Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez
hhz

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

Vajon elérhető cél rohanó világunkban egy lassú reggel? Összegyűjtöttünk 11 tanácsot és 3 könyvet, amik segítenek megélni a lassúság varázsát.

A reggeled első pár pillanata alapjaiban határozhatja meg az előtted álló huszonnégy órát. Mit jelent tehát, hogy napjaink többnyire rohanással és kapkodással indulnak? A korunkat meghatározó gyorsaságmániára reagálva jelent meg a közösségi médiában a „lassú reggel” trend, aminek lényege egy nyugodt napindító rutin kialakítása. Ebben a cikkben 11 rövid szertartást ajánlunk, hogy te is elsajátíthasd a lassú reggelek művészetét, valamint 3 könyvet, amik segítenek mélyebben is megérteni a lassúság fontosságát mindennapjainkban.

Néhány perc csak neked

A nyugodt reggeli rutin rengeteg előnnyel jár: segít, hogy átlásd az előtted álló napot, és emlékeztet, hogy

időről időre a saját testi-lelki egészségedet kell előtérbe helyezned.

„A lassú reggel sok mindent jelenthet: nyújtást, meditációt, edzést vagy elmélkedést – mondta Olivia Verhulst, egy New York-i terapeuta. – A lényeg az, hogy időt szánj magadra, mert ha ebben a pár percben nem tudsz lelassulni és jelen lenni, akkor bizony robotpilóta-üzemmódban indulsz neki a napodnak.”

„Bármilyen rutint is alakítasz ki, a kulcs a »mindfulness«, vagyis az ítéletektől mentes jelenlét – magyarázta Shani A. Gardner, pszichológus. – Ha rohanással kezded a napot, egykettőre ideges leszel, ez pedig a napod egészére kihathat. Ezzel szemben akár pár percnyi énidő elég ahhoz, hogy békésen viszonyulj magadhoz és másokhoz is.”

Egy nyugodt reggel emellett emlékeztet rá, hogy fontos vagy. „Sokszor csak a nap utolsó perceiben szánunk időt a saját szükségleteinkre.

A lassú reggel-mozgalom segít észben tartani, hogy felelősek vagyunk a saját békénkért és egészségünkért”

 – mutat rá Jennifer Chain, egy seattle-i pszichológus.

Persze egy megterhelő munkahely, a gyerekek és egyéb gondoskodásra szoruló családtagok mellett sokszor elérhetetlen luxusnak tűnik egy lassú napindító rutin kialakítása. Éppen ezért fontos, hogy észben tartsuk: a nyugodt reggel nem egy „mindent vagy semmit” kérdés. Már a legapróbb lépés is képes elindítani a megfelelő úton.

11 tipp a lassú reggelért

Nem tudod, hol is kezdhetnéd? Használd a következő listát kiindulási pontként!

 1. Kapcsold ki a telefont és adj magadnak pár percet, mielőtt elveszel az üzenetek és munkahelyi emailek között!
 2. Jelölj ki néhány reggeli órát, amikor nem nyitod meg a közösségi médiát!
 3. Végezz légzési gyakorlatokat!
 4. Szánj pár percet a nyújtásra!
 5. Meditálj 5 percet!
 6. Írj pár sort az előtted álló napról vagy éppen arról, miért lehetsz az adott reggelen hálás!
 7. Húzd el a függönyt, hogy beengedd a fényt!
 8. Tedd rendbe a szobádat!
 9. Élvezd a kávéd (vagy teád) illatát!
 10. Vegyél egy forró zuhanyt!
 11. Szánj időt a reggelid elkészítésére!

Lehet, hogy nem minden mindfulness-gyakorlat működik nálad, és lehet, hogy minden reggel más és más rutint végzel. Tapasztald ki, hogy te miben találsz békére és nyugalomra, aztán hozd létre a saját receptedet a lassú reggelekhez!

Ha még többet szeretnél megtudni a témáról, ezt a három könyvet ajánljuk:

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás

Daniel Kahneman
Gyors és lassú gondolkodás
Ford. Bányász Réka, Garai Attila, HVG, 2013, 604 oldal

Daniel Kahneman közgazdasági Nobel-díjat kapott a pszichológia területén végzett korszakalkotó munkájáért, amellyel megkérdőjelezte az ítéletalkotás és döntéshozatal racionális modelljét.

A Gyors és lassú gondolkodásban Kahneman összefoglalja életművét és izgalmas szellemi kalandra invitál. Feltár előttünk két rendszert, amelyek gondolkodásunkat vezérlik: az 1. rendszer gyors, intuitív és érzelmes; a 2. rendszer lassú, megfontolt és logikus. Pszichológiai kísérletek egész sorával igazolja, hogy az élet bármely területén gyors gondolkodásunk rendkívüli képességeivel, hibáival és torzításaival milyen mélyen hat viselkedésünkre. Szemléletesen és szellemesen mutatja be, hogyan formálja a két rendszer ítéleteinket és döntéseinket az üzleti életben és magánéletünkben, és hogyan kerülhetjük el különböző technikák segítségével szisztematikus tévedéseinket.

Hal Elrod: A varázslatos reggel

hal elrod
A varázslatos reggel
Ford. Gebula Judit, Művelt Nép, 2024, 300 oldal

Mi lenne, ha egy reggel azzal az ígérettel ébrednénk, hogy az életünk egy területe radikálisan megváltozhat? Min változtatnánk?
Hal Elrod könyve utat mutat ahhoz, hogy elérjünk mindent, amire valaha vágytunk – egyszerűbben, mint azt valaha is lehetségesnek gondoltuk.

A varászlatos reggel emberek tömegeinek életét változtatta meg világszerte: megmutatta, hogyan ébredhetünk energikusabban, motiváltabban és koncentráltabban, és ezzel hogyan emelhetjük az életüket egy magasabb szintre. Felhívta figyelmünket egy csodára, ami mindvégig ott volt az orrunk előtt, mi azonban túl elfoglaltak voltunk ahhoz, hogy észrevegyük.

Shunmyo Masuno: Az egyszerű élet művészete

Shunmyo masuno
Az egyszerű élet művészete
Ford. Laik Eszter, 21. század, 2023, 223 oldal

A világot nem könnyű megváltoztatni, és ha nem úgy működik, ahogy szeretnénk, legjobb, ha önmagunkon változtatunk – tanítja Shunmyo Masuno. 

Ha mindennap szánunk néhány percet arra, hogy ne gondoljunk semmire; ha evés közben nem figyelünk másra, csak az ételre; ha megszabadulunk a felesleges tárgyaktól, de az igazán fontosakat becsben tartjuk; ha elfogadjuk a valóságot olyannak, amilyen, akkor korábban nem tapasztalt nyugalomban és békességben lehet részünk.

Shunmyo Masuno egy zen buddhista templom főpapja, és díjnyertes zen kerttervező. Gyönyörűen illusztrációkkal díszített könyve elméletek helyett praktikus, egyszerű gyakorlatokat ajánl, tanácsaival apró lépésekben, finoman hangolja át a gondolkodásunkat. 

 

(Women’s Health)