Film készül a kislányról, aki véletlenül írt egy könyvet
ro

Film készül a kislányról, aki véletlenül írt egy könyvet

annet_huizing adaptáció lakos_nóra gyerekirodalom holland film írás bookline_kids

Véletlenül írtam egy könyvet címmel Lakos Nóra író-rendező készít filmet a holland Annet Huizing ifjúsági regényéből. A forgatás már elkezdődött, és a főszereplő Demeter Villő mellett olyan színészeket láthatnak majd a nézők, mint Mátray László, Rujder Vivien, Zsurzs Kati, Tenki Réka, Lovas Rozi és Mucsi Zoltán. Megérkeztek az első fotók a forgatásról.

Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?
Ford.: Rádai Andrea, Pozsonyi Pagony, 2019, 148 oldal
-

Anett Huizing regénye (Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?) egyszerre mesél a gyászról és a kreativitás kibontakozásáról: főszereplője egy lány (a könyvben Katinkának, a filmben Ninának hívják), aki elveszítette az anyját, viszont affinitása van az íráshoz, ennek kisebb-nagyobb műhelytitkait pedig a szomszédban lakó írótól lesi el. A film készítői azt ígérik, hogy a produkció különleges helyszínekkel és 21. századi látványvilággal vezeti be a nézőket egy kedves, kissé különc család életébe: a főszereplő lány (Demeter Villő) legfőbb vágya, hogy író legyen, kreativitását az animációs filmrendező apjától (Mátray László) örökölte. Mindennapjait kétbalkezes bűvész öccse (Hárs Bonca) kavarja fel, s mivel az anyukája (Lovas Rozi) korán meghalt, a női mintát kissé merev nagynénje (Tenki Réka) nyújtja a családban. Amikor apja életébe új szerelem (Rujder Vivien) érkezik, Nina a szomszédban élő bohém írónő (Zsurzs Kati) iránymutatásait követve az írás segítségével dolgozza fel édesanyja elvesztését, és nyitja meg szívét az új családtag és az első szerelem (Kövécs Barnabás) előtt. 

-

Az első forgatási napon a stáb Óbudán vett fel jeleneteket a filmvásznon most debütáló Demeter Villővel, akit több mint háromszáz gyerek közül választottak ki. A forgatókönyvet Lakos Nóra írta, akinek a Hab után rendezőként ez lesz a második nagyjátékfilmje, az operatőre Bálint Dániel. A családi film európai koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet, az Eurimages és a Nederlands Filmfonds támogatásával készül.

-

A könyv még 2019-ben jelent meg magyarul, ezt írtuk róla: „Annet Huizing (...) úgy ír az egyik legnagyobb traumáról, hogy közben a kreativitást megragadva és aktivizálva valami nagyon eleven és élvezetes dolgot hoz létre: nem bagatellizálja el a halált mint témát, de nagyon jó arányérzékkel tartózkodik attól, hogy a szöveg belefulladjon a szirupba. (...) A borító pedig ne tévesszen meg senkit, ez nem egy klasszikus lányregény, simán a kezébe lehet adni egy fiúnak is, de még akár a suliban is hasznos lehet, ha éppen egy jó fogalmazást kell írni. Bármilyen témáról.” A teljes cikket itt találjátok:

Annet Huizing tudja, milyen a jó gyerekregény és nem fél megmutatni
Annet Huizing tudja, milyen a jó gyerekregény és nem fél megmutatni
Tovább olvasok

Fotók: Kovács Tamás, Vajda Réka