A hétfői volt az eddigi legforróbb nap a világon a mérések kezdete óta
sa

A hétfői volt az eddigi legforróbb nap a világon a mérések kezdete óta

zöld octavia_e._butler a_magvető_példázata klímaváltozás klímaválság hőmérséklet rekord

A globális átlaghőmérséklet július 3-án elérte a 17,01 Celsius-fokot, ami meghaladja a 2016 augusztusában mért 16,92 fokot az amerikai országos környezeti előrejelzési központ (National Centers for Environmental Prediction) adatai alapján, írja az MTI. Könyvek hírek mellé.

Az Egyesült Államok déli része hetek óta úgynevezett hőkupola alatt szenved, Kínában tartósan magas, 35 fok fölötti nappali hőmérsékleteket mérnek, Észak-Afrikában a meleg megközelítette az 50 fokot. A Déli-sarkvidéken, ahol most tél van, szintén időjárási anomáliákról számoltak be: nemrég a Galindez-szigeti ukrán Verandszkij antarktiszi kutatóállomás munkatársai 8,7 fokot mértek, ami új melegrekordot jelent.

A Jövő Minisztériuma menti meg a klímakatasztrófától a Földet
A Jövő Minisztériuma menti meg a klímakatasztrófától a Földet
Tovább olvasok

A tudósok szerint a rekordok a klímaváltozás és az El Nino légköri jelenség erősödésének számlájára írhatók. "Sajnos úgy tűnik, ez csak az első az új rekordok sorában idén, mivel a növekvő széndioxid-kibocsátás és az erősödő El Nino újabb magasságokba löki a hőmérsékletet" - írta közleményében Zeke Hausfather, az amerikai Berkeley Earth kutatóintézet tudósa.

A hírhez Octavia E. Butler látnoki könyvét ajánljuk, ami a kilencvenes években született, de sok mindent megjósolt benne, mivel küzdünk majd most vagy potenciálisan a közeljövőben.

Octavia E. Butler
A magvető példázata
Ford. Huszár András, Agave, 2021, 352 oldal
-

2024-et írunk: a klímaváltozás elviselhetetlen károkat okoz világszerte, járványok, háborúk és tartós vízhiány sújtja az emberiséget. Los Angeles külső részén fegyveres erőkkel védett, zárt közösségek próbálnak biztonságban fennmaradni a fosztogatókkal szemben, akik gondolkodás nélkül ölnek a túlélésük érdekében. Lauren Olamina az egyik ilyen közösségben él családjával. Apja lelkész, és másokkal együtt azért küzd, hogy megőrizze az emberiség méltóságát és azokat az értékeket, amik egyszer naggyá tettek minket. Miközben apja a helyes úton próbálja tartani a gyülekezetét, Lauren hiperempátiával küzd - egy ritka betegséggel, melynek során rendkívül érzékennyé válik mások fizikai fájdalmával szemben. Egy nap fosztogatók törnek be a közösségbe, és bekövetkezik, amitől mindenki tartott: otthonukat hátrahagyva menekülniük kell a farkastörvények uralta senkiföldjén. Lauren a túlélőkkel együtt északra tart és idővel a vezetőjükké válik; ráadásul az út során megfogalmazódik benne egy új hitvilág alapja, ami az egész emberiség számára a túlélést jelentheti. Octavia E. Butler 1993-as és mára klasszikussá vált disztópiája évről évre egyre aktuálisabbá válik. A magvető példázata számtalan írót inspirált és a műfaj egyik legfontosabb modern műveként tartják számon - hatását jól illusztrálja, hogy 2020-ban, huszonhét évvel a megjelenése után New York Times Bestseller lett, nálunk a hét könyve lett:

Octavia E. Butler disztópiájában a falak a biztonság illúzióját keltik
Octavia E. Butler disztópiájában a falak a biztonság illúzióját keltik

Klímakatasztrófa, járványok, állandósult erőszak, nemi elnyomás, egyre szélsőségesebb vagy érdektelenebb politikusok, brutális társadalmi egyenlőtlenségek. Akár a mai világunkról is írhatna Octavia E. Butler, és valójában majdnem ezt teszi, hiszen az eredetileg 1993-ban megjelent A magvető példázata 2024-ben kezdődik, a történet szerint addigra teljesen szétesett Kaliforniában. A Xenogenezis-trilógia magyar kiadásával az Agave Kiadó már megkezdte az életmű magyar nyelvű feldolgozását, ez a sor folytatódik most A magvető példázatával, ami ezúttal a hét könyve. (A regényből korábban itt közöltünk részletet.)

Tovább olvasok