Ciróka Bábszínház: A só
ki

A só című népmeséből készített musicalt a Ciróka Bábszínház

ciróka_bábszínház színház előadás a_só népmese feldolgozás kuthy_ágnes kolozsi_angéla

Az egyik legismertebb magyar népmese, a só feldolgozását február 2-án mutatja be a kecskeméti Ciróka Bábszínház. A zenés-táncos verziót Kolozsi Angéla írta, Dobák Lívia volt a dramaturg és Kuthy Ágnes rendezte. Ahogy a Színház Online írja, az élőszereplős előadás „a történet mélyebb rétegeinek feltárására, megértésére is törekszik”. 

Az Ázsiában és Európában is számos változatban ismert mesében az öreg király arra kéri három lányát, mondják el neki, mennyire szeretik, ám amikor a legkisebb királylány azt feleli, „mint az emberek a sót”, az apja dühében elkergeti. Később azonban, amikor sótlanul kell ennie az ételét, az öreg király rádöbben a hibájára.

Kuthy Ágnes a lapnak elmondta, fontos volt számára, hogy a királylány a saját kezébe vegye a boldogulását,

ezért ennek az előadásnak az alapja egy olyan erdélyi változat, melyben a királylány, miután elkergetik otthonról, elszegődik segédszakácsnak a szomszéd királyfi konyhájába.

Az előadáshoz drámapedagógus által összeállított játékos feladatsor is készül, amely a látottak iskolai feldolgozását segíti. A darabot ötéves kortól ajánlják a gyerekeknek.

Kuthy Ágnes egy korábbi, Greta Thunberg története által ihletett gyermekszínházi rendezéséről itt írtunk, Kolozsi Angéla mesekönyveiről pedig itt és itt.

Fotó: Ciróka Bábszínház