Hogyan teheti jobbá a világot a bennünk élő művész?
hhz

Hogyan teheti jobbá a világot a bennünk élő művész?

Legyen az egyszerű kézműveskedés vagy fantáziadús barkácsolás, a művészi projektjeink nyugtató hatással vannak ránk, és segítenek kitörni a felhalmozás béklyójából. A cikk végén egy könyvet is ajánlunk feltörekvő alkotóknak.

Egyre több művész fedezi fel az újrahasznosításban rejlő lehetőségeket: a Broken (Törött) című könyv például huszonnyolc olyan embert mutat be, akik munkájukban hangsúlyt fektetnek az eldobott tárgyak újragondolására.

A köteten keresztül megismerhetjük Linda Brothwellt, aki a londoni metró kiselejtezett üléseit díszíti, Aono Fumiakit, aki a cunami-sújtotta városok törmelékéből készít installációkat és Celia Pymet, aki papírzacskókat és tréningruhákat sző.

De mi köze van egy bogármintás széknek korunk válságaihoz? És mi a kézműveskedés 5 alapszabálya? Erre is választ kapsz ebben a cikkben.

Újságpapír és bogarak

Lou Rota néhány évvel ezelőtt fedezte fel az „upcycling” fogalmát – ez azt jelenti, amikor az eldobott tárgyak újragondolásával és átalakításával új életet adunk nekik.

„Többször elsétáltam egy használtbútor-üzlet előtt. Rengeteg szék állt odabent – kiválóan megtervezett, egyszerű székek, de sajnos egytől egyig unalmas szürkére vagy barnára festve” – mesélte a BBC-nek.

Rota végül megvett egy párat, és

nekiállt, hogy új életet leheljen beléjük:

lecsiszolta, majd a Financial Times lapjaival fedte be a fát. Az újság halvány rózsaszíne nagyszerű háttérnek bizonyult, és következő lépésként Rota rovarok képeit ragasztotta a most már határozottan nem unalmas ülőalkalmatosságokra.

Nemsokkal később a jónevű Liberty bútorüzlet megvette a felújított székeket. „Elképesztően kielégítő volt, hogy egy ilyen híres üzlet csillogó kirakatában láthattam viszont a műveimet, tudva, hogy nemsokkal korábban még egy konténerben hevertek” – lelkendezett Rota.

„Jó látni, hogy a tárgyak megjavítása, a toldozás-foldozás lassan önálló művészeti ággá válik.

Talán ha megtanuljuk ünnepelni a tárgyaink tökéletlenségét és egyedi történetét, képesek leszünk megváltoztatni a hozzájuk – és a bolygónk véges forrásaihoz – fűződő viszonyunkat is.”

Kézzel, ne ésszel

„Manapság a munkánk nagy részét a fejünkben végezzük el. Van ebben valami természetellenes, ami elől az emberek a kézművességbe menekülnek – magyarázza a klímaaktivista Daze Aghaji.

– Kezdjük újra felfedezni a szeretetteljes munka fogalmát.

Az emberek kertekre vágynak, arra, hogy megérinthessék a dolgokat. Hogy képesek legyenek megjavítani a saját ruháikat.”

Rota szerint a kézműveskedés bizonyos szempontból a közösségi média ellenszere: lehetőséget ad arra, hogy a céltalan bámulás helyett létrehozzunk valami kézzelfoghatót.

„Van valami megnyugtató abban, hogy fókuszálnod kell, hogy szükséged van a kezedre, és hogy látod a végeredményt – főleg, amikor mindezzel megmentesz egy kidobásra ítélt tárgyat, ahelyett, hogy egy újat vennél – mondja. – Mikor az emberek felfedezik, hogy milyen egyszerűen létre lehet hozni valami szépet – függetlenül attól, hogy mennyire tartják magukat »művésztípusnak« – nagyon bele tudnak szeretni az upcyclingba.”

Tippek kezdő művészpalántáknak

Szívesen kézműveskednél, de nem tudod, hol kezdd? Fogadd meg ezt az hat egyszerű tanácsot:

  1. Kezdd kicsiben!
  2. Használd azt, amid van – amilyen kreatívan csak lehet!
  3. Merj játékos lenni!
  4. Szeresd a tökéletlenséget!
  5. Kövesd a szívedet! Szereted a kutyákat? A köveket? Az űrlényeket? Már meg is van, mivel díszítheted az első tárgyadat!
  6. De legfőképpen: élvezd!

„A jövőben hatalmas szükségünk lesz arra, hogy képesek legyünk álmodni és teremteni – hangsúlyozza Aghaji. – Éppen ezért olyan csodálatos érzés, amikor képesek vagyunk létrehozni valamit; amikor bebizonyosodik, hogy részesei lehetünk ennek a jövőnek.”

 

Megjött a kedved a kézműveskedéshez? Ezt a könyvet ajánljuk:

B. Tier Noémi: A nagy DIY könyv

B. Tier noémi (Szerk.)
A nagy DIY könyv
BOOOK, 2015, 106 oldal

21 kreatív ötlet, 21 személyes értelmezés és 21 blog, melyek írói nap mint nap inspirálják követőiket az otthonszépítés és dekoráció területén.

Egy izgalmas könyv, amely kézen fogja és végigvezeti az olvasót az alkotás folyamatán, arra bátorítva, hogy ragadjon ecsetet, ollót, kalapácsot vagy fúrót, és hozzon létre valami saját, egyedi dolgot.

A tutorialokkal, tippekkel, hasznos információkkal összeállított tartalom azoknak szól, akik nem a szokványos megoldások hívei, és akiknek az alkotás feltöltődést, játékos kalandot, örömteli kihívást jelent. A könyv legfontosabb üzenete: te is meg tudod csinálni!

Nyitókép: Natalie Bond / Pexels

(BBC)