Magyarok viszik filmre a holland sikerkönyvet
ro

Magyarok viszik filmre a holland sikerkönyvet

Annet Huizing tudja, milyen a jó gyerekregény és nem fél megmutatni - pár éve ezzel a címmel írtunk recenziót a holland Hogyan írtam véletlenül egy könyvet? című ifjúsági regényről. Utóbbiből Lakos Nóra (Edina, Egy napra visszamennék, Otthon, HAB) rendez családi filmet.

Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?
Ford.: Rádai Andrea, Pozsonyi Pagony, 2019, 148 oldal
-

A Véletlenül írtam egy könyvet című családi, ifjúsági film az írás csodáját jeleníti meg, egyedi vizuális elemekkel, egy 12 éves kislány személyes történetén keresztül. A történet rávilágít arra, hogyan tud átsegíteni az írás a legnehezebb időszakokon is. A forgatókönyv alapjául szolgáló Annet Huizing-regény egy nemzetközi sikerkönyv, amely több mint tíz országban jelent meg és számos irodalmi díjat nyert - olvasható a Nemzeti Filmintézet ismertetőjében.

Anett Huizing regénye kőkemény traumából indít (az első mondata is ez: „Elég kemény, ha az embernek meghalt az anyukája.”), hőse pedig a 12 éves Katinka, akinek életébe két nő hoz igazi nagy változást. Az egyik a szomszédjuk, a híres író Lidwien, aki kreatívírás-órákat ad neki, és folyamatosan javítja, kommentálja Katinka szövegeit, a másik pedig egy Dirkje nevű fiatal nő, aki az apja barátnője lesz. A történet egyik mozgatórugója maga az írás, ami által a lány jobban megismeri önmagát és feldolgozza az édesanya elvesztésének traumáját.

„Annet Huizing tehát úgy ír az egyik legnagyobb traumáról, hogy közben a kreativitást megragadva és aktivizálva valami nagyon eleven és élvezetes dolgot hoz létre: nem bagatellizálja el a halált mint témát, de nagyon jó arányérzékkel tartózkodik attól, hogy a szöveg belefulladjon a szirupba” - írtuk kritikánkban.

Az adaptációról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a filmterv megvalósulását producerként Sümeghy Claudia, Topolánszky Tamás Yvan rendezővel közös gyártócégük, a JUNO11 Pictures égisze alatt segíti már a fejlesztési szakasztól kezdve. A Véletlenül írtam egy könyvet címmel készülő filmet producerként jegyzi még Lakos Nóra, koproducere a BIND, amely a holland filmszakma egyik kiemelkedő produkciós vállalkozása, vezetője Joram Willink Emmy-díjas producer. A film forgatása 2023 első felében kezdődik, a Nemzeti Filmintézet 800 millió forint támogatást szavazott meg magyar-holland koprodukcióban készülő családi film gyártására.

A forgatókönyv első magyar alkotásként kapott meghívást a világ egyik legnevesebb ifjúsági filmes workshopjára, a holland Cinekid Script LAB-be, majd koprodukciós eseményére is, ahol megnyerte a legjobb filmtervnek járó projektfejlesztési fődíjat az Eurimages-tól.