Borisz Akunyin is elkapta a koronavírust

.konyves. | 2020. április 03. |

A népszerű orosz író Facebookon jelentette be, hogy elkapta a koronavírust, de már jobban van. Posztjában összefogásra buzdít, és óva int mindenkit a pánikkeltéstől.

Borisz Akunyin péntek 13-án délben betegedett meg (aznap reggeli Facebook-bejegyzésében azt írta, ő maga nem babonás, és hogy a japán buddhista kalendárium szerint az a nap egy tomobiki, azaz a delet kivéve az egész nap remekül telik). A feleségével mindketten elkapták a vírust, az asszony betegsége pedig egészen könnyű lefolyású volt: egy nap hőemelkedés, utána még két nap fejfájás, emellett egyáltalán nem érzett szagokat. Akunyin betegsége közepes lefolyású volt:

"Ez olyan, mint egy elhúzódó influenza magas lázzal. Azzal a különbséggel, hogy csak nem akar enyhülni. Az ember láza felkúszik 39 fokra, aztán ezt valahogy lenyomja paracetamollal. Majd másnap újra. És újra. És újra. Tíz napig élvezhettem ezt a „mormotanapot”. Csak feküdtem otthon, és hangoskönyveket hallgattam. Tudtam, hogy aggodalomra csak a légzési problémák adnak okot – ilyenkor mentőt kell hívni. Légzési problémáim nem lettek, így hát bosszantott a dolog, de nyugodt hangulatban telt az idő."

A betegség tizenegyedik napján egy orvos antibiotikum-kúrát írt fel neki, majd fokozatosan javulni kezdett. Szerinte minél később kapja el az ember a vírust, annál könnyebben tudják kikúrálni – ez a legfőbb oka annak, miért kell betartani a karantént.

Az írót elsősorban nem is a vírus nyugtalanítja, hanem a körülötte kialakult pszichózis.

Arra kérte a követőit, hogy ne rémisztgessék saját magukat, és ne osszanak meg horrorsztorikat: "Gondoljanak arra, milyen sok befolyásolható, félős, ideges ember veszi körül önöket. Jelenleg semmi nem jelent olyan nagy veszélyt, mint a pszichózis és az önszuggesztió."

Akunyin arra kérte olvasóit, legyenek óvatosak, viselkedjenek felelősen, de ne essenek pánikba, és segítsék a rászorulókat. "Szóval csak nyugalom. Az idő nekünk dolgozik. A társadalom és az orvostudomány gyorsan mobilizálódik. Tekintsünk erre a járványra úgy, mint egy erős késztetésre a kölcsönös segítségnyújtásra és az önszerveződésre.

Most mind a frontvonal egyazon oldalán vagyunk, ez pedig elég ritka dolog."

A teljes bejegyzést magyarul ITT tudjátok elolvasni!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Borisz Akunyin: Arra vágyom, hogy komolyan vegyenek

...
Beleolvasó

Akunyin nyomozójának minden tudását latba kell vetnie

...
Kritika

Gyilkosság, szerelem, e kettő kell nekem?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.