Bartók Imre nem vette át a Térey-ösztöndíjat, másnap visszamondták részvételét az Irodalom Éjszakáján

.konyvesblog. | 2020. január 29. |

bartokimre.JPG

Fotó: Valuska Gábor

Múlt kedden jelentették be, hogy kik nyerték el az első alkalommal kiosztott Térey-ösztöndíjat. A listán szerepelt Bartók Imre is, aki még aznap jelezte, hogy nem veszi át a díjat; indoklásában egyebek között aggályosnak nevezte a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd PIM-igazgató személyét. Másnap kiderült, hogy helyette Bartis Attila kapja majd a díjat. Időközben még Csehy Zoltán jelezte, hogy nem veszi át az ösztöndíjat.

Bartók Imre kedd este a Facebookon írta ki, hogy egy nappal azután, hogy visszamondta a Térey-ösztöndíjat, a Külgazdasági és Külügyminisztérium visszavonta részvételét az Irodalom Éjszakáján.

A teljes bejegyzést itt olvashatjátok:

Január 9-én kaptam az örömhírt, hogy én képviselhetem Magyarországot az Irodalom Éjszakája nevet viselő programon.
Január 21-én érkezett a Térey-ösztöndíj híre, és aznap meghoztam az ezzel kapcsolatos döntésem.
Január 22-én a Minisztérium visszavonta a részvételemet az Irodalom Éjszakáján.

(Az alábbi levelet a feladó Nagy Gabriella engedélyével teszem közzé.)

"Drága Imre!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztálya január 22-én visszavonta a jelölésed. Mint tudod, három javasolt szerző közül egy általam választott író képviselheti Magyarországot az Irodalom Éjszakáján. Én téged választottalak, megbeszéltük, küldtél anyagokat, aztán egyszer csak jött a levél.
Sem én, sem Orbók Lucie projektvezető nem értünk egyet ezzel a döntéssel, de nem tudunk mit tenni. Az indoklásukban azt írták, megváltozott a koncepciójuk.
Ez van, nem kommentálom.

Sajnálom, Imre!
Szomorú ez.
Ölellek, G."

Az Irodalom Éjszakáján idén 23 ország 23 szerzőjének művéből színészek olvasnak fel részleteket 23, az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyszínen. Március 26-án Budapesten, április 2-án pedig Debrecenben tartanak éjszakai felolvasásokat. Régebbi beszámolóinkat a rendezvényről ITT, ITT és ITT olvashatjátok.