Ezekkel az oldalakkal könnyítheted meg az otthoni tanulást

A digitális oktatásra való átállásban a pedagógiai honlapok és alkalmazások is rengeteget jelenthetnek. Ezek közül szedtünk össze párat.

Ruff Orsolya | 2020. március 16. |

 A miniszterelnök péntek este jelentette be, hogy mától bezárnak az iskolák, és mindenkinek át kell állnia a távoktatásra. A közösségi felületeken azonnal megkezdődött az ötletelés, a tanárok rengeteget segítenek egymásnak, és több színész is felajánlotta a segítségét. Mi pedig körülnéztünk, milyen alternatívák állnak rendelkezésre a magyar nyelv és irodalom oktatásában – a lista természetesen nem teljes, de jó kiindulási alap lehet.

Mivel a cél az, hogy minél kevesebben menjenek közösségbe, ezért a könyvtárazás rögtön kiesett, de szerencsére a Magyar Elektronikus Könyvtárban rengeteg könyv ingyenesen letölthető, így sok olyan is, amelyek kötelezőek vagy ajánlottak az iskolában. A Digitális Irodalmi Akadémia honlapja szintén adja magát: a DIA oldalán a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásai között válogathatunk, ráadásul van letölthető applikációja is. A kortárs művek elemzésében sokat segíthet az Aegon-díj honlapja, ahol rengeteg óravázlat között böngészhetünk. A Mozaik Kiadó még a múlt héten jelezte, hogy ingyenesen elérhetővé teszi a tankönyveit, így azok egy regisztrációt követően digitálisan elérhetők a cég honlapján. A tabletre és okostelefonra letölthető BOOKR Kids fejlesztői szintén közölték, hogy rengeteg kötelező olvasmány elérhető náluk, így a tanárok akár egyéni olvasmánylistát is összeállíthatnak a diákjaiknak. A Tantaki Oktatóprogramok szintén ingyenes hozzáférést biztosít 1220 gyakorló feladathoz és több száz oldalnyi elméleti magyarázathoz, nyelvtan, matek és fizika tantárgyakban. 

Megkerestük Fegyverneki Gergő digitálispedagógia-szakértőt, módszertani tanácsadót, a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanárát, aki évek óta a Gergő bácsi internetes tantermei és az Interaktív pedagógiai műhely elnevezésű facebook-oldalakon teszi közzé tapasztalatait, és arra kértük, hogy javasoljon néhány oldalt, amelyek hasznosak lehetnek a diákok számára.

Szerencsére nagyon sok jó forrás áll a tanulók rendelkezésére, így különösen az idén érettségizőknek segíthet a Magyartanárok Egyesületének honlapján elérhető érettségi feladatok és mintafeladatok adatbázisa. Szintén sokat számíthatnak a középiskolásoknak azok az érettségi videók, amelyeket Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke a Nemzedékek Tudása Kiadóval közösen készített. Ugyancsak hasznosak lehetnek a Nem középiskolás fokon című irodalmi műsor videói, melyekben olyan alkotókat mutatnak be, mint Balassi Bálint, Pilinszky János vagy József Attila. A Zanza.tv honlapján szintén több rövid videót találni, például irodalom és nyelvtan témakörben is (ennek van egyébként applikációja is). A Holnap témazáró elnevezésű Youtube-csatorna főleg a középiskolásoknak lehet hasznos, a fő profiljuk a kötelező olvasmányok bemutatása, az eddig feltöltött videókban az Antigonét, Az ember tragédiáját, az Isteni színjátékot, a Hamletet és a Tartuffe-öt tárgyalják ki. Az Okosdoboz.hu oldalon az általános iskolások és a középiskolások is találnak feladatokat (itt tantárgyak és témakörök alapján is lehet keresgélni), a verstanulóknak pedig sokat segíthet a Versike.hu nevű oldal. Az applikációk közül a Helyeselj! nevű alkalmazással a saját helyesírásunkat tesztelhetjük, de létezik hangoskönyv-lejátszó és olyan app is, amellyel a magyar szólások és közmondások között böngészhetünk.

Több tantárgyat is összefog az Oktondi.hu nevű oldal, amely osztályokra lebontva tartalmaz segédanyagokat. A nyelvtan és irodalom tantárgy egyelőre a középiskolásoknál jelenik csak meg, de ott témakörökre lebontva gyűjtöttek ki olyan linkeket, amelyek segíthetnek a tanulásban.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A színészek felolvasással segítenék a diákok távoktatását

A miniszterelnök péntek este jelentette be, hogy a koronavírus miatt hétfőtől bezárnak az iskolák, így a tanároknak és a diákoknak át kell állniuk a távoktatásra. Az internetes és közösségi oldalakon pár órán belül rengeteg felajánlás, ötlet született, több színész pedig arra vállalkozott, hogy szívesen felolvassák, előadják a tananyag egy részét, köztük a kötelező olvasmányokat.

...
Hírek

Saját olvasmánylistát állíthatnak össze a BOOKR Suliban a tanárok

A koronavírus miatti digitális oktatás merőben új helyzet elé állította a tanárokat, a diákokat és a szülőket, de szerencsére azért már léteznek olyan alkalmazások, amelyek megkönnyíthetik az átállást.

...
Gyerekirodalom

Mit keres három mai kamasz Mátyás király udvarában?

Az iskolák és az óvodák ideiglenes bezárása miatt rengeteg gyerek marad otthon, és bár a tanítás digitálisan folytatódik, a következő napokban azon leszünk, hogy minél több olvasnivalót kínáljunk nekik és a szüleiknek. Elsőként Mészöly Ágnes új történelmi ifjúsági regényéből, A királyné violájából mutatunk egy részletet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Hírek

Orvos-Tóth Noémi, Náray és Frei Tamás az új Libri-díjasok

...
Hírek

Finy Petra Kerti szonátája három női generáció történetén keresztül mesél [Budapesti nők]

...
Beleolvasó

Papp-Zakor Ilka megfejtette, mit szimbolizál Martyna Bunda regényének kék macskája [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Zöld

Naomi Klein és V. V. Ganeshananthan nyerte idén a brit Női Irodalmi Díjat

...
Hírek

Indul a foci Eb, a legjobb európai regényt keressük!

...
Hírek

Nádasdy Ádám a Könyvhéten: A gazdagokat nem megítélni kell, hanem megírni