Meghalt Eric Carle, A telhetetlen hernyócska szerzője
ro

Meghalt Eric Carle, A telhetetlen hernyócska szerzője

Kilencvenegy éves korában elhunyt Eric Carle, a kortárs gyerekirodalom egyik legmeghatározóbb alakja, akinek olyan mesekönyveket köszönhetünk, mint A telhetetlen hernyócska vagy A kelekótya kaméleon.

Az egész tulajdonképpen kis túlzással egy homárral kezdődött. A fiatal Eric Carle egy reklámhoz rajzolta a figurát, amit meglátott a gyerekkönyvszerző Bill Martin Jr., és megkérte, hogy dolgozzanak együtt. A közös munka eredménye a Brown Bear, Brown Bear, What Do You See? című mesekönyv lett, amely 1967-ben jelent meg, és azonnali siker lett. Innentől kezdve nem volt megállás, és Eric Carle ráállt arra a kreatív vágányra, amelyről aztán nem tért le soha életében.

Eric Carle 1929-ben Amerikában született, ám miután német származású édesanyját borzasztó honvágy gyötörte, csupán hatéves volt, amikor a családjával visszaköltöztek Németországba. A második világháborút Európában vészelte át, de mindig arról álmodozott, hogy visszatér az Egyesült Államokba. 1952-ben mindössze 40 dollárral a zsebében szállt partra New Yorkban, és grafikai munkákból tartotta fenn magát. Az igazi terepe azonban a gyerekirodalom volt: kollázsszerű, színes képei azonnal megragadják a tekintetet, és hamar azonnal felismerhető védjegyévé váltak.

Legnagyobb sikerkönyve, A telhetetlen hernyócska 1969-ben jelent meg, és az évek során 66 nyelvre fordították le, és több mint 50 millió példányt adtak el belőle. Neve olyan széles körben ismert lett, hogy még egy hernyóformájú pókot is elneveztek róla, ez az uroballus carlei.

Hosszú élete során Eric Carle több mint hetven könyvet illusztrált (ezek több mint 145 millió példányban keltek el), és illusztrátorok generációira volt hatással. A kanadai Jon Klassen insta-bejegyzésében például arról írt, hogy Carle-nak a textúrához, a dizájnhoz és a tipográfiához való hozzáállása nagyban hatott rá, és mindig csodálta Carle-t, hogy miközben nagyon kontrolláltan és szorosan megtervezetten dolgozott, mégis mindig rengeteg szín és energia áradt a képeiből.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jon Klassen (@jonklassen) által megosztott bejegyzés

Eric Carle május 23-án hunyt el, de a családja csak most hozta nyilvánosságra a halálhírét. 91 éves volt.