Könyvesblokk: Ezekkel a gyerekkönyvekkel nem foghatsz mellé a Könyvfeszten

.konyvesblog. | 2016. április 21. |

Mélytengeri, kalapos, majdnem normális, állatos, nyomozós - korábban már ajánlottunk felnőtteknek szóló könyveket a Könyvfesztivál kínálatából, most pedig összeszedtük azokat a gyerek- és ifjúsági köteteket, amelyekkell nem lehet tévedni. Van közöttük antológia, verseskötet, klasszikus és elsőkötetes szerző műve, ifjúsági regény és vicces családi sztori is.

Magyari Péter: Bence és a türkiz Nabu

Magyari Péter: Bence és a türkiz Nabu

Pozsonyi Pagony, 2016, 138 oldal, 1990 HUF

 

Nabu egy szuperhős, akinek öt fegyvere van, türkiz palástot visel, a képeit matricás albumokba lehet gyűjteni, a szerencsések pedig a sorozathoz tartozó figurákat is megkaphatják. Bence nem is vihetné magával az iskolába a saját Nabuját, a szülei nem engedik, emiatt aztán nem is mondja el otthon, hogy a szünetben a Nagy Pelva elvette tőle. Bosszút forral, vagy legalább egy (két, három) tervet, hogy visszaszerezze, ebben pedig fontos szerepet játszik barátja, Rigl Zoli, akárcsak egy kis híján kókuszgolyóba töltött csótány, ami végül egy híres focista nevét kapja.

Catarina Sobral: Az én nagypapám

Catarina Sobral: Az én nagypapám

Fordította: Urfi Péter, Vivandra, 2016, 40 oldal, 2500 HUF

 

„A nagypapának régen óraboltja volt. Most sok a szabadideje” – meséli Catarina Sobral gyerekhőse. A nyugdíjas nagypapa ugyanúgy meghatározott napirend szerint éli életét, mint szomszédja, az örökké elfoglalt, és az idejét precízen beosztó Dr. Sebestyén. Bár csak egyetlen nap története tárul fel előttünk, mégis sokkal többet megtudunk kettejükről, főleg a nagypapáról, aki szívesen hajtogat papírrepülőt az aznapi újságból, hét közben a barátaival piknikezik, amúgy meg pilates- és németórára jár. Ő úgy utazik, hogy mégis velünk marad, és úgy mesél a múltról, hogy az mindvégig a rohanós, időhiányos jelenre is reflektál.

Parti Medve – Mai szerzők állatos antológiája

Parti Medve – Mai szerzők állatos antológiája (szerk. Lovász Andrea)

Cerkabella Könyvkiadó, 2016, 140 oldal, 3750 HUF

 

Számlálj tevét, etess macska-manót, lesd meg a Görbe Bölények vonulását – a Parti medve című állatos antológiával mindez lehetséges. Böszörményi Gyulától Zalán Tiborig számtalan kortárs szerző mesél és versel a Cerkabella legújabb kiadványában, mely egy messzi-messzi világba röpít, oda, ahol a királlyá tett Medve macskaháton lovagol, és oda, ahol a budapesti öreg bálna sakkozik. Az ábrándozást, elmerülést, böngészést Szegedi Katalin, Kun Fruzsina, Rofusz Kinga, Szalma Edit és Takács Mari illusztrációi teszik teljessé.

Monika Kompaníková: Mélytengeri mesék

Monika Kompaníková: Mélytengeri mesék, ill.: Veronika Holecová

Fordította: Pénzes Tímea, Naphegy Kiadó, 2016, 88 oldal, 2990 HUF

 

A tengerfenéken végeláthatatlan tájak terülnek el, meg persze homokdűnékkel fedett síkságok, korallokkal és tengerirózsákkal benőtt hegyek, forró vizet lövellő tengeralatti vulkánok. A legmélyebb árok mélyén azonban már nincs semmi, csak sötét és hideg. Gondolhatnánk, de ez nincs így, hiszen még a legfeketébb és leghidegebb sötétségben is rálelhetünk az élet nyomaira. Itt él például a mélytengeri Halancsa, aki saját kislámpásával világít a sötétben. És itt találkozik egy furcsa lénnyel, akivel sokkal több hasonló vonása van, mint az elsőre gondolta volna.

Dr. Seuss: Kalapos Macska

Dr. Seuss: Kalapos Macska

Fordította: Szabó T. Anna, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2016, 64 oldal, 2499 HUF

 

Esős időben nem lehet kimenni, a két gyerek szobájuk fogságában vergődik. Rémesen unatkoznak, míg csak ki nem csapódik az ajtó, és be nem sétál a Kalapos Macska. Ettől a pillanattól kezdve pedig kő kövön nem marad, a hangulatot pedig csak fokozza, amikor a Kalapos egy hatalmas piros ládát cipel be a lakásba, és útjára engedi lakóit, a két Izét. A Kalapos Macskával egyidőben jelent meg a Ha lenne cirkuszom című kötet is, melyben a Berzsenyi bá boltja mögötti üres telek szeméttel és kacattal van tele. Ide álmodja Móric a híres McBirkusz Cirkuszt, ahol mások mellett az ultraerős Buffogó Böff, a hurok-tudor Humor Hunor, a Híjatlan Díjász (száz hiú íjásznál íjászabb íjász) és maga Berzsenyi bá lépne porondra.

Varga Bálint: Amit végleg kitörölnél

Varga Bálint: Amit végleg kitörölnél

Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2016, 472 oldal, 2999 HUF

 

A Váltságdíj nélkülből megismert Doma, Max, Zsófi és Zolika megint nyakig vannak a pácban. Főleg Zoli, akinek nem elég, hogy a brókerbotrányban érintett apja lelépett külföldre, egy szép napon két öltönyös verőlegény félreérthetetlenül a tudtára adja azt is, hogy pontosan tíz napja van arra, hogy az apja helyett összekaparjon és visszafizessen 110 millió forintot. Egyikük problémája azonban mindannyiuk problémája is: van, aki nem akarja, más nem is tudja kihúzni magát az alól, hogy közösen oldják meg az ügyet. A szálak Londonba, illetve egy dunántúli présházba vezetnek, hogy azután egy budapesti panelházban, egy belvárosi kávéházban és egy vízilabdameccsen bonyolódjanak tovább. (A kötetről írt hosszabb kritikánkért katt IDE!)

Molnár T. Eszter: Stand-up! – Egy majdnem normális család 1.

Molnár T. Eszter: Stand-up! – Egy majdnem normális család 1.

Tilos az Á Könyvek, 2016, 245 oldal, 2990 HUF

 

Bakos Virág nem hitte volna, hogy valaha naplót fog írni, de akinek ennyire zizi a családja, annak mindig van feljegyeznivalója. Például, hogy az apja, aki az ország egyik legszomorúbb stand-uposa, mostanában egyre furcsábban viselkedik, ami az ő esetében kevesebb üres üveget és több mosolyt jelent, hogy a nővére az érettségi tételek magolása helyett fülig belezúgott egy zűrös fiúba, és hogy az antiszociális öccse, aki máskor egy repülő papuccsal fogadja a köszönését, végül egész rendesnek bizonyul. Mindennek tetejébe a nyakukon van a nénikéjük, aki mindent megtesz azért, hogy özvegy apjukat összeismertesse a barátnőjével. Ha ezek után még a legjobb barátnőjét is elveszíteni látszik az ember, és a jelek szerint két fiú közül kell választania, akkor nem csoda, ha a vasárnapokat szívesebben tölti egy hálás és kóbor kutyákkal teli menhelyen. Vagy éppen azzal, hogy ártalmatlanná tegyen egy bűnbandát. (Olvass bele a kötetbe ITT!)

Robert Munsch: Örökké szeretlek

Robert Munsch: Örökké szeretlek, ill.: Megyeri Annamária

Fordította: Szabó T. Anna, Manó Könyvek, 2016, 32 oldal, 2490 HUF

 

„Örökké szeretlek/örökre ölellek,/ameddig csak élek/a babám leszel.” Robert Munsch klasszikusát saját családi tragédiája ihlette: először az ének volt meg a fejében, ám képtelen volt elénekelni, míg eszébe nem ötlött, hogy egy történetet körít az ének köré. Így született meg az Örökké szeretlek egy anyáról és az egyre cseperedő, majd felnőtt fiáról, és az élet örök, ugyanakkor megható körforgásáról.

Lanczkor Gábor: Gúfó és a gombák

Lanczkor Gábor: Gúfó és a gombák, ill.: Takács Mari

Csimota Könyvkiadó, 2016, 50 oldal, 1990 HUF

 

Gúfó, a kis bagoly nem tud elaludni. A szülei egerésznek, ő pedig nekivág az éjszakai erdőnek. Szemlélődéséből a gombák vonulása zökkenti ki, ám hiába követi, hamarosan szem elől téveszti őket. Szerencsére útjába akad egy riadt erdei egér, Béla, és mire egyet néz, már egy titkos földalatti telihold buliban találja magát.

Vig Balázs: Todó kitálal az oviról – nem csak óvodásoknak

Vig Balázs: Todó kitálal az oviról – nem csak óvodásoknak

Móra Könyvkiadó, 2016, 76 oldal, 2499 HUF

 

Todó óvodás, a Méhecske csoportba jár (a fiúknak Zümi), és mindenről, de tényleg mindenről megvan a véleménye. Például a bunyózásról, a becenevekről (a kedvesekről és a sértőkről egyaránt), vagy arról, hogy a mese miért akkor az igazi, ha fordítva tartott könyvből olvassuk fel, és miért nem szabad pöffeszkedni még akkor sem, ha miénk a legszuperebb jelmez az egész csoportban. De Todó nem tesz lakatot a szájára akkor sem, ha a bekakilásról, a fütyitlen lányokról, a büntetésről vagy az ebédre kapott mócsingos húsról van szó.

Jean-Philippe Arrou-Vignod: A cukrozott omlett

Jean-Philippe Arrou-Vignod: A cukrozott omlett

Fordította: Tótfalusi Ágnes, Manó Könyvek, 2016, 176 oldal, 2690 HUF

 

Tudod milyen mi az a cukrozott omlett? Igazi ínyencség! Íme, a receptje: végy egy nagycsaládot, amelyben öt fiútestvér él, és akiket mind ugyanúgy hívnak ők az öt Jean. Adj hozzájuk egy anyukát és egy apukát, meg egy új kistestvért, aki egészen biztosan kislány lesz. Majd tégy mindehhez egy kalandokkal teli nyári táborozást, némi nyomozást különféle gyanús alakok után, egy foltos szemű kiskutyát, sok kalandot, veszekedést, kibékülést és egy hamisítatlan családi kirándulást a karfiol hazájába. Egy nagycsalád mindennapjaiba kalauzol a hazájában igen népszerű francia író és tanár, Jean-Philippe Arrou-Vignod nevettető és szívhez szóló története, amelyet saját gyerekkora ihletett.

Janikovszky Éva: Zoli tortája

Janikovszky Éva: Zoli tortája, ill.: Kárpáti Tibor 

Móra Könyvkiadó, 2016, 32 oldal, 1999 HUF

 

Zoli tizedik születésnapjára készül. A családban mindig nagymama süti meg az ünnepeltet köszöntő éljen-tortát, idén azonban Hévízre kell utaznia. A szülők úgy döntenek, inkább elhalasztják az ünnepséget. Zoli születésnapja mégis izgalmasan alakul, sok félreértéssel, tortával és szeretettel. Janikovszky Éva írása 1967-ben jelent meg Az egytagú őrs című novellafüzér részeként, a Móra az írónő születésének 90. évfordulójára jelentette meg újra a mesét.

Abby Hanlon: Dory fantáziája elszabadul

Abby Hanlon: Dory fantáziája elszabadul

Fordította: Fenyvesi Orsolya, Babilon Kiadó, 2016, 160 oldal, 2390 HUF

 

A hatéves Dory fantáziája megállíthatatlan. Az egész házban nyüzsögnek a képzelete szülte barátok és háziszörnyek. Ezek nélkül unalmas lenne az élete, mert a testvérei nem hajlandók játszani vele. Szerintük ugyanis dedós. Micsoda otromba vád! Dory nem esik kétségbe, nincs is rá ideje, hiszen még a gonosz Szipircsókkal is meg kell küzdenie. Amikor viszont a testvérei bajba jutnak, akkor mindent hátrahagyva lohol, hogy majomszeretetét bizonyíthassa. A Babilon az elsővel egyidőben kiadta a Dory-sorozat második kötetét (Dory végre igazi barátra talál), melyben a címszereplő Dory már iskolába megy.

Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla

Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla, ill.: Szalma Edit

Pozsonyi Pagony, 2016, 91 oldal, 3290 HUF

 

Bódog királyfinak nincsen birodalma, alattvalója is alig akad, csak két tökkelütött szolgája van, de azokkal meg mire megy? Hiszen maga sem tud se viselkedni, se írni-olvasni. Magában mérgelődik és duzzog, míg szembe nem jön Szomorilla. Szomorilla, aki hiába tündér, nem tud varázsolni. Nem kedves és nem akar segíteni senkin: nincs benne semmi tündéres. Amíg meg nem ismeri Bódogot. Vajon sikerül jól nevelt és bölcs királyt faragni Bódogból? Kedves és magabiztos tündért Szomorillából? A Hepp Trupp díjnyertes bábelőadását most meseregény formájában adja közre a Pozsonyi Pagony.

Alexandra Salmela: Zsiráfmama és más agyament felnőttek

Alexandra Salmela: Zsiráfmama és más agyament felnőttek, ill.: Martina Matlovičová

Fordította: Polgár Anikó, Scolar Kiadó, 2016, 96 oldal, 2995 HUF

 

Alexandra Salmela 21 meghökkentő meséjének hangulata talán egyedül Roald Dahl mesevilágával rokonítható. A történetek a felnőttek érthetetlen világával szembesülő gyermekek kérdéseit járják körül, rácsodálkozásukat mutatják be. Fura, őrült helyzeteket festenek le, fura, őrült, de szerethető szereplőkkel: ilyen például a zsiráffá változott anyuka, akinek a nyakán remekül lehet csúszdázni; vagy a mindent elveszítő apuka, aki egyszer a fejét is elhagyta.