Először találtak mikroműanyagot férfiak péniszében
ki

Először találtak mikroműanyagot férfiak péniszében

Egy új tanulmány felveti annak a lehetőségét, hogy a merevedési zavar összefüggésben állhat a mikroműanyagokkal. Könyvek hírek mellé.

Egy szerdán közzétett kutatásban hat olyan férfi péniszéből vett szöveteket vizsgáltak, akiket merevedési zavar miatt műtöttek meg. A minták 80 százalékában összesen hét különböző típusú mikroműanyagot azonosítottak.

„Azzal, hogy fényt derítünk a mikroműanyagok jelenlétére az emberi szövetekben, kutatásunk döntő dimenzióval bővíti a környezetszennyező anyagok emberi egészségre gyakorolt hatásairól folyó vitát, különös tekintettel a férfiak szexuális egészségére” – írták a tudósok a Nature-ben közölt tanulmányban. Korábbi kutatások találtak már mikroműanyagot bélben, vérben, felhőkben és az antarktiszi hóban is.

Megmaradnak a péniszben

A mikroműanyagok között volt olyan, ami majdnem elérte a fél millimétert, míg a legkisebbek mérete mindössze 2 mikrométer volt (vagyis egy milliméter ezredrésze). A talált anyagok csaknem fele polietilén-tereftalát volt, amelyet általában ruhák, valamint étel- és italcsomagolások készítéséhez használnak. Bő harmaduk (34,7 százalék) polipropilén volt, ami 

egy keményebb, szintén csomagoláshoz használt műanyag.

Dr. Ranjith Ramasamy, a kutatás vezetője a Sky Newsnak elmondta, hogy további vizsgálatokra van szükség azt illetően, hogy a mikroműanyagok okozhatnak-e merevedési zavarokat. „Mivel tudjuk, hogy megmarad a péniszben, most olyan kutatásokra kell összpontosítanunk, amelyek megmagyarázhatják a mechanizmust. Nem lepődtünk meg az eredményeken, mivel korábbi tanulmányok bizonyították a mikroműanyagok jelenlétét a szívben és az erekben” – magyarázta Ramasamy.

A mikroműanyagok bekerülhetnek az emberi szervezetbe étellel, vízzel, amit iszunk, a belélegzett levegővel, vagy egyszerűen érintés útján. Először 2022-ben mutatták ki őket vérben, és újabb kutatások súlyosabb betegségekkel hozták összefüggésbe a szennyezett ereket.

Egy idén márciusban közzétett tanulmány szerint például

azoknál a betegeknél, akiknek az ereiben mikroműanyagok voltak, nagyobb valószínűséggel következett be stroke, korai halál vagy szívroham.

A kutatók az olaszországi vizsgálatba bevont 304 beteg közül ötből majdnem háromnak az ereiben találtak műanyagot. Ugyanakkor az eredmények nem bizonyítják egyértelműen, hogy a műanyagrészecskék okozták a szívrohamot és a stroke-ot, mivel a betegek más kockázati tényezőknek is ki voltak téve.

A hír mellé két kötetet ajánlunk a műanyagokról és azok mellőzéséről, gyerek és felnőtt olvasóknak egyaránt.

Harriet Dyer: Mondj nemet a műanyagra! 101 egyszerű ötlet műanyag helyett

Harriet Dyer
Mondj nemet a műanyagra!
Ford. Kernács Rebeka, Central, 2019, 128 oldal
-

Ma már közismert tény, hogy a környezetünkben felhalmozódó műanyaghulladék ökológiai katasztrófával fenyeget. De változtathatunk-e a kialakult helyzeten anélkül, hogy gyökeresen átalakítanánk az életmódunkat? Természetesen! Ez a kis könyv 101 egyszerű, könnyen megvalósítható ötletet ad ahhoz, hogy környezetbarát anyagokkal helyettesítsük a műanyagot, és ezzel mi is hozzájáruljunk bolygónk védelméhez.

Dela Kienle: A világ műanyag nélkül – Mi tartalmaz műanyagot és hogyan korlátozhatjuk a használatát?

Dela Kienle
A világ műanyag nélkül
Ford. Bán Zoltán András, Scolar, 2020, 48 oldal
-

Fogkefék, széldzsekik, legókockák, joghurtos poharak... Mai életünk szinte elképzelhetetlen a műanyag nélkül, amely hihetetlenül tartós anyag, 40 százalékát mégis csak egyszeri csomagolásra használjuk. Az emberiség évente 335 millió tonna műanyagot állít elő, ebből fejenként körülbelül 35 kilónyit azonnal kidobunk. A helyzet mára olyan súlyossá vált, hogy csak közvetlen környezetünkben –mondjuk a Duna bizonyos szakaszain – több műanyagmorzsa található, mint kishal.

Ebből a könyvből a gyerekek is megérthetik, hogy hogyan alakult így, miért lett ekkora gond a műanyagszemét felhalmozódásából, és mit tehetünk a probléma megoldása érdekében. A fontos adatok mellett jó néhány könnyen megvalósítható ötletet kapunk a műanyag által okozott károk felszámolására, valamint arra, hogyan kerüljük el a műanyagok felhasználását.

Fotó: Killari Hotaru / Unsplash