David Shrigley kiadása az 1984-ből
ki

6000 Da Vinci-kód kötetet hasznosított újra az 1984 új kiadásához egy brit művész

george_orwell 1984 david_shrigley dan_brown a da vinci-kód újrahasznosítás új kiadás

Elkészült David Shrigley brit vizuális művész új projektje, melyben összesen 6000 példányt pépesítettek Dan Brown A Da Vinci-kód című regényéből, hogy aztán az abból újrahasznosított papírra nyomtassák George Orwell 1984-ének új kiadását.

Shrigley Pulped Fictionnek nevezte el a projektet, ami szójáték a pulp fiction (a.m. ponyvaregény) és a pulped (a.m. pépesített) kifejezésekből.

Orwell 1984-e az egész (pop)kultúrát behálózza
Orwell 1984-e az egész (pop)kultúrát behálózza

Nemrég olvastuk újra a világirodalom egyik legismertebb regényét, az 1984-et, mely bár több mint hetven éve íródott, a mai napig megunhatatlan olvasmány, újabb és újabb generációk közös kedvence. Annak ellenére, hogy a rendkívül gyors technológiai és informatikai fejlődés ma már sokszor éles határt húz az egyes nemzedékek közé, Orwell disztópiája képes olyan könyvélmény maradni, mely közös pont az idősek, a középkorúak és akár a ma középiskolásai számára. Megjelenése óta mit sem vesztett aktualitásából, rengetegen hivatkoznak rá, és rendkívül nagy hatása van a kultúra és a művészet számos területén.

Tovább olvasok

Az ötlet még 2017-ben  jutott eszébe, amikor egy arról szóló hírt olvasott, hogy

egy adománybolt külön megkérte az embereket, hogy ne vigyenek be nekik több példányt Dan Brown regényéből, mert már így is sok van belőle az üzletben.

A walesi Swansea-ben található Oxfam üzlet akkor azt kérte, adományozzanak inkább bakelitlemezeket nekik, mert azok eladásával több pénzt tudnak gyűjteni. Shrigley ekkor kezdte el gyűjteni a Da Vinci-kód köteteket. Nem sokkal később újraolvasta Orwell könyvét (nemrég mi is így tettünk), és rájött, hogy 2020-ban, Orwell halálának 70. évforudlóján megszűnik a mű szerzői jogi védelme. Azért döntött a kiadása mellett, mert az 1984-nek még ma is erős a hatása. „George Orwell, azt hiszem, mindig is figyelmeztetésnek szánta [a könyvet]. Nem feltétlenül egy létező államról szóló példázat volt, hanem egyfajta figyelemfelhívás, hogy mi történhet, ha nem értékeljük a demokráciánkat. Nem kell túlzottan megerőltetnünk magunkat ahhoz, hogy észrevegyük a párhuzamokat a jelenlegi társadalmi berendezkedésünkkel” - mondta David Shrigley a Guardiannek. „Számomra ez arról szólt: ébresztő! Alvajárva haladunk egy totalitariánus rezsim felé!”

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig
20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

2003-ban jelent meg angolul A Da Vinci-kód, a kötet sikerére pedig jellemző, hogy abban az évben az eladásokat tekintve csak egy másik giga-bestseller, a Harry Potter és a Főnix Rendje tudta túlszárnyalni. De mit tudott és mit tud a regény most? Podcastben kibeszéltük.

Tovább olvasok

Shrigley elmondta azt is, hogy A Da Vinci-kód újrahasznosítása részéről nem irodalmi kritika, egyszerűen csak azt látta, a könyvet már senki sem akarja megvenni, inkább szabadulni próbálnak tőle. „Biztosan sokat jelent egy csomó embernek, választhattam volna éppenséggel A szürke ötven árnyalatát is, biztosan abból is ezernyi hányódik mindenfelé” - nyilatkozta.
Az újrahasznosított papír összesen 1250 példányra volt elegendő az 1984-ből, ebből 250 darabot a szóban forgó Swansea-i adományboltban árulnak majd, a maradékot pedig a művész weboldalán lehet megvenni. Emellett Shrigley stúdiója egy 30 perces videót is készített a könyv készüléséről, amiből az is kiderül, hogy milyen nehézségekbe ütközött munkatársaival menet közben:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

David Shrigley (@davidshrigley) által megosztott bejegyzés


Fotó: Alun Callender / davidshrigley.com