Sok szülőnek nincs önbizalma ahhoz, hogy felolvasson a gyerekének
ko

Sok szülőnek nincs önbizalma ahhoz, hogy felolvasson a gyerekének

Egy új, Nagy-Britanniában készült felmérés szerint a legtöbb kisgyermekes szülő szeretné, ha több ideje lenne olvasni a gyerekeknek, harmaduknak azonban nemcsak ideje, de még önbizalma sincs ehhez.

A Ladybird gyermekkiadó megbízásából a Censuswide által készített felmérésből kiderült, hogy az öt éven aluli gyermeket nevelő szülők 33 százaléka szeretné, ha magabiztosabban olvashatna gyermekének. Sokan ugyanis a hangos olvasás és a különböző karakterek hangjainak megszólaltatása miatt bizonytalanok. Az idén június vége és július eleje között készült tanulmány azt is kimutatta, hogy a gyermekeikkel együtt olvasó brit szülők 77 százaléka ezt lefekvés előtt – este 6 és 8 óra között – teszi, miközben a nap más szakaszaiban viszonylag kevesen olvasnak a gyerekeknek.

A Graffalóból olvasnak fel először a brit gyerekeknek
A Graffalóból olvasnak fel először a brit gyerekeknek

Minden gyerek életében meghatározó, ha már egészen kiskorban könyvek veszik körül - de vajon mik lehetnek a legelső mesék, amiket hallanak? Egy felmérés ennek járt utána.

Tovább olvasok

A gyerekeknek való olvasás során a „minőség fontosabb a mennyiségnél”  – mondta Laura Henry-Allain, gyerekekkel foglalkozó szerző a felmérés eredményeire reagálva. „Elképzelhető, hogy van egy könyv, amelyet gyerek újra és újra el szeretne olvasni, és ez teljesen rendben van” - nyilatkozta, hozzátéve, hogy a szülőknek nem szabad bűntudatot érezniük amiatt, hogy mennyi időt töltenek a gyermeküknek való olvasással. „Tedd élvezetessé, tedd szórakoztatóvá, és ne csinálj belőle kötelező házimunkát! Sokkal jobb egy kicsit olvasni, mint egyáltalán nem olvasni” – mondta SF Said gyermekíró a Guardiannek.

„Már napi tíz perc elég lehet a változáshoz.”

A kutatás azt is kimutatta, hogy a brit szülők 93 százaléka fontosnak tartja, hogy gyermekével együtt olvasson, és 88 százalékuk egyetért azzal, hogy a gyermekükkel való olvasás elsősorban a közös örömről szól, nem pedig elvégzendő feladat.

A gyerekek több szóval találkoznak a mesekönyvekben, mint egy hétköznapi beszélgetésben
A gyerekek több szóval találkoznak a mesekönyvekben, mint egy hétköznapi beszélgetésben

Az olvasás nemcsak a szabadidő eltöltésének egyik lehetséges módja, hanem fontos szerepe van a gyerekek mentális és érzelmi fejlődésében is.

Tovább olvasok

Az önbizalomhiányos szülők számára Henry-Allain azt javasolta, hogy „elvonulva olvassanak gyermekükkel, és ne nyilvános helyen”. Said szerint „ahhoz, hogy a gyerekeknek olvassunk, nem kell zseniális előadóknak lennünk, csupán meg kell osztanunk velük valamit, ami szórakoztató.”. A szülők 81 százaléka az olvasás egyik előnyét abban látja, hogy minőségi időt töltenek együtt, míg 68 százalékuk szerint a kötődés erősítése az egyik fő oka a közös olvasásnak. Az egy éves vagy annál fiatalabb gyermekeket nevelő megkérdezettek 36 százaléka érezte úgy, hogy gyermeke túl fiatal az olvasáshoz. Henry-Allain, akinek hamarosan megjelenő My Family, Your Family című könyve a családok közötti különbségeket kutatja, hozzátette, hogy „fontos, hogy ezeket a dolgokat már korán megbeszéljük a gyerekekkel”. Ez azt jelenti, hogy „beléphetnek azoknak a gyerekeknek a világába, akik különböző családokból származnak, és így megérthetik és megbecsülhetik őket”.

Forrás: The Guardian