget szerveztek a tiszteletére. Tudták ezt természetesen a fotósok is, akik azt remélték, hogy a helyszín közelében készíthetnek majd egy tökéletes születésnapi képet a világhírű professzorról, és esetleg elcsíphetnek egy-egy elmés megjegyzést tőle a világpolitikai helyzetről.

Einsteint viszont bosszantotta a jelenlétük, a paparazzik miatt ráadásul egy limuzin hátsó ülésére szorult a kutatóintézet korábbi igazgatója, Frank Aydelotte és annak felesége közé. "Ami sok, az sok" - kiáltotta a riportekernek, egyikük pedig a következővel válaszolt: "Professzor úr, kérek szépen egy mosolyt a születésnapi fotóhoz".

-  

Albert Einstein erre kinyújtotta a nyelvét, Arthur Sasse pedig lefotózta. Így született meg az az ikonikus kép, amely hamar bejárta a világot, és azóta is a Nobel-díjas zseni egyik leghíresebb portréja. Viszont valójában nem a fotós érdeme, hogy ez a kép ennyire ismert lett - hanem Einsteiné. A professzor ugyanis számos másolatot rendelt belőle, ráadásul a képről utóbb levágatta az Aydelotte-házaspárt. A fotókat aztán szétküldte a kollégáinak, barátainak, ismerőseinek - egyiküknek azt írta, hogy a kinyújtott nyelv a politikai nézeteit tükrözi. 2009-ben egy eredeti, aláírt példány több mint 74 ezer dollárért kelt el egy árverésen (jelenlegi árfolyamon az több mint 27 millió forint), így ez lett a valaha volt legdrágább fotó, amely a Nobel-díjas fizikusról készült.

A kép természetesen azóta is rengeteg helyről visszaköszön, és megjelenik annak a könyvnek a borítóján is, amely kimondottan gyerekeknek mesél Albert Einstein életéről.

María Isabel Sanchez Vegara
Kicsikből NAGYOK - Albert Einstein
Ford.: Pethő Dóra, HVG Könyvek, 2021, 32 oldal
-

A Kicsikből NAGYOK-sorozat felidézi, hogy a kis Albert nem sokat beszélt, de annál többet gondolkodott. Eleinte nehezen illeszkedett be az iskolában, de aztán megszerette a fizikát és a matematikát, és már kamaszkorában megírta első tudományos értekezését. Egész pályafutása alatt a tér és az idő viszonyát kutatta, és ezzel számos 21. századi technológia alapját fektette le. A kötet végén a gyerekek fényképes összefoglalót olvashatnak a világhírű tudós életéről.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Einstein, Ottlik és Fekete István kézírását őrző ritkaságok kerülnek kalapács alá

December 9-én bárki licitálhat Albert Einstein német nyelvű, üdvözlő sorára, egy Ady Endréről készült 1913-as amatőr fényképre, vagy éppen a magyar csodalóról, Kincsemről 1878 körül készült színes litográfiára.

...
Szívünk rajta

Mi köti össze Einsteint, Greta Thunberget és Kós Károlyt?

A 20. és a 21. század legjelentősebb személyiségeiről már az egészen kicsik is olvashatnak - összeállításunkban a nekik szóló könyvek közül válogattunk.

...
Beleolvasó

Képek, ábrák, infografikák magyarázzák el Albert Einstein életét

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

Aranyos állatok, egy hatalmas szívű gazdi, az otthon melege és apró kis konfliktusok Kiss Judit Ágnes új meséjében.

...
Gyerekirodalom

Ecsédi Orsolya hőse csak könyvek szereplőibe tud beleesni

A Juli vagyok, könyvmoly címszereplőjét a valódi, hús-vér fiúk nem érdeklik, még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem: csak éppen könyvek szereplőibe. Juli mindenesetre most megkapja a lehetőséget, hogy változtasson a dolgok menetén. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Mi a népmesék titka, és hogyan lehet újragondolni ezeket a történeteket? [Bookline Kids]

Zalka Csenge Virág A Százegy ajtajú palota című mesekönyve megőrzi a népmesei elemeket, de sikeresen ötvözi azokat a mai gyerekek számára izgalmas témákkal.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója.