A bél gyulladását is serkentik a mikroműanyagok
sa

A bél gyulladását is serkentik a mikroműanyagok

Ahhoz képest, hogy évtizedek óta szennyezzük vele a világot, a műanyagok környezeti hatásainak egy jelentős szeletét csak az elmúlt évtizedben kezdték el igazán vizsgálni a tudósok. A mikroműanyagokat kapcsolatba hozták már az endokrin rendszerrel, most pedig új bizonyítékokat találtak. Könyvek hírek mellé.

Az elmúlt években folyamatosan érkeznek az aggasztó hírek a mikroműanyagokról, mára ugyanis nincs olyan hely a Földön, ahol ne találtak volna darabkákat, beleértve az élő szervezeteteket is, nemcsak az állatokat, hanem az embert is: volt egészséges tüdőben, méhlepényben, bekerül a szervezetünkbe étellel, itallal, sőt, levegőben is, a tápszeres csecsemők pedig naponta több millió részecskét lenyelnek.

Mikroműanyagot mutattak ki az antarktiszi hóban
Mikroműanyagot mutattak ki az antarktiszi hóban

A kutatók átlagosan 29 mikroműanyag-részecskét számoltak össze egy liter megolvasztott hóban. Hogyan csökkenthetnénk a mikroműanyag-kibocsátást? Könyvek hírek mellé.

Tovább olvasok

A Sience Alert nyomán a Qubit arról ír, hogy a Massachusetts-i Tufts Egyetem biomérnökei bélorganoidokat hoztak létre, amiket az emberi bélrendszerből vett sejtekből fejlesztettek, hogy a tápcsatorna funkcióit és működését modellezzék. Ezeket a bélorganoidokat aztán különféle dózisú műanyagterhelésnek tették ki, a számukra is meglepő eredményeiket pedig a Nanomedicine folyóiratban publikálták.

A nano méretű műanyagok magasabb koncentrációja ugyanis azoknak citokineknek a felszabadulását serkentette, amik kulcsszerepet töltenek be a gyulladásos folyamatokban. Ahogy a lap is írja, “ezek a fehérjék a normális immunválasz részei, de szerepet játszanak a bélrendszert krónikusan gyulladt állapotban tartó, az angol Inflammatory Bowel Disease kifejezés rövidítésével, IBD gyűjtőnéven ismert betegségekben”.

Ha a bélrendszerről szeretnél többet megtudni, ezt a könyvet nagyon ajánljuk:

Giulia Enders
Bélügyek - A belek csodálatos világa és a jó emésztés
Ford. Blandl Borbála, Park, 2022, 320 oldal
-

A bélrendszer közel 8 méter hosszával a legnagyobb szervünk, mégis kínos beszélnünk róla. Kakilás, hányás, hasmenés... pfuj, gusztustalan! Pedig ha meggondoljuk, hogy immunrendszerünk 80 százalékban a beleink állapotától függ, akkor ez nem kis dolog. Egyre nyilvánvalóbb - tudományos adatok igazolják -, hogy a túlsúly, a depresszió, a különféle allergiák és számos komoly betegség mind-mind összefüggenek beleink állapotával. Ha tehát egészségesek akarunk maradni, törődnünk kell az emésztésünkkel. Giulia Enders fiatal német kutatóorvos könnyed hangvételű könyvében közérthetően és szellemesen kalauzol el a belek világába. Számos praktikus tanáccsal is szolgál, hogy a sokak életét megkeserítő kisebb-nagyobb emésztési gondoknak végre búcsút lehessen inteni.