Ezekkel az oldalakkal könnyítheted meg az otthoni tanulást

A digitális oktatásra való átállásban a pedagógiai honlapok és alkalmazások is rengeteget jelenthetnek. Ezek közül szedtünk össze párat.

Ruff Orsolya | 2020. március 16. |

 A miniszterelnök péntek este jelentette be, hogy mától bezárnak az iskolák, és mindenkinek át kell állnia a távoktatásra. A közösségi felületeken azonnal megkezdődött az ötletelés, a tanárok rengeteget segítenek egymásnak, és több színész is felajánlotta a segítségét. Mi pedig körülnéztünk, milyen alternatívák állnak rendelkezésre a magyar nyelv és irodalom oktatásában – a lista természetesen nem teljes, de jó kiindulási alap lehet.

Mivel a cél az, hogy minél kevesebben menjenek közösségbe, ezért a könyvtárazás rögtön kiesett, de szerencsére a Magyar Elektronikus Könyvtárban rengeteg könyv ingyenesen letölthető, így sok olyan is, amelyek kötelezőek vagy ajánlottak az iskolában. A Digitális Irodalmi Akadémia honlapja szintén adja magát: a DIA oldalán a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásai között válogathatunk, ráadásul van letölthető applikációja is. A kortárs művek elemzésében sokat segíthet az Aegon-díj honlapja, ahol rengeteg óravázlat között böngészhetünk. A Mozaik Kiadó még a múlt héten jelezte, hogy ingyenesen elérhetővé teszi a tankönyveit, így azok egy regisztrációt követően digitálisan elérhetők a cég honlapján. A tabletre és okostelefonra letölthető BOOKR Kids fejlesztői szintén közölték, hogy rengeteg kötelező olvasmány elérhető náluk, így a tanárok akár egyéni olvasmánylistát is összeállíthatnak a diákjaiknak. A Tantaki Oktatóprogramok szintén ingyenes hozzáférést biztosít 1220 gyakorló feladathoz és több száz oldalnyi elméleti magyarázathoz, nyelvtan, matek és fizika tantárgyakban. 

Megkerestük Fegyverneki Gergő digitálispedagógia-szakértőt, módszertani tanácsadót, a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanárát, aki évek óta a Gergő bácsi internetes tantermei és az Interaktív pedagógiai műhely elnevezésű facebook-oldalakon teszi közzé tapasztalatait, és arra kértük, hogy javasoljon néhány oldalt, amelyek hasznosak lehetnek a diákok számára.

Szerencsére nagyon sok jó forrás áll a tanulók rendelkezésére, így különösen az idén érettségizőknek segíthet a Magyartanárok Egyesületének honlapján elérhető érettségi feladatok és mintafeladatok adatbázisa. Szintén sokat számíthatnak a középiskolásoknak azok az érettségi videók, amelyeket Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke a Nemzedékek Tudása Kiadóval közösen készített. Ugyancsak hasznosak lehetnek a Nem középiskolás fokon című irodalmi műsor videói, melyekben olyan alkotókat mutatnak be, mint Balassi Bálint, Pilinszky János vagy József Attila. A Zanza.tv honlapján szintén több rövid videót találni, például irodalom és nyelvtan témakörben is (ennek van egyébként applikációja is). A Holnap témazáró elnevezésű Youtube-csatorna főleg a középiskolásoknak lehet hasznos, a fő profiljuk a kötelező olvasmányok bemutatása, az eddig feltöltött videókban az Antigonét, Az ember tragédiáját, az Isteni színjátékot, a Hamletet és a Tartuffe-öt tárgyalják ki. Az Okosdoboz.hu oldalon az általános iskolások és a középiskolások is találnak feladatokat (itt tantárgyak és témakörök alapján is lehet keresgélni), a verstanulóknak pedig sokat segíthet a Versike.hu nevű oldal. Az applikációk közül a Helyeselj! nevű alkalmazással a saját helyesírásunkat tesztelhetjük, de létezik hangoskönyv-lejátszó és olyan app is, amellyel a magyar szólások és közmondások között böngészhetünk.

Több tantárgyat is összefog az Oktondi.hu nevű oldal, amely osztályokra lebontva tartalmaz segédanyagokat. A nyelvtan és irodalom tantárgy egyelőre a középiskolásoknál jelenik csak meg, de ott témakörökre lebontva gyűjtöttek ki olyan linkeket, amelyek segíthetnek a tanulásban.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A színészek felolvasással segítenék a diákok távoktatását

A miniszterelnök péntek este jelentette be, hogy a koronavírus miatt hétfőtől bezárnak az iskolák, így a tanároknak és a diákoknak át kell állniuk a távoktatásra. Az internetes és közösségi oldalakon pár órán belül rengeteg felajánlás, ötlet született, több színész pedig arra vállalkozott, hogy szívesen felolvassák, előadják a tananyag egy részét, köztük a kötelező olvasmányokat.

...
Hírek

Saját olvasmánylistát állíthatnak össze a BOOKR Suliban a tanárok

A koronavírus miatti digitális oktatás merőben új helyzet elé állította a tanárokat, a diákokat és a szülőket, de szerencsére azért már léteznek olyan alkalmazások, amelyek megkönnyíthetik az átállást.

...
Gyerekirodalom

Mit keres három mai kamasz Mátyás király udvarában?

Az iskolák és az óvodák ideiglenes bezárása miatt rengeteg gyerek marad otthon, és bár a tanítás digitálisan folytatódik, a következő napokban azon leszünk, hogy minél több olvasnivalót kínáljunk nekik és a szüleiknek. Elsőként Mészöly Ágnes új történelmi ifjúsági regényéből, A királyné violájából mutatunk egy részletet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon