Boldogok a sajtkészítők! - A legrégebbi brit sajtos könyvet publikálták online
sa

Boldogok a sajtkészítők! - A legrégebbi brit sajtos könyvet publikálták online

zöld sajt gyógyítás orvostudomány kézirat i._erzsébet tudor-kor történelem egyesült_királyság anglia

A Leedsi Egyetem szerezte meg azt a kötetet, ami a 16. században átfogó áttekintést nyújtott a brit sajtfajtákról és azok kétes egészségügyi előnyeiről.

A brit sajtról szóló legkorábbi fennmaradt könyv a Leedsi Egyetem könyvtárának különleges gyűjteményébe került, és már az interneten is elérhető, írja a Guardian.

A sajtok különbségeit, természetét, minőségét és jótéteményeit taglaló füzet eddig ismeretlen volt a kutatók számára, és úgy gondolják, annak idején végül nem is került nyomdába. A 112 oldalas, pergamenkötésű gyűjteményt kézzel írták az 1580-as években, és a sajtkészítés tudományának minden csínját-bínját belefoglalták az ősi időktől fogva a Tudor-korig.

A kis kéziratból így az angol és a walesi sajtkészítés sokféle velejáróját megismerhetjük, ráadásul a szerző a sajtot gyógyszerként is ajánlja. A 16. századi elképzelés szerint a kutya tejének felhasználásával például koraszülést lehet előidézni (hogy ez miért lenne jó, azt nem tudjuk meg). A szerző ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy 

“túl sok a sajtból fájdalmat okoz”

- ami valóban így van.

Az ételtörténész Peter Brears szerint a füzet valószínűleg az első olyan átfogó, tudományos igényű munka angolul, amit egyetlen ételfajtáról írtak.

A kézirat szerzőjének kiléte bizonytalan, de a lapokon látható megjegyzések arra utalnak, hogy

a füzetet kézről kézre adták az udvaroncok és a politikusok.

Mások mellett a szöveg végén olvashatjuk Walter Bayley nevét, aki oxfordi királyi orvosprofesszor volt és ő kezelte I. Erzsébetet is.

Edward Willoughby neve is feltűnik a szövegben, Brears pedig úgy véli, esélyes, hogy ő lehet a szerző. Willoughby egy kenti családból származik, ami több parlamenti képviselőt is adott az országnak, a szöveg pedig említi a kenti Kingsnorth-t, ami az ország sajtkészítő központja volt. A történész szerint ez olyan szintű helyismeretet demonstrál, ami megerősítheti Willoughby szerzőségét.

A Leedsi Egyetem egy aukción szerezte meg a kéziratot, ami a könyvtára szakácskönyvgyűjteményének része lett. A kéziratot ITT tudod megnézegetni.