Ezek voltak idén a legszebb, legszörnyesebb, legrajzosabb gyerekkönyvek

.konyvesblog. | 2014. december 12. |

Az év vége megint az őrült listázás jegyében telik – ezúttal a legszebb, legmeghökkentőbb, legszörnyesebb, legrajzosabb, legnyomozósabb gyerekkönyveket szedtük össze. A sor sokkal hosszabb is lehetne, mi azonban ezekből most tízet mutatunk meg.

Paul Robert Weston: Szörnyen Titkos Részleg (ford. Pék Zoltán)

Van annál menőbb, mintha a szörnyes mese olvasása közben leoltjuk a villanyt, és a könyv lapjai világítani kezdenek? Nem nagyon. A rejtélyt egy titkos ház titkos folyosójának utolsó előtti ajtaja rejti, ide nyer bebocsátást Elliot és barátja, Leslie. A titkos ház titkos részlege állítólag hobkányokkal, meg szikrázó, apró szárnyas micsodákkal, és trollszerű lényekkel van tele. A világító grafika tényleg csak ráadás.

Mosonyi Aliz: Egyszer volt, ahogy még sose volt

Mosonyi Alíz újramesél tizenkét és fél Grimm-klasszikust, köztük a Holle anyót, a Hamupipőkét vagy A brémai muzsikusokat. A feledik (vagy tizenharmadik) történet egy különleges Hófehérke, melyet csak a képek mesélnek el. A varázst Rofusz Kinga lebegő, álom- és tündérszerű illusztrációi teszik teljessé.

Jo Nesbo: Doktor Proktor pukipora 4. - A nagy aranyrablás (ford. Petrikovics Edit)

És igen, doktor Proktor visszatért, immáron negyedszer! Rá és barátaira megint nem mindennapi kaland vár rá. Egy orosz milliárdos ugyanis elrabolta Norvégia aranytartalékát, és a maradék aranyrudat is beolvasztotta a Premier Foci Liga kupájába. A triónak ezt kellene megszereznie, vagy ha másként nem megy, megnyernie.

Vig Balázs: Puszirablók

A pusziknak súlyuk van, meg se szeri, se számuk, de mi van akkor, ha valaki elrabolja őket? Még akkor is, ha az illető jó szándékkal teszi? Például azért, hogy kiszabaduljon a titokzatos kalóz fogságából, aki kizárólag mobiltelefonon kommunikál a rózsaszín hajú kislánnyal és a fürdőnadrágos kisfiúval. Akik persze hol máshol aludnának, ha nem egy óriási kenguru erszényében?

Egyszervolt… Meseantológia (szerk.: Both Gabi, Csányi Dóra, Tsík Sándor)

Tizenkét klasszikus és tizenkét kortárs mesét fog össze az Egyszervolt... antológia. Dragomán György például a divatborzról, Both Gabi a szemüveges királylányról, Vig Balázs a csendkirályról írt mesét. Utóbbiakat Paulovkin Boglárka meseszép illusztrációi hozzák még közelebb a gyerekekhez.

Kolozsi Angéla: Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak

Állítólag mindenkinek van védőangyala, de Emíliáé nem elég, hogy nagydarab, borostás, és falánk, a tetejébe még Körmöczi Györgynek is hívják. Abban mégis hasonlítanak egymásra, hogy állandóan valamilyen zűrbe keverednek, szabályokat szegnek, és persze vágynak a szeretetre. Egy dolog biztos, Körmöczi Györgynek (aki Gyöngyösi Adriennek köszönhetően lett igazi, gyűrött körmöczis) sose lesz szobra egy észak-olasz kisváros főterén.

Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya / A kutyák csillaga (ford. Bokor Klára)

A százegy kiskutya alapmű, ha máshonnan nem, a vászonról. Most itt az eredeti meseregény az összes kutyával, meg Szörnyellával, nem mellesleg pedig egy gyönyörű borítóval.

Martin Widmark: Múmiarejtély (ford. Larsson Mária)

Minden gyerek imádja a rejtélyeket, azt pedig még inkább, ha ő nyomozhat ki egy-egy titokzatos ügyet. Lasszét és Maját ezúttal a múzeumba szólítja a kötelesség, ahol a kiállított egyiptomi múmia 3 ezer év után állítólag életre kelt.

Baranyai B. András: Európai böngésző

Nem feltétlenül kell betű ahhoz, hogy egy könyv működjön. Persze itt is vannak kisebb feladatok (keresd meg a mindenhol felbukkanó japán turistacsoportot, meg a jellemző ételeket és zászlókat), de mindeközben – az európai városok szűrőjén át – egy csomó apró sztorit mesél el Baranyai a napraforgókat áruló Van Gogh-figurától az égből alálebegő Mary Poppinsig. A könyvhöz tartozik ráadásként egy honlap, ahol további kérdésekre válaszolhatnak a gyerekek. 

Kollár Árpád: Milyen madár

Felnőtteknek szánt alkotásai után ezúttal gyerekversekkel jelentkezett Kollár Árpád, ez azonban nem jelenti, hogy témaválasztása ne lenne kellően súlyozott és komoly. A gyerekek életében is fellépő traumák (halál, félelem, bizonytalanság) komoly szerepet kapnak a kötetben, ám az irónia és a humor is ki-kikacsint a szövegből. A csodaszép illusztrációt Nagy Norbert készítette, melyért novemberben elnyerte az Aranyrajzszög-díjat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.