Malcolm Gladwell - fotó: Celeste Sloman / Gladwell Books - konyvesmagazin.hu
ki

Malcolm Gladwell megírta első sikerkönyvének folytatását

Ha hihetünk a címnek, Malcolm Gladwell szerint bekövetkezett a fordulópont bosszúja.

Malcolm Gladwell megírta első könyve, a Fordulópont folytatását Revenge of the Tipping Point (A fordulópont bosszúja) címmel. A kötet október 1-én jelenik meg az Egyesült Államokban, és a hírek szerint „új szemszögből tekint változatos társadalmi kérdésekre”.

malcolm gladwell
Fordulópont
Ford. Bozai Ágota, HVG Könyvek, 2020, 320 oldal
-

Újabb fordulópont

Most, közel 25 évvel első könyve megjelenése után Malcolm Gladwell olyan témákat tárgyal, mint hogy miért vált Los Angeles a '80-as évek végén és a '90-es évek elején a világ bankrablási fővárosává? Mi az a Varázslatos Harmadik, és mi köze van a faji egyenlőséghez? Mi a közös a nagymacskákban és a tinédzser öngyilkosságok csoportjaiban?

„Ez csak néhány a kérdések közül, amelyekkel Malcolm Gladwell foglalkozik

provokatív új művében, amely újragondolja a társadalmi járványok jelenségét,

és megvizsgálja, hogyan tanultuk meg javítgatni és alakítani az eszmék, vírusok és trendek terjedését – néha nagy sikerrel, néha katasztrofális következményekkel” – közölte kiadója, a Little, Brown and Co.

A Fordulópont 2000-ben jelent meg, és abból kiindulva, hogy New Yorkban hirtelen csökkent a bűnözési ráta, az élet különböző területeiről vett jelenségekkel együtt azt vizsgálta, hogy tényleg úgy terjednek-e a gondolatok és a termékek, ahogy a vírusok. Az elsők között vetítette ki az epidemiológiai fogalmakat társadalmi jelenségekre.

Az író első könyvében azt a pillanatot nevezi fordulópontnak, amikor egy ötlet, trend vagy viselkedés hirtelen elszabadul,

és járványszerűen, megállíthatatlanul terjedni kezd. Pontosan úgy, ahogy egy influenzás ember képes járványt kirobbantani, egy kicsiny, ám precízen kiszámított mozdulat is képes divatossá, népszerűvé tenni termékeket vagy tevékenységeket. A kötet bestseller lett, milliós példányszámban kelt el.

Később néhány, a Fordulópontot ért kritikának elismerte a jogosságát, így elképzelhető, hogy az új kötetben bizonyos korábbi állításait is revideálja. Az író 2022-es budapesti előadásáról itt írtunk.

(AP, fotó: Celeste Sloman / Gladwell Books)