ko

Stephen Hawking lányával készített képeskönyvet az univerzum rejtelmeiről

You and the Universe (Te és az univerzum) című, a világegyetem rejtelmeit kutató képeskönyvet a néhai fizikus, Stephen Hawking és lánya, Lucy készítette, Xin Li illusztrációival jelenik majd meg a Random House kiadónál. 

A posztumusz képeskönyv Stephen Hawking 2018-as Föld napi üzenetének adaptációja, melyet halála után készítettek. Az üzenet eredeti kérdéseket és válaszokat tartalmazott, amelyeket felnőtteknek szóló könyve, a Rövid válaszok a nagy kérdésekre ihletett, és egy műhold sugározta a legközelebbi fekete lyukig.

A 2024. március 26-án megjelenő képeskönyv a környezetünkről és a Föld napjáról nyújt betekintést a fiatal olvasóknak.

„A You and the Universe egy igazán ötletes könyv, amely apám rendkívüli tudományos munkásságát eleveníti fel minden korosztály olvasója számára, Xin gyönyörű illusztrációival” – fogalmazta meg Lucy Hawking közleményében.

A fizikusnak a popkultúrára is óriási hatása volt, Stephen Hawking: Riddles of Time & Space címmel képregény jelent meg róla, szerepelt a Simpson családban, a Futuramában, saját magát alakította az Agymenők és a Star Trek: Az új nemzedék című sorozatban. Rendkívüli életéről 2014-ben mutattak be filmet, a forgatókönyv első felesége önéletrajzi műve alapján készültA mindenség elmélete 2015-ben több nemzetközi díjat nyert, a Hawkingot megszemélyesítő Eddie Redmayne brit színész Oscar-díjat is kapott alakításáért.

A hamarosan megjelenő képeskönyv egy új apa-lánya projektet jelentett számukra, korábban már dolgoztak együtt egy folytatásos kalandregényen, melynek George - kulcs a rejtélyes univerzumhoz volt a címe, és Az idő rövid történetének mesés gyerekváltozataként lett ismert. A könyvben könnyen felfedezhetőek önéletrajzi vonatkozások is, hiszen Annie-ról egy kíváncsi kislányról szól, aki Eric nevű különc, tudós apjával él, és van egy szuperintelligens számítógépük, ami képes elröpíteni az embereket az univerzum egyik helyéről a másikba. Hawking felelt a tudományos tartalomért, Lucy pedig az irodalmi részért.

Stephen Hawking és lánya gyekekkönyvet ír
Tovább olvasok

Magyar szerzők is írtak már olyan gyerekkönyvet, amely érthetően, olvasmányosan ismerteti meg velük a világegyetem titkait. Az univerzum keletkezését és rejtélyeit mutatta meg gyerekeknek Farkas Róbert Első könyvem az univerzumról című munkája is, melyben egy kisróka faggatja az apukáját a világegyetemről. A Raffai Péter asztrofizikus által lektorált különleges kis könyv szerzőjével korábban beszélgettünk is, és elmondta, hogy a könyv születése több okból is a lányának köszönhető: „Fanni születése óta szokásommá vált, hogy alvás előtt megnézek egy asztrofizikai témájú ismeretterjesztő filmet, így a téma adta magát: gondoltam, írok egy könyvet abban a témában, ami a hobbim és gyerekkorom óta izgat.”

Szívünk rajta program kiemelt könyve mindent megtanít a csillagokról a gyerekeknek
Tovább olvasok

Forrás: Publishers Weekly